Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

Go Green

Ai mikä “vihreä kaivos”? Tekesin Green Mining- ohjelman tämän vuoden haku sulkeutui perjantaina. Koska kaivosteollisuudella on nostetta, ohjelmaan tullee tänä vuonna paljon hakemuksia. Yleisesti ottaen, ohjelmalla on kaksi teemaa: (1) huomaamaton ja älykäs kaivos ja (2) uudet mineraalivarannot. Lisätietoja löytää Tekesin sivuilta:

Nuo kaksi teemaa ovat hyvinkin mediaseksikkäitä, sillä tavan tallaajalle kaivosten ympäristössä näkyvät vaikutukset ovat viimeaikoina tulleet hyvinkin tutuiksi ja toisaalta taas sekä päättäjät että alan ammattilaiset tietävät, että tulevaisuudessa vain on yksinkertaisesti saatava enemmän irti olemassa olevista resursseista. Ja vielä kestävän kehityksen ehdoilla.
Mutta onhan tässä omakin lehmä ojassa, sillä myös allekirjoittanut on ollut mukana valmistelemassa yhtä hakemusta Tekesille. Lyhykäisyydessään, hakemus koskee rikastushiekkojen käsittelyä ja mahdollisten arvokomponenttien talteenottoa noista jätteistä. Kaivosteollisuus, Suomessa tai missä tahansa maailmalla, ei voi toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, jos se tuottaa kiinteää jätettä, joka on varastoitava mittaville jätealueille. Näihin jätteisiin hukataan resursseja ja ne usein aiheuttavat jonkinlaisen ympäristöriskin. Mutta mitäs näistä jätteistä sitten voisi saada irti? Kultaa ja hopeaa? Harvinaisia maametalleja? Platinaryhmän metalleja? Ja väliäkö sillä, mitä niissä jätteissä on, jos niille ei osata tehdä mitään muuta kuin työntää jätealueille ja maisemoida? Mutta hei, näihin kysymyksiin on vastaus! Jossain tuolla ulkona.
Suomen ja tietysti myös Tekesin tulee valvoa kansallisia etuja, mutta kaivosteollisuuden jäteongelmat ovat globaaleja haasteita. Eihän meillä tuoteta läheskään niin paljon kaivannaisjätettä kuin monessa muussa maassa. Olemme jätemäärällisesti lilliputti. Mutta entäs teknologisesti? Ehkä jonain päivänä jättiläinen? Ehkä jo huomenna edelläkävijä?
PS. Tässäpä tapahtuma, johon haluaisin osallistua: http://www.susmp.fi/

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä