Fuksielämän raha-aukot

Kirjoittelin tuossa pari viikkoa sitten Top 5 listan opintotuella elämisestä, mutta sen jälkeen jäi takaraivoon ajatus, että mihinhän ne minun rahat näin oikeasti menevätkään. Eipä siinä kun tuumasta toimeen ja kuluneen kuukauden tiliotetta katsomaan.

Ruokailu

Ruoka oli  yllättävästi joka päiväisistä kuluista kaikista suurin. Yliopiston omaan Aalefin ylläpitämään ravintolaan omalta osalta tuli käytettyä noin 55 euroa, joka vastaa pyöreästi 21 lämmintä ruokaa. Kuten tuossa Top5 listassa mainitsinkin niin se on melko edullista eikä tarvitse kotona tehdä niin paljon ruokaa. Ja siinä kaikille pieni haaste, että koittakaapa itse syödä samalla budjetilla yhtä monta kertaa ja vielä eri ruokaa joka kerta.

Toinen paikka mihin ruokailukuluja meni olivat luonnollisesti Leirissä olevat Prisma ja Lidl. Perus ruokakauppojen kuluihin lasketaan kyllä mukaan kaikki hauskat päähän pistot ja heräteostokset sekä kuluvat kotitaloustuotteet. Samoihin kauppoihin upposi kuukauden aikana 68 euroa, jota olisi ollut helppo pienentää jos kauppareissut olisi vaikka suunnitellut etukäteen.

Yöelämä

9534128571_f13378996c_mFuksi- ja teekkarielämään kuuluu tunnetusti myös juhlimista, jolloin siihen pitää osata varata omaa budjettia. Juhlien määrä kuukaudessa on yleensä aika tasainen, mutta se miten ajankohtaisia ne ovat oman koulutushaaran ja opiskeluvuoden kannalta vaihtelee. Välillä voi siis pitää niin sanottua säästökuukautta.

Pitää kuitenkin muistaa, että juhlimiseen liittyy muitakin menoja kuin etkoille tai baarin upotettu raha. Huomioon kannattaa siis ottaa myös yöllä haettu pizza tai grilliltä mukaan tarttunut vety. Ja sitten on tietysti vielä aamun lohturuoka. Itsellä kuukaudessa näihin upposi nähtävästi melko lähelle 100 euroa.

Matkustaminen

Aivan sama jos joku väittää että opiskelijahinnoilla matkustaminen on halpaa, se ei ole. Onhan se hienoa, että opiskelija saa esimerkiksi junalipun puoleen hintaan, mutta mietitäänpä hetki kuinka moninkertaiset tulot töissäkäyvällä aikuisella on (usein yli tuplat pieneen opintotukeen verrattuna). Sitten tietysti myös asuinpaikka vaikuttaa matkustukseen menneisiin kuluihin. Keskustassa asuva joutuu ainakin talvisin ostamaan bussikortin, johon taas uppoaa kymmenesosa opintotuesta.

Matkustamisessa on kuitenki tapoja säästää jonkin verran. Kimppakyyti-ryhmät esimerkiksi Facebooksissa ovat hyvä alku ja jos on pakko käyttää VR:ää niin kannattaa ostaa lippu aina ennen kuin astuu junaan. Kirjoittajalla Lappeenrannan sisäinen liikkuminen maksoi 43 euroa (pl. taksit) ja VR:lle paloi 36 euroa.

Muut menot

Kuukauden aikana tulee tietysti jonkun verran odottamattomia kuluja. Omalla kohdalla tähän kategoriaan meni 15 euroa terveydenhuoltokuluihin murtuneen ranteen takia. Onneksi YHTS:n kautta opiskelijat saavat tarvitsemansa hoidon lähes kuluitta. Tuohon 15 euroon nimittäin sisältyin röntgenkuvaus sekä käden kipsaaminen. Ja molemmat näistä sai hoidettua saman päivän aikana kun meni yliopistolla olevalle vastaanotolle ilman erillistä ajanvarausta.

Lopuksi on vielä vuokra. LOAS:n opiskelija asuntojen vuoka on kohtuullinen ottaen huomioon, että siihen sisältyy kaikki mahdollinen. Asunto, sähkö, vesi ja jopa autopaikka maksavat kuukaudessa vain 316 euroa. Eli loppujen lopuksi kuukaudessa elämiseen, matkustamiseen ja asuntoon minulla meni noin 633 euroa. Vähän taisi budjetti mennä pakkasen puolelle, muuta onneksi tässä vaiheessa vuotta on vielä hieman kesäsäästöjä jäljellä. Ja jos poistaa menoista murtuneen ranteen, bussikortin (esim. Skinnarilassa asuvilla) sekä pari heräteostosta niin ollaan aika lähellä opintotuen määrää.

Jätä meille kommentti