Diplomi-insinöörit voivat ratkaista ihmiskunnan hurjimmatkin haasteet

Teknologiayrityksiin tarvitaan kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Osaavista diplomi-insinööreistä on pulaa lähes kaikilla tekniikan aloilla, joten opiskelijat revitään töihin usein suoraan luennoilta. Miksi et käyttäisi tätä tilaisuutta hyväksesi?

”Tekniikka voi ratkaista ihmiskunnan hurjimmatkin haasteet ja tarjota mitä merkityksellisimmän uran: loppupeleissä tekniikassa on kyse siitä, että tekee asioita, joiden kautta voi jättää oman merkkinsä maailmaan. Tekniikka on vain väline, jota voi käyttää kuka tahansa”, sanoo LUTin insinööritieteiden dekaani Riina Salmimies.

Uusia mahdollisuuksia syntyy jatkuvasti

Moderni teknologia on monipuolinen yhdistelmä muun muassa sähkötekniikkaa, konetekniikkaa, tietotekniikkaa ja tuotantotaloutta.

Teknologisen kehityksen suurimpia ajureita ovat digitalisaation lisäksi tekoäly ja koneoppiminen. Myös kestävyyden merkitys korostuu tulevaisuuden teknologiaratkaisuissa. Resurssiviisaus, tuotteiden ja ratkaisujen elinkaarisuunnittelu sekä kiertotalous ovat keskeisessä roolissa. Analyytikko Arttu Piri TEKistä (Tekniikan akateemiset) muistuttaa, että vaikka näillä alueilla osaajia tarvitaan kipeimmin tällä hetkellä, on maailma erilainen nyt aloittavien opiskelijoiden valmistuessa.

”On selvää, että esimerkiksi juuri tekoäly ja koneoppiminen ovat läpileikkaavia muutosvoimia, joiden luonteesta on opintojen aikana hyvä pysyä kärryillä. Toinen läpileikkaava muutosvoima on tarve kehittää kestävää kehitystä tukevia teknologiaratkaisuja, mikä näkyy koko yhteiskunnassa, eikä vähiten tekniikan alan työvoimatarpeissa. Esimerkiksi dataa ja koneoppimista hyödyntämällä asioita voidaan oppia tekemään fiksummin. Myös systemaattinen osaaminen ja luovan yhteistyön taidot eri alojen asiantuntijoiden kesken ovat varmasti tärkeitä taitoja nyt ja tulevaisuudessa.”

Työnantajat peräänkuuluttavat myös ymmärrystä siitä, miten teknologia ja sen kehittyminen vaikuttavat yritysten liiketoimintaan ja ympäröivään yhteiskuntaan. LUTissa tämä yhtälö on ratkaistu yhdistämällä tekniikan ja kaupallisen alan opintoja.

LUT-yliopistossa koulutettujen diplomi-insinöörien osaamista arvostetaan työelämässä korkealle ja LUTin tekniikan alan koulutus on suunniteltu työelämän toiveita kuunnellen.

”LUTista valmistuvilla diplomi-insinööreillä on todella kova perusosaaminen ja kyky soveltaa oppimaansa. Ei ole vain kapeaa osaamista, vaikka sitäkin tarvitaan, vaan se perustuu systeemiajatteluun – osataan katsoa koko kokonaisuutta. Monipuolinen osaaminen näkyy myös palkassa: meiltä valmistuneilla diplomi-insinööreillä on keskimääräistä korkeampi palkka”, kertoo LUTin energiajärjestelmien dekaani Olli Pyrhönen.

Kuvassa laskennallisen tekniikan opiskelija tekemässä mittauksia

Tekniikkaa tarvitaan, oli sitten lama tai nousukausi

TEKin tekemän työmarkkinatutkimuksen mukaan vuoden 2021 lokakuussa diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli 5 225 euroa ja keskipalkka 5 687 euroa. Mediaanipalkka nousi 2,5 prosenttia edellisvuodesta.

Myös työllisyysaste on korkea: kyselyä tehtäessä eli vuoden 2021 lopulla tekniikan yliopistokoulutetuista oli työttömänä vain noin 2,6 % vastaavasta työvoimasta Suomessa. Tekniikka ja sen eri alat ovat yhteiskuntaa pyörittävä voima, jota tarvitaan yleisestä taloustilanteesta riippumatta.

”Talouden suhdannevaihtelut vaikuttavat yhteiskunnassa monella tavalla ja näkyvät myös eri ammattiryhmien työllisyysluvuissa. Uskon kuitenkin, että tekniikan alan korkeakoulutetut ovat suhdannetilanteesta riippumatta erittäin kysyttyä työvoimaa tulevaisuudessakin”, Piri toteaa.

Kuvassa kaksi henkilöä työskentelee tietokoneella

Viisi syytä opiskella tekniikkaa LUTissa

• LUTista valmistuneiden työllistymisprosentti on 97 % vuosi valmistumisen jälkeen (Tilastokeskus, 2020)
  • Meiltä valmistuneet diplomi-insinöörit ovat tyytyväisimpiä tutkintoonsa valmistumisen jälkeen (TEK vastavalmistuneiden palaute, 2020)
  • LUTista valmistuneilla on Suomen kolmanneksi parhaat palkat maisterien palkkavertailussa (Aarresaaren uraseurantakysely, 2019)
  • Kuulumme globaalisti 300 parhaan yliopiston joukkoon (THE World University Rankings 2022)
  • Kaikki tekniikan koulutusohjelmamme ovat kansainvälisesti akkreditoituja. Akkreditointi on laatuleima, joka on merkki koulutuksen korkeasta laadusta, jatkuvasta kehittämisestä sekä kansainvälisestä tunnustamisesta.

Lue myös: Jamie Hynemanista LUT-yliopiston työelämäprofessori

Tutustu LUTin suomenkielisiin kandidaattiohjelmiin ja hae kevään yhteishaussa 16.–30.3.2022 klo 15.