Hyvä paha kaivos Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen.

Kun kivi-insinööri innostuu analytiikasta

Eilen se saapui. Oma XRD. Kun laatikot laskettiin toimiston takapihalle, olin kuin hangon keksi. Kyseisen laitteen hankintaan on pistetty hikeä vuoden verran. Ensin sen hankkimiseksi piti anoa tiedekunnalta rahaa, sitten piti käydä läpi EU-säädösten mukainen hankintaprosessi ja nyt lopulta laite on meille toimitettu ja asentajat ovat sen kimpussa. Kokonaisuudessaan tämä on kestänyt noin vuoden ja mukana on ollut useita ihmisiä hankintaa toteuttamassa. Pakottamassa unelmaa todellisuudeksi.

Joulu tuli ajoissa. Kuva E. Kaipainen (c)

Mutta miksi ihmeessä olen tästä niin innoissani? Koska tämä uusi laite avaa täysin uusia mahdollisuuksia kiintoaineiden tutkimiseksi omalla työpaikallani. XRD (X-ray diffraction) on varmasti monien mielestä hyvinkin perustekniikka, mutta esimerkiksi mineraalien kohdalla on hyvin yleistä nähdä XRF-analyyseja XRD-analyysien sijasta. Siinä missä XRF tarjoaa alkuainekoostumuksia, joista sitten laskennallisesti määritetään yhdistekoostumus, XRD tarjoaa suoraan yhdistekoostumuksen. Ei siis tarvitse ihmetellä, että näytteessä on rikkiä ja rautaa, vaan saan suoraan tiedon, että kyseessä on pyriitti (FeS2).

Jatkossa, kun saan mineraalinäytteen ja haluan tehdä sille alkukarakterisointia, tuuppaan sen hienoon uuteen laitteeseemme ja vajaassa tunnissa se kertoo minulle jo paljon. Mitä se voikaan kertoa rikastushiekasta?! En voi odottaa! Ensimmäisten joukossa analysoidaan varmasti rikastushiekkanäytteitämme TREWAa varten. Mielessäni on jo lukemattomia muitakin näytteitä, jotka haluaisin ajaa ja toisaalta lukemattomia alueen yrityksiä, jotka voisivat hyötyä tämän laitteen tuottamasta tiedosta.

Toki haasteitakin on. Varsinkin, kun tutkittavat raaka-aineet eivät välttämättä ole enää sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Mutta odotan ensi viikon koulutusta innolla, sillä siellä pääsemme keskustelemaan mineraaleista, biomateriaaleista, jauheista ja kiintoainekappaleista. Aiemmat kokemukseni Norjasta NTNU:lta samaisen laitteen kanssa ovat vain positiiviset ja siksi uskon tämän analyysitekniikan tuomiin uusiin mahtaviin mahdollisuuksiin.

Kyllä me kovat kivi-insinööritkin voidaan joskus innostua analytiikasta! Rock rock.

About The Author

Kaivosteollisuuden syvästi kutsumuksekseen tunteva Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti ottaa kantaa Suomen kaivosteollisuuden kehitykseen. Blogissa esitetyt mielipiteet ovat puhtaasti henkilökohtaisia, eivätkä edusta millään lailla kirjoittajan kasvattiyliopiston näkemyksiä

Leave A Response