Asunto Lappeenrannasta

Aiemmassa blogissani esittelinkin jo hieman asuntomahdollisuuksia Lappeenrannasta. Asuisiko sitä keskustassa vai Skinnarilassa vai näiden välimaastossa.

Asunnontarjoajiahan on Lappeenrannan seudulla kutakuinkin kolme: Voit hakea joko asuntoa Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiöltä LOAS:lta, Lappeenrannan kaupungilta tai vaikka yksityiseltä sektorilta.

Tämä fuksipallero päätti vetäistä vähän jokaisesta narusta hakiessaan asuntoa ja voisin jakaa hieman kokemuksia ja omia mielipiteitä teidän kanssa.

Itsenäinen elämä Etelä-Karjalassa

Waude! Opiskelupaikka oli napsahtanut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Mutta mitenkäs asuminen ja muutto?

Mullehan ei sinänsä tullut sitä usein uskomattominta ja eeppisintä kokemusta opiskelijaelämään siirtyessä – omilleen muuttamista ja itsenäisemmän elämän aloittamista.

Toki muutin omaan asuntoon Lappeenrantaankin, mutta olin asunut jo vuokralla stadissa parisen vuotta, joten omatoiminen asuminen oli opittu jo joltakin osin ja muutto uuteen asuntoon lähinnä tuotti stressiä kalusteiden kanssa.

En oikein tiennyt mistä aloittaa asuntohakeminen ja mulla ei ollut mitään haisua haluaisinko asua miten lähellä tai kaukana keskustaa suhteessa kampukseen.

Ratkaisu tällä sällillä olikin suunnata porukoilta lainattu auto kohti lappeen Rantoja ja käydä ihan paikan päällä vähän pälyilemässä. Tätä suosittelenkin ISOLLA ässällä kaikille sisään päässeille, sillä Lappeenranta avautuu stadilaisellekin hyvin äkkiä kunhan siihen käyttää hieman aikaa. Käydessä paikan päällä tiedät missä on mitäkin.

Yksityiseltä yksiö Lappeenrannan keskustasta?

Oli ensimmäinen ajatukseni kaupunkikierrokseni jälkeen. Kävin valehtelematta jokaisessa kiinteistövälityspuljussa koko kylässä kun tarkoituksenani oli ostaa opiskeluajalle asunto. Ja kyllä ostaa… ei siis vuokrata.

Tiesin omistusasunnon valtavat edut ja säästöt, mutta kun puhutaan opiskelijoista ja asumistuesta tulee huomioon ottaa yksi mutta. Asumistukea maksetaan tai maksettiin ainoastaan yhtiövastikkeesta eikä lainan lyhennyksestä. Ainakin silloin kun itse hain asuntoa.

Yhtiövastike kun taas on usein yksiöissä melko pieni, on myös myönnettävä asumistuki hyvin pieni, toisin kuin vuokralla asuvalla.

Hakemukset LOAS:lle ja Lappeenrannan kaupungille

Kun päätin lopettaa upeista omistusasunnoista haaveilun oli aika laittaa hakemuksia vuokra-asuntoihin. Ja nyt sinä joka luet blogiani ja ajattelit hakea LUT:iin opiskelemaan seuraavassa ilmainen vinkki: Laita hakemus LOAS:lle välittömästi kun saat tietää opiskelupaikkakunnaksesi lappeen Rannat.

Kaupunki lupaa uusille opiskelijoilleen asuntotakuun. Valitettavasti tämä asuntotakuu ei toteutunut täysin ainakaan meidän vuosikurssille.

Ainiin mulla oli kissakin hups (!)

Muutama epäonnekas meinaa joutui asumaan kuukauden tai jopa kaksi hätämajoituksessa ylioppilastalolla.

Itse hakemuksia netissä tehdessäni en edelleenkään tiennyt missä haluan asua. Ainoa ehto asunnolle oli, että sen täytyy olla yksin asuttava, sillä mukana mulla oli muuttamassa kissa… miehelläkin voi ilmeisesti olla kissa?

Ujon sähköpostittelun jälkeen LOAS:in kanssa selvisi, että kissani mun saisin ottaa opiskelija-asuntoon mikäli saan yksiön, mutta ensimmäisen vuoden opiskelijana olisi yksiötä erittäin vaikea saada. Etenkin kun olin hidastellut hakemuksen laitossa ja vapaita asuntoja oli jo luovutettu nopeammille hakijoille.

Lappeenrannan kaupungin asuntotilanne yksiöitä hakiessa oli yhtä surkuhupaisa ja pieni epätoivo alkoikin jo iskeä.

Kuitenkin eräänä perjantaiaamuna soittaessani varmaan kymmenettä kertaa kaupungin asuntotoimistolle vastasikin täti aiemmasta poikkeavasti: ”Meillä olisi sulle kaksio Sammonlahdesta.”

Sammonlahti sijaitsee parin kilometrin päästä yliopistolta ja innosta pinkeänä ilmoitin että otan maanantaina töistä vapaata ja tulen kirjoittamaan vuokrasopparin.

Sammonlahti on hieman kauempana kampukselta, mutta sen etuna on kaupat ja apteekki

LOAS asuntohakijan ykkönen

Mulle on jäänyt erittäin positiivinen kuva LOAS:in palvelualttiista henkilökunnasta ja viihtyisistä asunnoista. Itse asun tällä hetkellä otsikon kuvan asunnossa, joka on mielestäni loistava. Muita asuntoja kannattaa katsoa Abitiimimme bloggauksesta!

Yksiöni taakse kätkeytyykin hauska tarina: Samana päivänä kun sain kaupungilta asuntotarjouksen, kilahti sähköpostiini yksiötarjous Skinnarilasta – lähettäjänä LOAS.

Asuntokohteena oli LOASin Seppo: Upea uusi, pelkästään yksiöitä täynnä oleva 2013 valmistettu, 8 kerroksinen talo aivan yliopiston kupeessa.

Isoon yksiöön mahtui kaikki tarvittava sohvasta, 140 senttiseen sänkyyn ja tv-tasosta, astianpesukoneeseen.

Nappasin heti puhelimen käteen ja soitin kaupungin asuntotoimistoon ja peruin aikasemman varaukseni kaksiosta ja ilmoitin LOAS:in toimistoon ottavani tämän yksiön.

Se miksi palvelu oli mieleenpainuvaa positiivisena oli toimiston väen ymmärrys ulkopaikkakunnalta muuttavaa opiskelijaa kohtaan.

Kun vuokrasopimus oli allekirjoitettava ennen kuun vaihtumista heinäkuusta elokuuhun ja arkipäiviä oli rajattu määrä ennen tätä, kysyin toimistolta vaihtoehtoisia tapoja ja muutaman minuutin kuluttua oli vuokrasopimus sähköpostissani ja tämän allekirjoitettuani skannasin sen takaisin LOAS:lle.

Vuokrasopimus oli allekirjoitettuna ja mitättömän 250€ takuuvuokran maksaneena olin aivanten luovutusta vaille valmis muuttamaan.

Tässäkin oli edessä ongelma kun töitä mulla oli joka päivä 8-16 ja toimisto Lappeenrannassa oli auki saman aikaa en itse voinut hakea avaimia millään.

Ongelma ratkesi taas kun lähetin sähköpostilla LOAS:lle valtakirjan, jolla isovanhempani saivat noutaa avaimeni ja kuinka kätevästi olivatkaan avaimet pian kourassani.

Mahtavaa LOAS ja Lappeenranta!

1 Comment

Jätä meille kommentti