Alkoholin käyttö opiskeluaikana – tutkittua tietoa ja kokemuksia

Yhä useampi korkeakouluopiskelija jättää pullon korkkaamatta ja nauttii opiskelijaelämästä ilman alkoholia. Yhä harvempi alkoholia käyttävä opiskelija myöskään juo humalahakuisesti. Sen sijaan opiskelijat panostavat opiskeluun ja hyvinvointiin.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n tekemästä korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta selviää, että täysin raittiiden yliopisto-opiskelijoiden eli niiden, jotka eivät käytä lainkaan päihteitä, osuus on liki kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Kun vuonna 2000 heidän osuutensa tutkimukseen vastanneista oli vain viisi prosenttia, oli osuus tuoreimmassa tutkimuksessa jo yhdeksän prosenttia.

Tutkimukseen vastanneista opiskelijoista 13,5 prosenttia ei käytä alkoholia lainkaan, kun vielä neljä vuotta sitten heidän osuutensa oli 11 prosenttia. Vain vähän alkoholia käyttäviä oli miehistä kolmannes ja naisista puolet. Tiedot perustuvat opiskelijoiden itse raportoimaan alkoholin käyttöön.

Alkoholin käyttö on tutkimuksen valossa yleisempää miesopiskelijoiden keskuudessa, ja siksi myös alkoholin käytön vähentyminen korostuu erityisesti miehillä.

Tutkimus toteutetaan neljän vuoden välein. Edellisen kerran se tehtiin vuonna 2016. Tutkimukseen kutsuttiin 10 000 opiskelijaa, joista 31 prosenttia vastasi siihen. Seuraava tutkimus toteutetaan kevään 2020 aikana.

Tapahtumia jokaiseen makuun

LUTissa kauppatieteitä opiskeleva Pia Etelävuori ei ole käyttänyt alkoholia lainkaan koko opiskeluaikanaan. Samalla hän on seurannut kanssaopiskelijoiden alkoholin käyttöä näköalapaikalta, kun hän on ollut aktiivinen ylioppilaskunnassa.

”Uudet opiskelijat käyttävät alkoholia aiempaa vähemmän, ja lisäksi on selkeästi enemmän niitä opiskelijoita, jotka eivät käytä alkoholia ollenkaan. Peruskäyttäjienkin määrä tuntuu olevan pienempi.”

Raittiiden opiskelijoiden määrän lisääntyessä myös kysyntä tapahtumille, joissa ei tarjoilla alkoholia, on kasvanut. Ja kysyntään on vastattu.

Etelävuori kuitenkin muistuttaa, että rajan veto alkoholittoman ja alkoholillisen tapahtuman välillä on hieman vaikeaa, sillä tapahtumia järjestetään paikoissa, joissa on alkoholia tarjolla tai mahdollisuus tarjoiluun.

”Tapahtumiahan tehdään nimenomaan osallistujille. Molempia tapahtumia on tarjolla lähes viikoittain. Esimerkiksi eri urheilu- ja harrasteryhmien tapahtumia on runsaasti, ja niissä ei ole alkoholia. Vaikka tapahtumassa olisi alkoholia, niin siellä on aina tarjolla myös alkoholittomia vaihtoehtoja. Lopulta se on aika paljon itsestä kiinni, millaisissa tapahtumissa käy ja juoko niissä vai ei.”

Myös ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anna Hirsimäki on yhtä mieltä siitä, että jokainen voi nauttia tapahtumista ja pitää niissä hauskaa ihan yhtä lailla ilman alkoholiakin.

”Tavoitteenamme on tehdä tapahtumia hyvällä hengellä ja niin, että kukaan ei tunne painostusta juomiseen. Olemme välittäneet samaa viestiä myös kampuksella toimiville killoille, ja tuntuu että alkoholin merkitys tapahtumissa ja opiskelijakulttuurissa pienenee joka vuosi.”

Tapahtumien osalta yksi vuoden kohokodista monelle opiskelijalle on vappu. LUTissa se on Suomen pisin: vappua juhlitaan kokonaiset kolme viikkoa (tänä vuonna Vappua juhlitaan elo-syyskuun vaihteessa). Tuona aikana tapahtumia on lähes päivittäin. Niistäkin jokainen löytää varmasti itselleen ne mieluisimmat.

”Yksi mun ihan lempparijutuista Lappeenrannassa on vappunotskit. Eli yliopiston läheisyydessä on koko vapun vieton ajan joka ilta nuotiotulet, joiden äärellä ei edes tajua, kuka juo alkoholia ja kuka ei. Siellä vietetään yhdessä aikaa, lauletaan, jutellaan ja vaan ollaan”, Etelävuori kertoo.

Ole rohkeasti oma itsesi

Sekä Hirsimäki että Etelävuori ovat huomanneet positiivisen muutoksen opiskelijoiden suhtautumisessa juomattomuuteen: nykypäivänä on helpompi olla juomatta tai juoda vain harvoin ilman, että asiaa ihmetellään tai kyseenalaistetaan.

”Se, että käytän alkoholia vain harvoin, ei ole koskaan ollut ongelma opiskelijapiireissä. Se ei ole haitannut millään tavalla järjestötoimintaan osallistumista, enkä koe, että olisin jäänyt mistään muustakaan paitsi”, Hirsimäki sanoo.

Hän osallistuu mielellään tapahtumiin, bileisiin ja illanistujaisiin, vaikka juominen on hänelle aina toissijainen asia.

”Koen tärkeämpänä itse osallistumisen ja kavereiden seurassa olemisen, kuin juomisen. Asun myös hieman kauempana kampuksesta ja monesti kuljen mielelläni tapahtumiin autolla.”

Myös Etelävuori on mielellään kuskina ja osallistuu tapahtumiin muiden mukana, järjestettiin ne sitten baarissa tai jossain muualla. Silloin tällöin joku kysyy, miksi hän ei juo.

”Totta kai se kiinnostaa, mutta ei sitä ole mitenkään tivattu. Kun kertoo napakasti, ettei alkoholi vain kiinnosta, niin asian annetaan yleensä olla.”

Hän myöntää, että muiden opiskelijoiden suhtautuminen omaan juomattomuuteensa jännitti, kun hän muutti Lappeenrantaan opiskelemaan muutama vuosi sitten. Jännitys oli kuitenkin turhaa, sillä hän löysi saman tien kavereita, jotka olivat sinut asian kanssa. Älä siis jää kotiin, vaikka et joisikaan, hän kehottaa.

”Lähde rohkeasti kaikkiin tapahtumiin mukaan, mutta lähde aikaisin kotiin. Kokemuksesta kerron, että puolen yön jälkeen ei enää tapahdu mitään. Ja se tärkein: ole oma itsesi, kavereita löytyy aivan varmasti. ”