Pakastepizzaa, makaronia, nuudelia, ketsuppia… Kuulostaa varmasti monen opiskelijan ruokakorilta kuukauden lopulla. Terveellinen ruokavalio on olennainen osa jokaisen ihmisen päivittäistä elämää. Ruokavalio ja sen muutokset vaikuttavat elämään, jaksamiseen ja päivittäiseen vireyteen yllättävän paljon. Meillä opiskelijoilla etenkin päivittäinen jaksaminen on todella tärkeää. Varsinkin näin syksyllä, kun deadlinet alkavat painaa päälle, illat hämärtyvät ja aurinkokaan ei ole apuna vireystilan kohottamisessa, astuu ruokavalio ja sen terveellisyys vielä enemmän kuvioihin. Vaikka kampuksellamme sijaitseekin älyttömän hyvät opiskelijaravintolat todella edulliseen hintaan, olisi kiva, jos kotonakin jääkaappia koristaisi muukin kuin se lamppu.
Kokosimme muutamia vinkkejä, jotka auttavat mahdollistamaan edes hieman paremman ostoskorin opiskelijaystävällisempään hintaan.
1. Pakkauskoot
Onko aina kannattavinta suosia niitä suurempia ja kilohinnaltaan parempia pakkauksia, jos suurin osa ruuasta lentää roskakoriin päiväysten tullessa päätökseen? Pohdi käyttötarvettasi ja määrittele oman käytön ja tarpeen mukaan ostettava pakkauskoko.
2. Älä heitä ruokaa roskakoriin, käytä pakastinta
Edelliseen kohtaan liittyen, älä heitä ruokaa roskakoriin. Opettele pakastamisen jalo taito. Joskus kiität itseäsi, kun tiukan paikan tullen pakastimen syövereistä löytyykin muutaman aterian verran pakastettua valmista ruokaa. Jos välttämättä haluat ostaa suurempia pakkauksia ja pakastetilaa löytyy, valmista kerralla suurempi satsi ruokaa, jaa ne pakasterasioihin ja säilö pakkaseen.
3. Edulliset kausiruuat
Terveellinen lisuke, kausikasvikset. Saatavilla kausittain edullisilla kilohinnoilla ja näin varmistat vitamiinien saannin sekä monipuolistat lautastasi. VINKKI: Jos olet kyllästynyt siihen ainaiseen pastaan, mukavaa vaihtelua lautaselle tuovat tuoreet keitetyt vihannekset.
4. Kauppojen viimeiset aukiolotunnit
Usein viimeisinä aukiolotunteina on kaupoissa saatavilla esimerkiksi -30% alennuksella olevia ruokatuotteita. Nämä kannattaa hyödyntää ja varsinkin lihatuotteissa voi tulla merkittäviä säästöjä, jos ostaa pakkaseen säilytettäväksi päiväysmerkinnällä olevia lihoja tulevia ruokatarpeita varten.
5. Suunnitelmallisuus kaiken perusta
Oletko kokeillut suunnitella viikon ruokalistaa etukäteen, vai asteletko kauppaan ostaaksesi vain seuraavan päivän ruokatarpeet? Suunnitelmallisuudella ja vertailulla säästät yllättävän määrän rahaa. Ruokaostosten keskittäminen muutamaan kertaan viikkoon on kannattavaa.
Vinkkinä hyvä papuburrito-ohje, vaikkapa ystävien kanssa jaettavaksi.
Papuburritot
1 paketti tortilloja
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
½ punainen paprika
½ keltainen paprika
1 tlk kidneypapuja suolaliemessä
1 tlk ruskeita papuja suolaliemessä
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tlk tomaattimurskaa
2rs cheddarsulatejuustoa
1 dl salsaa, tai muuta mausteista kastiketta, esim chilikastike.
150g juustoraastetta (vinkki: raasta omasta juustosta, älä osta kalliita raastepusseja)
Suikaloi punasipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Paloittele paprikat. Huuhtele ja valuta pavut.
Kuullota sipuli öljyssä ja lisää valkosipuli, paprikat ja haluamasi mausteet. Sekoita ja kuumenna vielä pari minuuttia. Kaada joukkoon tomaattimurska ja salsa. Anna hautua kannen alla hiljalleen noin 15 minuuttia.
Kuumenna cheddarsulatejuusto pinnoitetussa kattilassa, kunnes juusto on juoksevaa. Levitä tortillat leivinpaperin päälle. Jaa papuseos tortilloille. Taita tortillan alareuna täytteen päälle, käännä sivut samalla tavalla. Taita lopuksi yläreuna, jolloin tortillasta muodostuu suorakaiteen muotoinen käärö eli burrito. Nosta burritot öljyttyyn uunivuokaan.
Valuta cheddarjuustokastiketta burritoille ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.