Kuulumisia kiertotaloustyöpajasta

KILIKE 05/10/2016 Uncategorized Comments Off on Kuulumisia kiertotaloustyöpajasta

Se oli lokakuun 19. päivän anivarhainen aamu, kun nousin junaan Kuopion asemalla. Suuntanani oli Teknologiateollisuuden järjestämä kiertotaloustyöpaja Helsingissä. Tilaisuus alkoi kahvitarjoilulla ja pian huomasimme Lahden ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä toimivan Maarit Virtasen kanssa keskustelevamme kiertotaloushankkeistamme aivan kuin olisimme tavanneet aikaisemminkin.

Maarit kertoili LAMK:issa menneillään olevista Kiertoliike ja Reiska –projekteista. Siinä aikamme kokemuksiamme vaihdettua tulimme siihen johtopäätökseen, että meidän kiertotaloushankkeita tekevien olisi hyödyllistä jakaa tietoa keskenämme. Ja vieläpä siinä tuumailimme että Suomessa juna kulkee moniin kaupunkeihin – miksipä emme ryhtyisi kokomaan verkostoa jaJorma Turunen tapaisimme jonain päivänä.

Varsinainen tilaisuus alkoi Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan avaussanoilla. Hän linjasi päivän tavoitteen ytimekkäästi – sanoista tekoihin! Puheessaan hän kuvasi mieleenpainuvasti, että kiertotalousteen ei voi mennä yksin. Yritysten on aktiivisesti tunnistettava ja etsittävä kumppanuuksia. Tätä tavoitetta aloimmekin hyvin konkreettisesti toteuttaa työpajassa, mutta ennen sitä meille piti yrityspuheenvuoron johtaja Remko de Lange materiaalinkuljetusjärjestelmiä valmistavasta Vanderlandesta.

Itselleni Remkon esityksestä jäi mieleen hänen innostuneisuutensa ja käytännön esimerkki, kuinka Remko on itse säännöllisiä tapaamisia järjestämällä ollut mukana kannustamassa yrityksiä ajattelemaan liiketoimintaansa uudelleen kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Kiteytän hänen sanomansa kahteen ydinasiaan: 1) kiertotaloutta aloittelevien yritysten kanssa on pidettävä yllä säännöllistä ”pöhinää” ja 2) yritysten on lähdettävä liikkeelle ensin pienestä asiasta, kuten Vanderlandekin aikoinaan teki.

Seuraavaksi Ethican Anne Raudaskoski IMG_0046 (004)kertoi kiertotalousekosysteemin rakentamisen periaatteista, minkä jälkeen jakauduimme kolmeen ryhmään ja lähdimme konkreettisesti rakentamaan kiertotalousekosysteemiä kolmen eri casen pohjalta. Ethican Paula Fontell fasilitoi työskentelyä puolentoista tunnin ajan ryhmissä, jotka mallinsivat Componenta Oy:n, Perkin Elmer Oy:n ja Fiskars Oy:n kiertotaloustoimintaympäristöä tuotteiden ylläpidon ja korjaamisen, uudelleenkäytön, uudelleenvalmistuksen ja kierrättämisen näkökulmista. Konkreettisia kysymyksiä jokaisen syklin osalta oli kaksi: mitä voidaan tehdä ja kuka voi tehdä.

Yhteen iltapäivään mahtui paljon asiaa, kohtaamisia ja konkreettista tekemistä. Kuten Remko sen päivän alussa osuvasti sanoi, kiertotalousajatteluun liittyvää ”pöhinää” on pidetettävä yllä. Siispä työskentely kolmen casen ympärillä tulee saamaan jatkoa lähikuukausina.

Minä lähdin tyytyväisenä hotellille oikomaan jalkojani ja valmistautumaan seuraavan päivän Kiertotalous ja tekstiilialan tulevaisuus –seminaarin, josta kerron seuraavassa blogikirjoituksessani.

Blogiterveisin Eeva Aromaa, eeva.aromaa@uef.fi

Teknologiateollisuuden sivuilta löydät myös kuvauksen tässä blogissa kertomastani seminaarista.

About The Author

Hankkeen tavoitteena on löytää ja kehittää uusia liiketaloudellisesti kannattavia sovelluksia kierrätysmateriaalien käytölle.

Comments are closed.