Akateeminen vapaus urheilijan näkökulmasta: miten yhdistän koulun ja CrossFitin?

Olen Miia Abitiimistä ja opiskelen kauppatieteitä LUT:ssa toista vuotta; saatatkin muistaa minut esittelyblogistani! Kerron seuraavaksi miten akateeminen vapaus yliopistossamme helpottaa elämääni.

Tai oikeastaan mahdollistaa sen.

************

Opiskelujeni lisäksi harrastan aktiivisesti CrossFittiä. Treenaan lajia kuusi kertaa viikossa ja haluan päästä siinä mahdollisimman pitkälle. Tämän tason tavoitteet vaativat paljon omistautumista lajille niin ajallisesti kuin henkisestikin. Lisäksi arkeeni kuuluu Abitiimissä työskentely, joka on melko pitkälti reissaamista ympäri Suomen arkipäivisin ja välillä viikonloppuisinkin. Ilman akateemista vapautta tämän palapelin pyörittäminen ei onnistuisi.

Akateeminen vapaus on länsimaisen yliopistolaitoksen perusarvo. Sen tulkinta vaihtelee eri maissa ja jopa eri tieteenaloilla ja yliopistoissa. Akateeminen vapaus merkitsee itsenäistä ajattelua ja vastuuta oman näkemyksen rakentamisessa.

–Wikipedia 2015

Akateeminen vapaus on ylemmän lainauksen mukaisesti sitä, että minä saan itse ajatella; saan itse päättää omista asioistani ja opinnoistani. Luennoilla ei ole pakko käydä, kursseja voi käydä omaan tahtiin ja niiden laajuuden voi valita itse. Akateemisesta vapaudesta nautitaan vain ja ainoastaan yliopistoissa.

12032743_1082366221787385_7674537886219545663_o

Luennot

Rakastan aamutreenejä! Aamuisin salilla on paras fiilis ja urpoimmat läpät. Itse myös toimin parhaiten aamuisin, joten käyn arkisin jo ennen kahdeksaa treenaamassa. Aamuiset treenit venähtävät minulla usein parin tunnin mittaisiksi; rakastan nimittäin jäädä hiomaan tiettyjä liikkeitä varsinaisen treenin jälkeen! Minulla on useasti viikossa aamuluentoja, jotka ovat treenien kanssa päällekkäin. Valitsen aina treenit luentojen sijasta. Aina. Luonnollisesti isot treenimäärät tarvitsevat rinnalleen myös paljon ravintoa ja lepoa. Ruokailuideni tiheys ja annoskoot ovatkin jo kaveripiirissäni pieni vitsi, sillä nälkä ei aina katso kelloa tai luentoaikataulua. Välillä hipsin kesken luennon syömään tai jos olen jaksanut pakata eväät mukaan, vetelen rahkat hissuksiin salissa nököttäen. Myös unentarpeeni on suuri, joten kaikki koulumenot skaalaan siten, että saan nukuttua tarpeeksi.

Akateeminen vapaus on sitä, ettei minun ole pakko käydä luennoilla.

11072893_1082366235120717_3134540084543599684_o

Tentit

Kursseillamme on aina useampi kuin yksi tenttimahdollisuus. Opiskelija saa itse päättää mille tenttikerralle osallistuu, vai tekeekö kenties useammankin tentin arvosanan parannuksen toivossa. Olen lähdössä Thaimaahan joulukuussa ja reissun päälle sattuu muutaman kurssini tentti. Seuraavat tenttimahdollisuudet ovat kuitenkin jo tammikuussa, joten lomailen onnellisesti Thaimaassa ja luen sitten vuodenvaihteen jälkeen uusiin tentteihin.

Akateeminen vapaus on myös sitä, että saan itse päättää milloin teen tentit.

12045234_1082366155120725_7565763070953057038_o

Aikataulutus

Yliopiston puolelta on annettu viitteellinen opastus siitä, miten kursseja kannattaa käydä jotta opinnot etenisivät ns. suunniteltuun tahtiin. Monet ystäväni vetelevät jo nyt toisella vuosikurssilla kolmannen vuoden kursseja, toiset puolestaan uusivat ensimmäisen vuoden rästikursseja. Itse käyn koulua aika leppoisalla asenteella, sillä haluan pystyä minimoimaan stressitasot. Haluan myös pystyä harrastamaan täydellä ajatuksella, minkä seurauksena minulla on vähemmän koulua kuin ystävilläni. Tästä huolimatta omat opintoni etenevät suositustahtia, monet opiskelukavereistani vain tykkäävät paukuttaa kursseja vielä vähän nopeammin… Saan itse päättää, mitä kursseja valitsen ja milloin ne suoritan.

Sain kesätöistäni Roviolla inspiraation lukea tietotekniikkaa ja onneksi yliopistossamme tekniikan puolen sivuaineen valitseminen on tehty erittäin helpoksi. Sain muokattua opintoni sellaisiksi kuin halusin, vain valitsemalla kurssit ja pamahtamalla paikalle!

Akateeminen vapaus on sitä, että saan itse päättää opintojeni suunnan ja aikataulun.

10286731_1082366231787384_2510844222285985472_o

Kuva: Sonja Ahvenainen

Vapaudella on myös luonnollisesti myös kääntöpuolensa: olen itse vastuussa omien opintojeni edistymisestä. Niinä hetkinä, kun tenttiin on muutama päivä ja kiinnostaisi enemmän katsoa telkkaria kuin ohjelmoida, ei auta kuin ohjelmoida. Itsenäisen työn määrä on lukioon verrattuna yliopistossa todella suuri. Varsinaisia läksyjä harvoin tulee, mutta jos pitkin periodia ei käy läpi asioita itsekseen, voi tenttiviikolla tulla järkytys. Luentojen materiaalit (ja välillä jopa nauhoitukset!) ladataan nettiin, jolloin on helppo opiskella olennaiset asiat joko kotona, autossa tai vaikka kahvilassa; missä milloinkin satun olemaan.

Opiskelu yliopistossa on ollut elämäni parasta aikaa. Akateemisen vapauden myötä opiskeluaika antaa ihmiselle kaikki mahdollisuudet toteuttaa itseään. Oli harrastuksena vaikka taide tai musiikki, opiskeluaika antaa täydelliset puitteet sille. Myöhemmin työelämässä opiskeluajan joustavuus katoaa ja tietynlainen huolettomuus häviää.

11950389_1082366158454058_3899842769709197331_o

Kuva: Sonja Ahvenainen

Nautin täysin rinnoin siitä, että saan toteuttaa unelmaani urheilun parissa ja omistaa sille aikaani juuri niin paljon kuin haluan. Se on paljon.

Ja onneksi akateeminen vapaus sallii sen.