Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

TREWA

Kick-off! Eilen vietettiin Tekesillä muutama tunti Green Mining- ohjelman tänä vuonna alkavien hankkeiden kick-off tapahtumassa. Ja hankeitahan oli! Viiden minuutin ja yhden kelmun esityksillä katettiin aiheita malminetsinnästä kaivostoiminnan sosiaaliseen hyväksyttävyyteen. Ihan mahtavaa, etten sanoisi! Oma hankkeeemme on TREWA – Treatment and utilisation of solid waste from the mining industry – ja sitä nyt aletaan tahkota.

Ja joka kerta oppii jotain uutta. Tapahtumassa oli mukana Oulun minipilottiin sotkeutuneita tutkijoita, jotka sitten selvensivät tuon minipilotin ideaa. Vastikään blogissanihan ihmettelin tuon minipilotin toimintaa. Pilotilla siis ainakin alkuun pyritään tutkimaan ja optimoimaan murskaus- ja jauhatusprosesseja, jolloin saataisiin aikaiseksi jatkoprosessoinnin kannalta sopivaa materiaalia eikä näin jouduttaisi käyttämään yhtä paljon kemikaaleja ja energiaa esimerkiksi flotaatiossa.

Stagella olleissa projekteissa näkyi aika selkeästi kyllä energia, kemikaalien käyttö, ympäristöasiat, tehokkaampi malmin etsintä ja esiintymän kartoitus sekä yleisesti prosessien tehostaminen. Insinöörille täysin käsittämätön, mutta nykytilassa äärimmäisen mielenkiintoinen, aihe oli tuo kaivostoiminnan sosiaalinen hyväksyttävyys, tai siis sosiaalinen toimilupa. Suomeen haetaan projektin puitteissa malleja muista maista, esimerkiksi Australiasta ja Kanadasta, joissa kaivostoiminta on huomattavasti laajempaa ja perinteisempää kuin Suomessa. Innolla odotan, mitä tuon projektin puitteissa kehkeytyy!

Tekesillä puhuttiin siitä, miten ohjelman piirissä olevista projekteista pitäisi viestiä aktiivisemmin. Tänään sitten hieman aiheen vierestä, johtuen myös päivän some-koulutuksesta, olen pohtinut pitäisikö projektista esimerkiksi päivitellä blogiin muutamalla lauseella kerran kuussa. Olisikohan moiseen mitään kiinnostusta?

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä