Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

Anna mennä akatemia!

Kohta lähtee Lappeenrannan likka kohti Naantalia, jossa järjestetään FIMECCin vuosiseminaari. FIMECC on suomalainen metallialan osaajaklusteri, jonka tarkoituksena on edistää yritysten ja tutkimusyhteisöjen välistä yhteistyötä. Oma tutkimusryhmäni on ollut mukana FIMECCin puitteissa toimineessa Elemet-ohjelmassa, jossa oma projektimme yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa keskittyi terästeollisuuden pölyjen hyötykäyttöön.

Odotan ohjelmalta paljon, sillä paikalla on merkittävä määrä asiantuntijoita ja seminaari on ollut tänä vuonna ilmeisen suosittu useasta sadasta ilmoittautuneesta päätellen. Tuolta seminaarista saa varmasti paljon uusia ajatuksia, joita sitten blogissakin voi jakaa. Minusta on aivan mahtavaa nähdä, että kaivos- ja metalliteollisuudessa todellakin pyritään vastaamaan nykypäivän haasteisiin energiatehokkuuden ja ympäristöasioiden tiimoilta.
Itse pidän näistä asiantuntijafoorumeista, sillä keskustelu pysyy pääsääntöisesti aina asiallisena. Samaa ei ikävä kyllä voi sanoa viime aikoina massamediassa käydystä keskustelusta. Talvivaara on nostattanut tunteita ja minusta on todella ikävä nähdä, että kun tutkimusyhteisön asiantuntijat astuvat mukaan keskusteluun, kuten Kari Heiskanen vastikään teki (http://yle.fi/uutiset/professori_talvivaaraa_ei_saa_paastaa_konkurssiin/6371946), kansa kohahtaa ensimmäisenä, että kyseiset asiantuntijat ovat maksettuja. Keskustelu käy kuumana, ehkä jopa hieman liian kuumana. Olisiko siis aika ottaa edes pieni askel taaksepäin keskustelun sävyssä? Yliopistojen tehtävähän on osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuolloin tila sille keskustelulle pitäisi olla olemassa. Itse kannustan akatemiaa tämän tehtävän täyttämiseen, vaikka se ei aina kansan syviä riviä miellyttäisikään. En sano olevani tässä kohtaa kenenkään kanssa samaa mieltä enkä eri mieltä, mutta syyttävällä sormella tässä asiassa ei vain päästä eteenpäin ja vähäkin rakentava ajatustenvaihto voidaan kiihkomielisyydellä tallata täysin.
Toisena huippu-uutisena FIMECCin lisäksi mainittakoon, että Tekesin Green Mining- ohjelman hakuhan on päättynyt ja nyt Tekesillä tehdään työtä noiden hakemusten arvioimiseksi. Jännittää ihan, miten tänä vuonna käy! Usko omaan tekemiseen on tietysti rautainen, mutta vielä se kaikki intohimo ja tekemisen meininki pitäisi pystyä välittämään rahoittajille.

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä