Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

Malmioiden köyhtyminen on globaalistikin merkittävä asia. Kehittyvien talouksien teollistumista ei voida tukea ilman metalleja. Elektroniikkateollisuus ei pyörisi ilman metalleja. Kevyesti kärjistäen vielä muutama vuosikymmen sitten rikkaiden malmiesiintymien hyödyntämisessä saattoi syntyä jätettä, jonka metallipitoisuus oli suurempi kuin nykyisten hyödynnettävien malmioiden.

Mutta mistä lisää, jos lisää ei ole? Uunituore Tekniikka ja Talous tarjosi muutamankin jutun verran jonkinlaista vinkkiä tähän: kierrättämällä. Aallon, Oulun yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteistyöprojektissa on tutkittu ruostumattoman teräksen tuotannossa syntyvän pölyn kierrätystä takaisin teräksen valmistusprosessiin. Pölyä syntyy useita kiloja per tuotettu terästonni ja niihin hukataan mittavia määriä metalleja. Mutta nehän voi pistää takaisin, kun vaan osaa! Samoin Suomessa kierrätetään merkittäviä määriä volframia. Suomessa ei ole omia volframivaroja, mutta näin pystytään tuottamaan metalleja, joita maaperästä ei ole saatavilla. Ehkä jäte tulee jonain päivänä olemaan raaka-ainepörssissä noteerattu resurssi?

Kierrätys ei tietenkään ole yhtä helppoa kuin malmioiden louhiminen. Miksi ei? Kierrätyksessä matriisi on yleensä hieman monimutkaisempi. Haluttu aine pitää erottaa mahdollisimman selektiivisesti monien muiden aineiden joukosta. Esimerkiksi kyseisessä teräspölytutkimuksessa sinkin erottaminen on tärkeää. Kun sinkkiä erotetaan, erottuu myös monia muita metalleja, joita ei haluta sinkin joukkoon. Erotus joudutaan tekemään usean prosessivaiheen kautta ja juuri monimutkaisuutensa vuoksi se vaatii todellista osaamista. Nykyiset erotusprosessit harvoin ovat yhtä yksinkertaisia kuin kahvin valuttaminen suodatinpussin läpi kahvipapujen jäädessä pussiin.

Monissa rikastus-/metallinvalmistusprosesseissa piilee kierrätyspotentiaalia, mutta osaajia tarvitaan. Koko yhteiskunta kaipaa osaajia. Eivät vain kaivosyhtiöt, eivät vain yliopistot, ei vain eduskunta. Mutta siitä varmaan riittää haastettavaa seuraaviin blogikirjoituksiin.

Kierrätäthän sinä muuten metallipurkkisi?

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä

1. Pasi A. 2.4.2013 at 21:49

Kierrätän. Metallinkeruupisteitä löytyy mm. markettien pihoilta. Kannattaa käyttää vahvakantaista saapasta, esim. lapikasta tai vaelluskenkää metallipurkin litistämiseen, jolloin se vie vähemmän tilaa kierrätysastiassa.

2. Riina Salmimies 7.4.2013 at 17:25

Hieno juttu, Pasi! Kiitos myös vinkistä litistämiseen, en ollutkaan asiaa ajatellut!

Leave A Response