Antin vaihtovuosi Ranskassa

Salut les gars!

Je m’appelle Antti Kaukiainen ja olen ilmeisen laskutavan mukaan neljännen vuoden kemiantekniikan opiskelija LUT:ista. Tällä hetkellä käyn läpi vuoden Erasmus-vaihtoa Ranskassa Nancyssä. Kaupunki löytyy Ranskan koillisnurkasta, asukkaita alueella on noin 250 000. Kaupunki on kuitenkin juuri sopivasti ”en taille humaine”, kaikki tarvittava löytyy; varsinkin kun yliopisto-opiskelijoita täällä on 40 000.

Tekniikkaan ja kauppatieteisiin suuntautuneen LUT:in jälkeen Université de Lorrainelta löytyvät humanistit, sekä lääke-, luonnon ja ties minkä kaiken muun tieteilijät ovat kiva uusi lisä kokemuksiin. Varsinaisena opiskelupaikkanani yliopiston sisällä toimii kemiantekniikan oma koulu ENSIC, École Nationale Supérieure des Industries Chimiques. Koska ollaan Ranskassa, opiskelen joitain poikkeuksia lukuun ottamatta Ranskaksi, bien sûr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minullekin vaihtoon lähtö oli heti opiskelujen alusta asti suunniteltu juttu. Olen nuorempana ollut usein ollut parista viikosta kuukauteen pituisia jaksoja ulkomailla (tämä ei tietysti ole mitenkään yleisesti vaihtoon lähtemiseen vaadittavaa) ja myös Suomessa olen tykännyt olla muista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa tekemisissä, joten ulkomaille lähtö ei tuntunut suuremmalta haasteelta.

Kohdemaaksi Ranska valikoitui kielen opiskelun pohjalta. Vaikka kieltä on päässyt käyttämään aiemminkin, halusin nyt opiskeluaikana hioa aiemmin ruosteessa olleen ranskan semmoiseen terään, että sillä leikkaa lopun elämää.

LUT:lla oli muutamia kemiantekniikan kohteita Ranskassa. Kyseltyäni hieman ranskalaisilta tutuilta, vaihtoehdot rajautuivat Nancyn ja Toulousen välille. Omalla kevyellä selvittelyllä Nancy ja ENSIC selvisivät voittajina selkeyden ja täydellisen uutuusarvon ansiosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse hakeminen oli verrattain helppoa. LUT:illa piti täyttää perushakemuslomakkeet ja valinnan jälkeen oli sähköinen ilmoittautuminen Ranskan puolelle muutamien papereiden lähettelyn lisäksi.

Myös paikallista opiskelija-asuntoa pystyi hakemaan etukäteen, tässä onneksi ENSIC:in puolelta sai ohjeistusta mitä mihinkin kohtaan piti täyttää. Niinpä täällä Ranskassa tulee asuttua CROUS:illa (vastaa LOAS:ia), opiskelijakämpässä eläminen kun on verrattain vaivatonta eikä liian kallista, vaikka tilaa on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.

Asunnonvuokrauksen lisäksi CROUS pyörittää täällä opiskelijaruokaloita, jotka vastaavat aika pitkälle suomalaisia versioitaan. Yllättävänä asiana tuli, että Ranskassa myös ulkomaalaiset opiskelijat voivat hakea paikallista asumistukea (CAF), ja sitä saa myös vaikka Suomesta tulisi myös täydet opintotuet! Itseltäni tuo meni epätietoisuuden takia suurimmaksi osaksi ohi, saa nähdä jos loppuajalle saisi vielä vähän lisärahaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPääosin tekniikan opiskelu yliopistossa Ranskassa vastaa sitä mitä se on Suomessakin. Muutamia merkittäviäkin eroja on, joista kannattaa ottaa selvää ennen vaihtoon lähtöä.

Täällä esimerkiksi lukukauden aikana luentojen, harjoitusten ja niin edelleen ajankohdat vaihtelevat viikosta toiseen. Tämä taas käytännössä tarkoittaa sitä, että pitää opiskella pelkästään yhtä lukukautta kerrallaan, jolloin eri vuosien kursseja ei voi samalla tavalla ottaa lukujärjestykseen kuin Suomessa. Tämä muokkasi omaa opiskelusuunnitelmaani valituksi tulemisen jälkeen. Lisäksi täällä pääosin on pakollista osallistua kaikkeen opetukseen, joskin tuon valvonta on aika vaihtelevaa.

Kokonaisuudessa koululla pakollista istumista on myös enemmän kuin mihin Suomessa on tottunut. Töitä joutuu myös tekemään opiskeluidensa eteen, ja itselleni tuli verrattain kunnianhimoinen opintosuunnitelma LUT:in koulutusohjelman toiveiden ja tarjolla olleiden vaihtoehtojen pohjalta. Aika monella kurssilla on sekä jokin esitelmän sisältävä ryhmätyö että yleensä puolentoista tunnin mittainen paperitentti.

Vaikka opiskelu on hieman jäykempää ja uuvuttavampaa kuin LUT:issa, löytyy täältä mielenkiintoisia kursseja, joita kotoa ei saa. Opiskelu ranskaksi ei yleensä tuota valtavia ongelmia, suurimmat haasteet ovat yleensä olleet kun itse pitää saada jotain fiksua sanotuksi paikallisella kielellä. Erilaista on myös kesken lukukausia tulevat viikon tai kahden lomat, jolloin ei ole edes tentti- tai intensiiviviikkoja.

party2

Opiskelijaelämä täällä on monipuolista, ja tarjoaa vaihtoehtoja omien mieltymysten mukaan. ENSIC:in opiskelijat ovat aika tiivis (ja yleismaailmalliseen kemiantekniseen tapaan kuuluen hieman sulkeutunut) joukko, joka järjestää paljon omia tapahtumiaan. Näihinkin pääsee kuitenkin koulun vaihtarina helposti mukaan kunhan itse jaksaa nähdä hiukan vaivaa.

Tämän lisäksi paikallinen ESN (Erasmus Student Network) järjestää erilaista ohjelmaa viikoittaisista perusbileistä, noin kerran kuukaudessa oleviin tapahtumiin tai erikoisempiin retkiin. Lisäksi sekä syys- että kevätlukukauden alettua järjestetään orientaatioviikot, joihin molempiin on mahdollista osallistua, jos täällä viihtyy vuoden.

Koska kaupungissa on paljon muutakin nuorta väestöä, löytyy myös muita tapahtumia paljon. Tylsyydestä kenenkään ei täällä pitäisi kärsiä. Koska eri kampukset ovat aika sikin sokin kaupungissa, pidättäytyvät eri kampusten ja koulujen opiskelijat pääsääntöisesti omissa porukoissaan, mikä myös näkyy hieman eri alojen vaihtareidenkin hitaassa sekoittumisessa keskenään.

Vaikka käytännössä kaikki täällä puhuvat myös englantia ainakin jollain tasolla, on ranska myös vaihto-opiskelijoiden keskuudessa eniten käytetty kieli, mikä tietysti tekee kielen käytön sujuvoitumisesta huomattavasti helpompaa.

Hintataso Ranskassa on pääpiirteittäin samaa kuin Suomessa. Alkuun kaupassa vaikuttaa olevan kalliimpaa, mutta kun tietää mistä mitäkin hakee niin, hintataso on vähän matalampi kuin kotona. Nyrkkisääntönä kaikki alkoholi ja muut maailman paheet ovat halvempia, mutta asuminen taas on hieman kalliimpaa ainakin Lappeenrannan tasoon nähden.

Ranskan koilliskulma on näppärästi keskellä Eurooppaa, joten naapurimaihin matkustaminen on melko vaivatonta ja edullista. Niinpä vaihdon aikana on tullut läpikäytyä myös Belgia, Luxemburg, Italia, Saksa ja Itävalta. Lisäksi Ranska on iso maa, jossa on paljon nähtävää itsessäänkin.

Yksi loma meni Etelä-Ranskan koluamiseen, Pariisissa on pari kertaa käyty ja kohta tulee reissu maan toiseen kulmaan Bretagneen. Paikallinen sää vastaa samaa mitä Suomestakin saa, mikä myös osaltaan kannustaa matkustamaan. Alkusyksystä keväälle saakka taivas on yleensä harmaa, lämpötila seikkailee lyhyitä pakkasjaksoja lukuun ottamatta 0 – 10 C väliä, ja kevät sekä kesäkin tulevat olemaan hieman lämpimämpiä mitä Suomessa vastaavat.

badboys

Loppuun voisi koota jotain opetuksia.

1. Ranskaan tullessa kaikki etukäteen hommattu kielitaito ja sen sujuvuus on tietysti plussaa. Vaihtelevalla käytöllä ranskan puhumisesta tulee sujuvaa parin kuukauden jälkeen, vaikka täydellisyyteen tarvitaan paljon, paljon enemmän aikaa. Kolmannella kielellään eläminen ja opiskelu on kuitenkin haaste, johon kaikkien joilla on mahdollisuus, kannattaa tarttua.

2. Ennen vaihtoon lähtöään kannattaa ottaa kaikki mahdollinen olennainen tieto selville jo etukäteen, se kun pitäisi nykyisessä maailmassa olla mahdollista. Hyvällä suunnittelulla välttää myöhempiä pettymyksiä.

Lisäksi kannattaa suoraan lähteä vaihtoon kokonaiseksi vuodeksi, vaikka se saattaa tuntua pitkältä ajalta. Yksi lukukausi menee kuitenkin hurjan nopeasti loppuun, eikä silloin ole samaa mahdollisuutta nähdä koko vuoden elämän ja tapahtumien kiertoa sekä sopeutua paikalliseen kulttuuriin.

3. Aika lailla kaikki vaihdossa olleet sanovat heti ensimmäisenä että ”mahtavaa ja upeata”. Tulijan ja suunnittelijan ei kannata katsoa kuitenkaan pelkästään sinisilmäisesti vaaleanpunaisten lasien läpi, sillä vaihtokokemukseen mahtuu varmasti jokaiselle useampi VMP-hetki. Vastoinkäymisistä selviäminen on kuitenkin yksi, mikä tekee kokemuksesta niin arvokkaan uusien ystävien, oppien ja seikkailujen ohella.

Joten ei muuta kuin bonne courage et bienvenue pour tout le monde!

– Antti

Kuvat ja teksti: Antti Kaukiainen

Lisää tietoa vaihto-opiskelusta LUT:ssa löydät täältä ja muiden vaihtareiden kokemuksia Abitiimin aiemmista vaihtoblogeista.

1 Comment

Jätä meille kommentti