Opiskelu LUT:ssa Opiskelijoiden tarinoita 1. opiskeluvuodesta

Opiskelijoiden mietteitä hakuprosessista

Minulla itselläni oli vielä viime keväänä ennen hakuajan alkamista hiukan sellainen käsitys, että yliopistoon päässeet ovat melkeinpä yli-ihmisiä. Nyt voin sanoa, että me täällä LUT:lla olemme ihan tavallisia ‘taatelin tallaajia’, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja kauppatieteistä.

Kyselin energiatekniikan ja laskennallisen tekniikan fukseilta heidän mietteitään LUT:iin hakemisesta ja lopulta pääsemisestä. Jotkut ovat päässeet sisään suoraan todistuksella ja toisille hakuprosessi on ollut pidempi. Tämän tekstin tarkoituksena on siis avata teille muidenkin kuin vain minun kokemuksiani Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon hakemisesta.

Haastattelemani fuksit ovat kaikki eri puolilta Suomea: Mika-Matti on Kuopiosta, Pyry Nurmijärveltä, Essi Lappeenrannasta ja Aino Turusta. Aino on laskennallisen tekniikan opiskelija ja muut fuksit opiskelevat energiatekniikkaa.

Miksi hait opiskelemaan LUT:iin?

Mika-Matti: “Hain LUT:iin, koska olin kiinnostunut juuri energiatekniikan alasta. EnTen (energiatekniikan         koulutusohjelman) valitsin, koska se vaikutti monipuoliselta alalta, jossa on paljon vaihtoehtoja erikoistua.       Hakemista auttoi tietysti se, että Lappeenranta kaupunkinakin vaikuttu hyvältä paikalta opiskelijalle.”

Pyry: “LUT on ainut opiskelupaikka ydinvoima-alalle.”

Essi: “Halusin opiskelemaan tekniikkaa, vaikka lukioaikoina tuli vannottua, että ‘Minä se en sitten ikinä hae yliopistoon opiskelemaan‘. LUT:iin ehti tutustua monesti jo lukioaikana, joten se tuntui hyvältä valinnalta, senkin lisäksi, että sai jäädä kotikaupunkiin asumaan.”

Aino: “Minua kiinnosti se, että LUT tarjosi mahdollisuuden tehdä matematiikalla jotain konkreettista ja soveltavaa. Myös tietotekniikan yhdistäminen opintoihin oli suurta plussaa, sillä tietokonemaailman ymmärtäminen oli jo pitkään ollut tavoitelistallani. Kai siinä oli hippusen taustalla myös sitä, että LUT osasi mainostaa itseään.”

Pääsitkö opiskelemaan suoraan todistuksella vai pääsykokeella?

Mika-Matti: “Pääsin todistuksella.”

Pyry: “Pääsin suoraan toditusvalinnalla.”

Essi: “Pääsin pääsykokeella.”

Aino:”Pääsykokeella pääsin.”

Miten valmistauduit yo-kirjoituksiin?

Mika-Matti: “Kirjoituksiin vallmistautuessa panostin matikkaan ja fysiikkaan, joiden tiesin olevan tärkeitä. Muut aineet tulivat siinä sivussa.”

Pyry: “Kuukausi ennen tein matikan ja fysiikan entisiä yo-kokeita, muihin en paljon valmistautunut.”

Essi: “Ylioppilaskirjoituksista on jo ikuisuus aikaa (kohta neljä vuotta), mutta kai sitä tuli niihin opiskeltua. Ahkeramminkin olisi voinut lukea.”

Aino: “Aloitin lukemisen aina pari kuukautta ennen kirjoituksia. Luin muutaman tunnin päivässä ja kävin abikursseja koululla. En tehnyt lukemisesta tylsää vaan etsin erilaisia kirjoja ja videoita oppimisen tueksi. Kerran päädyimme kavereiden kanssa kahlailemaan mereen nenä kiinni biologiankirjassa. Kyllä se lukeminen silti kovaa itsekuria ja istumalihaksia vaati, vaikka siitä kuinka yritti tehdä hauskempaa.”

Miten valmistauduit pääsykokeisiin?

Pyry: “Olin varma pääsystä, joten en valmistautunut.”

Essi: “Ensimmäisellä kerralla, kun hain, en paljoa harjoitellut pääsykokeisiin enkä päässyt sisään. Vuotta myöhemmin panostin: laskin tehtäviä lukion fysiikan ja matematiikan kirjoista sekä vanhoja pääsykoetehtäviä. Kävin edellisenä vuonna avoimen yliopiston puolella fysiikan ja matematiikan kursseja, joista uskon olleen apuja pääsykokeisiin. Vähintään sai laskurutiinia, eikä tarvinnut aloittaa aivan nollista, kuten edellisenä vuonna.”

Aino: “Ylioppilaskirjoitusten loputtua lukumotivaationi romahti täysin ja pääsykokeisiin aloitin lukemaan vasta pari viikkoa ennen kokeita (älkää ottako mallia). Onneksi olin kirjoittanut kaikki pääsykoeaineet kevään kirjoituksissa, joten asiat olivat muistissani vähäisestä lukemisestani huolimatta. Vinkiksi uusille hakijoille voin antaa, että edellisiä
kokeita laskemalla näkee hyvin mitä siellä varsinaisessa pääsykokeessa teidän odotetaan osaavan.”

Oletko tyytyväinen valintaasi hakea LUT:iin opiskelemaan?

Mika-Matti: “Olen tyytyväinen, ei kyllä ole kaduttanut hetkeäkään.”

Pyry: “Kyllä olen.”

Essi: “Olen oikein tyytyväinen valintaani.”

Aino: “Olen erittäin tyytyväinen. Täällä opiskellessani olen tullut päivä päivältä tyytyväisemmäksi tänne päätymisestäni. Kaikki ajatukset muualle vaihtamisesta katosivat jo heti ensimmäisten kuukausien aikana.”

LUT on ollut meidän elämämme paras valinta. Se voi olla myös sinun! Yhteishaku alkaa 17.3.2015 ja loppuu 9.4.2015. Hakekaa siis LUT:iin, täältä löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

About The Author

Hei! Olen 19-vuotias alunperin säkyläläinen energiatekniikan fuksi. Pääsin lukion jälkeen LUT:iin opiskelemaan suoraan todistuksella ja nyt olenkin jo ylpeä lappeenrantalainen. Kirjoittelen teille aiheista, jotka minua ihmetyttivät ja kummastuttivat abivuotenani.

Leave A Response