Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

Kaivelin taas tänään sitä ja tätä liittyen kaivosteollisuutemme kehitykseen. Ja muustahan ei puhuta kuin Talvivaarasta. Vuoden journalistinen teko- palkinnon saajaksi on ehdolla muun muassa Talvivaarasta raportoinut Juha Kauppinen. Kyseisen herrasmiehen esittelyn sekä linkit hänen artikkeleihinsa löytyvät osoitteesta:

Positiivista on mielestäni se, että kaivosteollisuutta käsitteleviä juttuja harkitaan vuoden journalistiteoksi. Kurjaa on tietysti se, millaisissa merkeissä tämä uutisointi on tapahtunut. Kauppisen tyyli kirjoittaa on hyvin kritisoiva ja kantaa ottava. Tämä varmaankin uppoaa kansaan, sillä onhan viranomaisten ja päättäjien kritisointi yksi kansallishuveistamme. Kauppinen tuo esiin yhden näkökulman ja hyvä niin. Toivon hänelle menestystä kyseisessä kilpailussa. Ja aloin myös seuraamaan häntä Twitterissä.

Samassa yhteydessä törmäilin useisiin kansalaiskommentteihin netissä. Luojan kiitos näistä, sillä missään ei ole yhtä paljon erimielisyyttä kuin netin keskustelupalstoilla. Uusi Suomi tarjoaa tästä mahtavan esimerkin:

Artikkeli on jo vanha, mutta anti onkin kommenteissa. Suosikkejani ovat seuraavat:

Arto Heikinaro: “Suomen maapohjasta ilman kaivosveroa ryöstetty malmi menee jatkojalostukseen Venäjälle.”

Tätä ehkä hieman tunneperäistä argumenttia on käytetty useaan kertaan julkisessa keskustelussa. Joskus epäilen, onko meillä Suomessa mitään metallinjalostustoimintaa, kun kaikki kerran viedään ulkomaille. Ja sitten muistan Norilsk Nickelin Harjavallassa, OMG:n Kokkolassa ja Outokummun Torniossa. Näiden päälle on Suomessa sitten tietysti vielä lukuisia rikastamoja, joissa louhittu malmi rikastetaan ennen metallinjalostusprosessia.

Jussi Vaarala: “Jos Talvivaaran kaivoksen todelliset päästöt olisi tiedetty, yhtiö ei todennäköisesti olisi saanut ympäristölupia. .. Kysymys kuuluu onko Talvivaaran kohdalla harhautettu tahallaan viranomaista ympäristöasioissa jotta on päästy pikarahastamaan – ympäristön ja Suomen ympäristösuojeluhallinnon luotettavuuden kustannuksella.”

Jälkiviisaus on helppoa, penkkiurheilu on paras urheilu ja niin pois päin. Ympäristövaikutusten arviointiraporteissa (YVA) esitetyt päästöarviot harvoin perustuvat täyden mittakaavan toimintaan. Kokeita tehdään laboratorio- tai minitehdasmittakaavassa ja ikävä kyllä toiminnan kasvattaminen usein tuo mukanaan arvaamattomia asioita. Toiminnan skaalauksen riskeihin pitäisi kuitenkin jollain tasolla pystyä varautumaan, joten tätä yksinään ei voi pitää selityksenä. Mutta todellisia päästöjä ei juuri koskaan voi satavarmasti tietää. Ei varsinkaan silloin, kun uutta teknologiaa otetaan käyttöön. Mitäs asialle tehdään?

Pentti Takola: “Mitä järkeä tällaisilla valtavilla jätealtailla edes on olla olemassa? Eikö laitoksella kuitenkin ole tarkoitus lopulta käsitellä nämä liemet ja päästää ne sitten suht vaarattomana luontoon?”

Altaisiin varastoidaan usein rikastushiekkaa, jota ei täysin käsitellä juuri yhtään missään. Rikastushiekka-altaat ovat tämän hetken ratkaisu rikastuksessa syntyvälle jätteelle. Hiekka on hyvin hienojakoista ja sen erottaminen nesteestä on hyvin haasteellista. Altaissa kiintoaineen voidaan antaa laskeutua ja nestekerros sitten johtaa muualle. Jos altaaseen sitten tulee reilusti lisää vettä, kuten esimerkiksi sadevettä Talvivaaran tapauksessa, voi laskeutuminen hankaloitua entisestään. Pienenä lohdutuksena voisin toki todeta, että tätä ongelmaa yritetään sekä teollisuudessa että akatemiassa ratkaista. Rikastushiekan käsittelystä on lukemattomia tutkimuksia, mutta ratkaisua haetaan vielä toistaiseksi.

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä

1. Jussi Vaarala 20.6.2013 at 18:04

Olin oikeassa.

2. Riina Salmimies 23.6.2013 at 18:46

Hienoa, että löysit sivustolle antamaan kommentin, Jussi! Juuri nuo eri henkilöiden mielipiteet ovat hyvää syötettä avoimelle keskustelulle. Toivottavasti kommentoit jatkossakin.

Leave A Response