Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

Osaamista kaupan

Torstaiaamuna silmääni sattui Huomenta Suomen Torstaikabinetti, jossa Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen kertoi Solidiumin salkun sisältävän noin 30 % kaivannaisteollisuuteen liittyviä sijoituksia. Solidium on siis valtion vastikään perustama sijoitusyhtiö. Lisätietoja saa Solidiumin nettisivuilta, jossa myös pääsee kurkistamaan tuon kyseisen salkun yksityiskohtiin:

Haastattelijan ehdottomasti mielenkiintoisin kysymys liittyi kaivostoiminnan problematiikkaan: ovatko kaivosteollisuuden työpaikat ja ympäristöasiat väkisinkin vastakkain? Tässä kohtaa Järvinen vastasi tietysti poliittisesti hyvin korrektisti todeten, että myös kaivosyhtiöiden on toimittava kestävän kehityksen mukaisesti. Mutta ikävä kyllä, tuota vastakkainasettelua on kaivosteollisuuden kehityksen myötä ollut havaittavissa enenevässä määrin. Jos asiaa katsotaan hieman eri vinkkelistä, niin nuo ympäristöasiathan voivat jopa poikia uusia työpaikkoja. Viranomaisten resursseja tulisi lisätä ja toisaalta kehitystyölle, jolla näihin haasteisiin vastataan, on suuri tarve.

Järvinen nosti mielestäni äärimmäisen hyvän asian esille. Suomi on ainut maa Euroopassa, jossa voidaan laajentaa kaivannaisteollisuutta. En tiedä, pitääkö tämä ihan täysin paikkansa, mutta ajatus on hyvä. Ja mikä erityisesti tekee siitä hyvän? Järvinen ei tarkoittanut vain kaivosten lukumäärän lisäystä, vaan puhui myös palveluista, laitteista sekä kemikaaleista. Lyhyesti siis: osaamisesta. Olen jo hyvin pitkään itse henkilökohtaisesti ollut sitä mieltä, että yhteiskuntamme suurin kilpailuvaltti ei suinkaan ole tuotanto, jota niin tiukasti pyritään pitämään valtion rajojen sisäpuolella, vaan osaaminen. Suomi on teknologiayhteiskunta. Meillä on verrattain hyvä koulujärjestelmä ja toisaalta myös edellytykset hyvin kehittyneen teknologian luontiin. Tästä täydellisenä esimerkkinä on Outotec, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu kaivosteknologiatoimittaja. Sekä Lappeenrannassa, Oulussa että Aallossa tehdään tutkimusta liittyen kaivosteollisuuteen. GTK on toimijana hyvin voimakas. Olisiko nyt siis viimeistään aika tukea Euroopan suurimman kaivososaaja-klusterin kehittymistä? Tuo osaaminen voitaisiin sitten hyödyntää suomalaisten teknologiayritysten tukemiseen. Toki tätä tehdään jo nyt, mutta uskon, että potentiaalia on vieläkin enemmän!

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä

Leave A Response