Ensimmäinen vuosi yliopistossa – mikä oli parasta?

Photographer Teemu Leinonen

Ensimmäinen vuosi yliopistossa on aina se jännittävin. On ladattu suuret määrät odotuksia tulevasta, vaikka ei vielä tarkkaan tiedetä mitä tuleman pitää. Monelle kirjoitusten jälkeinen pääsykokeeseen lukeminen on suuri ponnistus, kun vielä ei tiedetä edes mitä siellä yliopistossa käytännössä tehdään. Kolme ensimmäisen vuoden opiskelijaamme kertoo, kuinka ensimmäinen vuosi yliopistossa on sujunut ja mitkä ovat tämänhetkiset tuntemukset fuksivuoden loppusuoralla.

—–

”Olen Aino, alun perin Muuramesta kotoisin oleva kauppatieteiden ensimmäisen vuoden opiskelija. Pääsin tänne Lappeenrantaan opiskelemaan kauppatieteitä suoraan ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen, ja LUT olikin mun ensimmäinen hakukohde.

En tuntenut ketään koko kaupungista, kun tänne fuksiviikkoja varten tulin. Ensimmäisenä päivänä jännittikin vähän kavereiden saaminen, mutta olin kuullut paljon hyvää Lappeenrannan opiskelijahengestä. Eikä siinä sitten kauan mennytkään, kun jo löytyi se oma kaveriporukka, kiitos mahtavien fuksiviikkojen. Päällimmäisenä viikkojen tapahtumista mieleen jäi fuksisuunnistus ja Academic Adventure -seikkailutapahtuma, joissa pääsi kunnolla tutustumaan uusiin ihmisiin.

Koko tämä ensimmäinen vuosi on mennyt uskomattoman nopeasti. On ollut tenttejä ja koulustressiä, mutta myös opiskelijatapahtumia ja hauskanpitoa. Aluksi opiskelurytmin löytäminen teetti vähän vaikeuksia, sillä se oli niin erilainen lukioon verrattuna. Onneksi en ollut yksin tässäkään veneessä, vaan sain apua kavereilta ja vanhemmilta opiskelijoilta. Lisäksi olen itse aktiivisesti osallistunut moniin tapahtumiin, sekä Lappeenrannassa että muillakin paikkakunnilla. Olen päässyt myös mukaan kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestön projektitoimiryhmään, ja sitä kautta itse järjestämään tekemistä kampusalueen opiskelijoille.

Tällä hetkellä odotan itse kovasti wappua. Lappeenrannassahan wappu on Suomen pisin, joten tekemistä tulee varmasti riittämään. Oman wappuni tulee varmasti kruunaamaan fuksikaste – sukellus jääkylmään Saimaaseen tulee varmasti olemaan ikimuistoinen! Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että fuksivuosi on ollut upeampi kuin olisin ikinä voinut uskoakaan.”

Aino Juurikkala, ensimmäisen vuoden kauppatieteiden opiskelija

”Olen Maiju, 19-vuotias ensimmäisen vuoden tuotantotalouden opiskelija. Ensimmäinen vuoteni täällä LUT:ssa alkaa olla paketissa, enkä ole katunut hetkeäkään, että hain tänne.

Opintojen alku jännitti hieman, mutta jännitys hälveni nopeasti, kun saavuin kotipaikkakunnaltani Joensuusta Lappeenrantaan. Fuksivuosi alkoi fuksiviikoilla, jolloin tutustuimme uuteen kouluun, opiskelijatovereihin sekä opiskelijakulttuuriin. Huomasin jo alusta alkaen, että täällä pidetään kavereista hyvää huolta, ja opiskelussa pääsi nopeasti vauhtiin.

Olin ennen opintojen alkua huolissani siitä, kuinka raskasta opiskelu yliopistossa on. Opiskelu on kuitenkin osoittautunut mielenkiintoiseksi ja hyvin aikatauluttamalla ei opiskelu ole tuntunut liian raskaalta. Olen saanut hyvin yhdistettyä opiskelun, vapaa-ajan sekä työt. Olen käynyt paljon Saimaan korkeakoululiikunnan järjestämillä ryhmäliikuntatunneilla, jotka ovat opiskelijalle edullinen vaihtoehto liikkua.

Yliopisto-opinnot eroavat paljon lukiossa opiskelusta. Luennoilla ei ole pakko istua, vaan materiaalit voi lukea netistä, ja useat luennot ovat myös videoituna netissä. Pakollisten kurssien lisäksi olen saanut valita niitä kursseja, jotka minua eniten kiinnostavat. Itselleni parhaat tavat opiskella löytyivät nopeasti opintojen alun jälkeen.

Olen saanut täältä paljon hyviä kavereita ja olemme koko vuoden tukeneet toisiamme opiskelussa. Opiskelun lisäksi olemme käyneet paljon kiinnostavissa opiskelijatapahtumissa, jotka ovat hyvää vastapainoa opiskelulle. Tapahtumista erityisesti mieleen ovat jääneet esimerkiksi fuksikaste sekä fuksisuunnistus. Vappua odotan myös innolla.

Alun epävarmuus vaihtui nopeasti unohtumattomaksi fuksivuodeksi. Ensimmäisestä vuodesta LUT:ssa minulle on jäänyt fiilis, että olen nyt juuri siellä, missä minun kuuluukin olla.”

Maiju Kervinen, ensimmäisen vuoden tuotantotalouden opiskelija

”Onpa outoa kirjoittaa fuksivuodesta, koska äskenhän se vasta alkoi. Upeisiin kavereihin tutustuminen, mielenkiintoiset opinnot ja tapahtumarikkaat viikot ovat saaneet ajan kulumaan liiankin nopeasti. Onneksi jäljellä on vielä etenkin kolmen viikon mittainen Suomen pisin wappu. Tapahtumia riittää, ja fuksivuoden päätöksenä päästään kastautumaan viileään Saimaan veteen fuksikasteen merkeissä.

Vaikka kulunut vuosi on ollut yliopistourani ensimmäinen, on ollut mahtava huomata, kuinka nopeasti on voinut päästä mukaan yliopistomme sekä kauppatieteiden ainejärjestömme aktiivi- ja harrastustoimintaan. Itse olen ollut esimerkiksi mukana järjestämässä vuosijuhlia sekä työskennellyt parissa toimiryhmässä. Olen löytänyt salibandysta uuden harrastuksen, ja kavereiden kanssa on muutenkin tullut testattua kampuksen monipuolisia liikuntamahdollisuuksia.

Muutama viikko sitten osallistuimme mimmisäbäjengimme kanssa paikallisessa liikuntakeskuksessa järjestettävään Liikuntayöhön ja säbäturnaukseen. Turnaus “Ekonomimmien” ja parin tuotantotalouden miesvahvistuksen kanssa oli yksi talven pirteimmistä tapahtumista. Vuoden aikana on ollut paljon huippuhetkiä, joista ensimmäisenä mieleeni tulevat eri alojen opiskelijoiden yhteinen Rukan reissu ja helmikuussa pelattu kauppatieteiden ja tuotantotalouden opiskelijoiden välinen Winter Classic -lätkäpeli.

Fuksivuotta on vaikea kiteyttää muutamaan kappaleeseen. Olen oppinut ostamaan oikean määrän ruokaa ja saamaan (lähes) itse wifin toimimaan. Yliopisto-opiskeluunkin olen pikkuhiljaa tottunut ja LUT:n opiskelijaelämästä olen päässyt nauttimaan sataprosenttisesti. Opiskelijakulttuuri taitaa olla kulttuureista se paras.”

Taika Sipponen, ensimmäisen vuoden kauppatieteiden opiskelija