Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

Vau, Talvivaara suunnittelee laajennusta:

Ei tuossa uutisessa itsessään ole vielä kovinkaan paljon kohun aihetta, mutta uutisen kirvoittamat kommentit näyttävät tosi mielenkiintoisilta. Erityisesti pidän seuraavista:

“Itse uskon, että Talvivaaran ja toivon mukaan myös lupa- ja valvontaviranomaiset ovat oppinsa saaneet ja laajennus voidaan turvallisesti toteuttaa.”

Juurikin näin. Tässä oli ympäristöviranomaisillakin arvokkaan läksyn paikka ja toivottavasti nyt on tehty kotiläksyt hieman paremmin ja voidaan toimia uskottavasti yhdessä kaivosyhtiön kanssa sen vihreämmän tulevaisuuden puolesta.

“Suomi on kovaa vauhtia muuntumassa korkean teknologian maasta mineraalien toimittajaksi. Oma jalostus ja innovaatio on muuttumassa banaanivaltioiden tapaan ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden siirtomaaksi ja raaka-aineiden toimittajaksi.”

Oivoi. Hyvin suuri osa Suomessa kaivetusta malmista myös rikastetaan/jalostetaan Suomessa. Nämä toiminnot vaativat juurikin huippuunsa viritettyä teknologiaa ja sitä osaamista sekä potentiaalia sen kehittämiseen löytyy Suomesta vaikka millä mitalla. Suomalaiset kaivos- ja vesiteknologiatoimijat ovat tämän osaamisen keskiössä. Samoin yliopistot, joissa tuotetaan se HC-tieto, jolla uusia teknologioita ylipäänsä kehitetään. Omalle tielleni ovat tietysti sattuneet omassa yliopistossani, LUTissa, toteutettava kaivosteollisuuden erotustekniikan tutkimus, Aalto-yliopistossa ja Oulussa tutkittava terästeollisuuden pölyjen tutkimus, sekä Oulu Mining Schoolin kehitys.

“Talvivaaraan ollaan suomalaisille tekemässä ahneuden monumentti. Tämä taideteos tulee sisältämään saastuneen ympäristön, hirvittävät kaivaukset, hirvittävät jätevuoret, iso tyhjä suomalaisin verovaroin rakennettu kylä, korviaan myöden velkaantunut, kauppoineen ja massiivisine tierakennuksineen ja tyhjille jäävineen asuntoineen, päivätyöpaikkoineen, kouluineen. Lisäksi paikka tullaan sulkemaan vaarallisena uraanialueena. 1500 orjatyöpaikkaa karmivassa ympäristössä, ulkomaisen hallinnon alla. Kaikki, mitä toiminnalla saadaan, valuu maasta pois.

Tosi tiukkaa tekstiä tässäkin, mutta perustuuko tämä kritiikki joihinkin faktoihin vai onko tämä sitä kuuluisaa mutua? Noin periaatteessa ainakaan minkäänlaisia kaivauksia tai jätevuoria ei pitäisi jäädä, kun kaivos suljetaan, sillä alueen maisemointi ja jätteiden hävitys kuuluvat kaivosyhtiön velvollisuuksiin. Liekö uraaniasia hieman liioiteltu? Eikö tässä kohtaa siis ole hyvä, että se uraani otetaan talteen Talvivaaran prosessista, jotta tällaiset epäilyt saataisiin hälvennettyä?

On totta, että nyt Talvivaaralla olisi näytön paikka. Hoitamalla nyt asiat oikein, Talvivaara voi ehkä käännyttää muutamia, mutta voiko kaivosyhtiö enää koskaan todella paikata jokseenkin lokaantunutta mainettaan? Itse kyllä niin toivoisin, sillä en usko kaivosteollisuuden olevan kotimaani turmio, vaan se voi olla meille hieno mahdollisuus ja motivaattori kehittyä vihreän teknologian kärkimaaksi.

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä