Diplomi-insinöörit voivat ratkaista ihmiskunnan hurjimmatkin haasteet

Teknologiayrityksiin tarvitaan Suomessa lähivuosina yli 53 000 uutta osaajaa. Osaavista diplomi-insinööreistä on pulaa lähes kaikilla tekniikan aloilla, joten opiskelijat revitään töihin usein suoraan luennoilta. Miksi et käyttäisi tätä tilaisuutta hyväksesi?

”Tekniikka voi ratkaista ihmiskunnan hurjimmatkin haasteet ja tarjota mitä merkityksellisimmän uran: loppupeleissä tekniikassa on kyse siitä, että tekee asioita, joiden kautta voi jättää oman merkkinsä maailmaan. Tekniikka on vain väline, jota voi käyttää kuka tahansa”, sanoo LUTin insinööritieteiden dekaani Riina Salmimies.

Uusia mahdollisuuksia syntyy jatkuvasti

Moderni teknologia on monipuolinen yhdistelmä muun muassa sähkötekniikkaa, konetekniikkaa, tietotekniikkaa ja tuotantotaloutta. Teknologisen kehityksen suurimpia ajureita ovat digitalisaation lisäksi tekoäly ja koneoppiminen. Analyytikko Arttu Piri TEKistä (Tekniikan akateemiset) muistuttaa, että vaikka näillä alueilla osaajia tarvitaan kipeimmin tällä hetkellä, on maailma erilainen nyt aloittavien opiskelijoiden valmistuessa.

”On selvää, että esimerkiksi juuri tekoäly ja koneoppiminen ovat läpileikkaavia muutosvoimia, joiden luonteesta on opintojen aikana hyvä pysyä kärryillä. Toinen läpileikkaava muutosvoima on tarve kehittää kestävää kehitystä tukevia teknologiaratkaisuja, mikä näkyy koko yhteiskunnassa, eikä vähiten tekniikan ala työvoimatarpeissa.”

Työnantajat peräänkuuluttavat myös ymmärrystä siitä, miten teknologia ja sen kehittyminen vaikuttavat yritysten liiketoimintaan ja ympäröivään yhteiskuntaan. LUTissa tämä yhtälö on ratkaistu yhdistämällä tekniikan ja kaupallisen alan opintoja.

Kasvaville työmarkkinoille mielivän kannattaakin kääntää katseensa itään: Lappeenrannassa koulutettujen diplomi-insinöörien osaamista arvostetaan työelämässä korkealle, ja LUTin tekniikan alan koulutus on suunniteltu työelämän toiveita kuunnellen.

”LUTista valmistuvilla diplomi-insinööreillä on todella kova perusosaaminen ja kyky soveltaa oppimaansa. Ei ole vain kapeaa osaamista, vaikka sitäkin tarvitaan, vaan se perustuu systeemiajatteluun – osataan katsoa koko kokonaisuutta. Monipuolinen osaaminen näkyy myös palkassa: meiltä valmistuneilla diplomi-insinööreillä on keskimääräistä korkeampi palkka”, kertoo LUTin energiajärjestelmien dekaani Jarmo Partanen.

Tekniikkaa tarvitaan, oli sitten lama tai nousukausi

TEKin tekemän työmarkkinatutkimuksen mukaan vuoden 2018 lokakuussa diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli 4 900 euroa ja keskipalkka 5 360 euroa. Palkat ovat kasvaneet kaksi edellistä vuotta noin 2 prosentin vuosivauhtia.

Myös työllisyysaste on korkea: syyskuun 2019 lopulla tekniikan yliopistokoulutetuista oli työttömänä vain noin 3 % vastaavasta työvoimasta Suomessa. Tekniikka ja sen eri alat ovat yhteiskuntaa pyörittävä voima, jota tarvitaan yleisestä taloustilanteesta riippumatta.

”Talouden suhdannevaihtelut vaikuttavat yhteiskunnassa monella tavalla ja näkyvät myös eri ammattiryhmien työllisyysluvuissa. Uskon kuitenkin, että tekniikan alan korkeakoulutetut ovat suhdannetilanteesta riippumatta erittäin kysyttyä työvoimaa tulevaisuudessakin”, Piri toteaa.

Viisi syytä opiskella tekniikkaa LUTissa

• LUTista valmistuneiden työllistymisprosentti on 95 % vuosi valmistumisen jälkeen (Tilastokeskus, 2019)
  • Meiltä valmistuneet diplomi-insinöörit ovat tyytyväisimpiä tutkintoonsa valmistumisen jälkeen (TEK vastavalmistuneiden palaute, 2018)
  • LUTista valmistuneille on Suomen toiseksi parhaat palkat maisterien palkkavertailussa (Aarresaaren uraseurantakysely, 2018)
  • Kuulumme globaalisti yliopistojen parhaan 3 prosentin joukkoon (THE ja QS rankings, 2019)
  • Kaikki tekniikan koulutusohjelmamme ovat kansainvälisesti akkreditoituja – ainoana yliopistona Suomessa. Akkreditointi on laatuleima, joka on merkki koulutuksen korkeasta laadusta, jatkuvasta kehittämisestä sekä kansainvälisestä tunnustamisesta.

Katso kaikki LUTin kandidaattiohjelmat ja lue lisää.