5 vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen

Lukeminen kauppatieteellisen pääsykokeisiin alkaa nousemaan ajankohtaiseksi aiheeksi jo varmasti jokaisella kesäkuun valintakokeeseen tähtäävällä. Mikäli etsit vinkkejä tekniikan pääsykokeisiin, lue juttumme tekniikan pääsykokeista.

Osalla pääsykokeisiin tähtäävällä stressitasot nousevat lukemisen aloittamisen ajankohdasta ja lukusuunnitelman tekemisestä. Nämä ovat asioita, jotka kannattaa päättää ja suunnitella pikimmiten ja suunnata kirjaston penkille, sillä kilpailu koulupaikoista on jo alkanut. Kuitenkin vaikket olisikaan vielä aloittanut luku-urakkasi kannustan aloittamaan lukemisen mitä pikimmiten ja esitän aiheeseen muutamia vinkkejä.

Vinkki 1: Lue, lue, lue

Yksinkertaista. Lue kirjoja enemmän ja useammin – osaat enemmän. Sitä ei voi koskaan yliampua miten tärkeää itse lukeminen on. Varmasti ajatuksia pelkistä harjoitustehtävien teosta ja tiivistelmien lukemisesta tulee. Kylmä fakta on silti se, että ne toimii vain lukemisen tukena ja kirjoja kuluttamalla se tieto jäsentyy päähän. Jokainen kirjojen lukukerta on edellistä helpompi, koska asioita muistaa aina yhä vain enemmän.

Vinkki 2: Aikataulu

Tämä jää monelta tekemättä. Lukuprosessin alussa on varmasti innosta pinkeänä ja ryntäämässä kirjojen kanssa suoraan itse asiaan, mutta tämä saattaa johtaa siihen, että lukemista ei voi mitenkään valvoa. Aloittaminen saattaa siirtyä puolella tunnilla, tunnilla, tai jopa huomisen puolelle asti.

foko4dpxamq-eric-rothermel

Tee siis itsellesi aikataulu ja noudata sitä! Suunnitelma kannattaa tallentaa kalenteriin – ei siihen iPhonen tai Samsungin kalenteriin, vaan ihan oikeaan kalenteriin. Lukusuunnitelmaan kalenteriisi voit merkitä kaikki muutkin menot ja kun teet suunnitelman lyijykynällä, on suunnitelmaa helppo muuttaa äkillisten menojen suhteen.. Toiset näkevätkin tämän uhkana – toiset mahdollisuutena.

Vinkki 3: Sisällysluettelo

”Muistan että tää oli siinä kohtaa kirjassa, mutten muista mitä siitä sanottiin.”

Sisällysluettelon osaaminen on kenties tärkein seikka koko prosessissa. Moni ihmettelee tässä vaiheessa miksi ihmeessä, mutta seuraavaa vinkkiä kannattaa kokeilla:

Opettele sisällysluettelo ULKOA! Kun osaat sisällysluettelon teidät kirjan agendan. Kun tiedät missä järjestyksessä asiat esitetään kirjassa, jäsentyy tieto päähäsi loogisessa järjestyksessä. (Kyllä – kauppiksenkin pääsykoekirjat ovat koottu mahdollisimman loogiseen järjestykseen) Tästä seuraa helposti se että ajattelet harkkakysymyksessä: ”Mä muistan että tää oli siinä kohtaa kirjassa, mutten muista mitä siitä sanottiin.” Tästähän huomaatkin jo että tieto on jäsentynyt johonkin – enää tarvitsee kerrata kyseinen fakta ja kokeessa pisteitä napsuu!

Valokuva 2 (1)

Vinkki 4: (ÄLÄ) Kiinnitä muihin huomiota

Tämä vinkki kaipaa jo otsikonkin puolesta vähän aiheen purkamista palasiin.

Ensimmäiseksi: Kiinnitä huomiota muihin. Tämä siksi että yhdessä opiskelu auttaa useimmiten. Varsinkin mikäli pääset opettajan tai opetettavan rooliin. Useimmiten asian ymmärtää paremmin kun hyvä kaveri selittää sinulle miten kansiksen bruttokansantuote lasketaan kolmella eri tavalla (Y-M=C+G+I+X ja sitärataa jos muistat?) Jos huomaatkin olevasi se opettava puoli ja huomaat osaavasi kertoa tietämättömälle kaverillesi selvästi miten osakkeen arvo määritetään, mukaanlukien lisäarvot ja tuottomallit, nostan hattua sulle. Siksi että kaveria on hyvä auttaa, mutta se että osaat opettaa tarkoittaa myös että ymmärrät itse asian jo korkeammalla tasolla.

Toisaalta otsikon ollessa älä kiinnitä huomiota muihin: Turhan moni stressaa muiden lukemisesta. Ilmapiiri saattaa olla painostava, kun aamulla ennen kahdeksaa jonotetaan kirjastoihin jotta saadaan paikan paras paikka omaan luku-urakkaan. Yhteenlaskettuna monta tuntia tehokasta työskentelyä menee hukkaan pälyillessä ympärilleen ja miettiessä ”Toi tuli samaan aikaan kun minä, mä en voi lähteä ennen sitä muuten se on lukenut mua enemmän”

Keskity siis vain omaan lukemiseen ja ota rento asenne.

Valokuva 3 (1)

Vinkki 5: Käytä vapaa-aikasi tehokkaasti

Vihdoinkin puhutaan vapaastakin, onpas ollut uuvuttavaa… Vapaa on melko tärkeä homma ihan ihmisen mielenterveyden kannalta.

Lukemisesta kannattaa pitää yksi päivä viikossa vapaata. Jos siis käytät karkeasti aikaa kuusi tuntia tehokkaaseen lukemiseen päivittäin kuusi kertaa viikossa, unta kannattaa pyrkiä saamaan kahdeksan tuntia joka yö ja oletetaan kirjastomatkoihin menevän tunti päivittäin. Ruokailuihin ja aamu- sekä iltatoimiin on syytä varata kolme tuntia päivittäin. Lasketaan siis karkeasti lyhyellä matikalla kuinka paljon vapaa-aikaa jää viikottain käytettäväksi kuuden tunnin lukutahdilla päivittäin.

6x6h + 6x8h + 6x1h + 7x3h = 111 h. Viikossa 168h, joten 168 – 111 = 57h vapaa-aikaa ! Siis yli kaksi vuorokautta.

Tämän vapaa-ajan voit käyttää vaikka mihin, kavereiden kanssa oleskeluun, urheiluun, muihin harrastuksiin, mihin vain!

Ajankäytössä kannattaa olla tehokas. Vapaa-aika saattaa huveta nopeasti sohvalla makoiluun ja puhelimen näpräämiseen. Kevään luku-urakka on kuitenkin vain yksi kevät ja suunnittelemalla sen kunnolla varmistat itsellesi mahtavan koulupaikan ja kesällä voi sitten makoilla ihan urakalla. Tehokkalla aikatauluttamisella vapaa-aikaa jää lukemisen jälkeen mukavasti elämän muille osa-alueille.

Kyse on vain päättäväisyydestä. Tsemppiä luku-urakkaan!