Ainejärjestötoiminta yliopistossa

Ainejärjestö on tietyn alan opiskelijoiden yhdistys, jonka tarkoituksena on ajaa jäsenistön (eli opiskelijoiden) etuja, järjestää erilaisia tapahtumia ja yhdistää opiskelijoita.

Lappeenrannassa ainejärjestöistä käytetään useimmiten nimitystä kilta, sillä teknillisten alojen järjestöjä kutsutaan yleensä killoiksi.

Jokaisella koulutusohjelmalla on Lappeenrannassa oma ainejärjestönsä, ja niiden opiskelijat tunnistaa tapahtumissa erivärisistä haalareistaan.

Esimerkiksi kauppatieteiden ainejärjestö Enklaavi ry (neonkeltaiset haalarit), tuotantotalouden Kaplaaki ry (tummansiniset haalarit) ja tietotekniikan Cluster ry (punaiset haalarit).

Ainejärjestöt huolehtivat opiskelijoista niin opintojen puolella kuin vapaa-ajallakin. Ainejärjestö kerää esimerkiksi opiskelijoilta palautteet kursseista ja välittävät ne suoraan yliopiston johdon tietoon, jotta kursseja voidaan muokata entistä paremmiksi opiskelijoiden mielipiteitä kuunnellen.

Muutoinkin ainejärjestö huolehtii opiskelijoiden oikeuksista, ja edustaa opiskelijoiden ääntä yliopiston päätöksenteossa, jotta meidän mielipiteitä ei unohdettaisi.

Ainejärjestöt huolehtivat opiskelijoista niin opintojen ulkopuolella kuin vapaa-ajallakin.

Kauppatieteiden ainejärjestön ehdotuksesta LUTissa otettiin esimerkiksi käyttöön opiskelijoiden palkitseminen: mikäli opiskelija suorittaa 60 opintopistettä vuodessa (normaali opiskelutahti, jolla valmistuu 5 vuodessa), yliopisto tarjoaa opiskelijalle kuukauden ilmaiset ruoat kampuksen ravintolassa!

Ainejärjestöjen toimintaa organisoi jokaisen ainejärjestön oma hallitus, jonka jäsenillä on omat vastuualueensa.

Puheenjohtaja ja varapuheenjohtajan lisäksi hallituksessa toimii yleensä talousvastaava huolehtimassa killan rahoista ja kirjapidosta, viestintävastaava/mediavastaava hoitamassa tiedotusta ja erilaisten visuaalisten materiaalien suunnittelua, sekä tapahtumavastaava organisoimassa erilaisten suurten ja vähän pienempienkin opiskelijatapahtumien järjestämistä.

Ainejärjestötoimintaan voi lähteä mukaan kuka tahansa kyseisen alan opiskelija, uusi hallitus valitaan aina loppusyksystä.

Hallituksen lisäksi voi liittyä toimiryhmiin tai ryhtyä toimihenkilöksi. Nämä henkilöt ovat hallituksen apuna, esimerkiksi järjestämässä tapahtumia tai vaikka suunnittelemassa haalarimerkkejä, tai esimerkiksi valokuvaamassa.

Ainejärjestötoiminnassa pääsee helposti tutustumaan uusiin ihmisiin niin LUTissa kuin ympäri Suomea. Tämän lisäksi saa kerättyä itselleen paljon hyödyllistä kokemusta niin ryhmätyöskentelystä kuin yleisestä hallitustyöskentelystä, sekä tietenkin oman vastuualueen tehtävistä. Esimerkiksi tapahtumien järjestämisestä monille sadoille ihmisille!

Ainejärjestöt ovat tärkeässä roolissa yhteisöllisyyden luomisessa. Ne ovat auttamassa uusia opiskelijoita sopeutumaan mukaan opintoihin ja opiskelijaelämään. Yhteiset illanistujaiset ja leffaillat, sekä sosiaaliset tuutorit ja hallituslaiset varmistavat, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin tai ilman apua.

Meidän kampuksella puhalletaan yhteen hiileen, ja tämä Skinnarilan henki näkyykin myös ainejärjestötoiminnassa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *