Fuksivuosi paketissa

Ensimmäinen opiskeluvuosi LUT:ssa on viimeisiä tenttejä lukuunottamatta takana. Nyt on sitten aika viimeiselle blogikirjoitukselle. Ensimmäiseen vuoteen on mahtunut aivan älytön määrä kiireitä ja hienoja muistoja. Ajattelin vähän vielä jakaa tärkeää tietoa ensi vuonna opiskelut aloittaville fukseille ja laittaa samalla pari ajatusta hautumaan päihin.

Ennen opintoja

Mitä pitää tehdä sen jälkeen kun hyväksymiskirje tulee postissa? No ensimmäinen asia on tietysti, että taputtaa itseään olalle ja fiilistelee hetken aikaa. Aluksi asia ei välttämättä tunnu niin suurelta, mutta kun hetken aikaa ajattelee niin olet päässyt Suomen parhaaseen paikkaan. Osa tänne tulleista saattaa ajatella, että opiskelee vuoden ja hakee ensi keväänä johonkin muuhun kouluun, mutta monet aikaisempina vuosina näin ajatelleet ovat päätyneet jäämään LUT:iin yhteishengen ja hyvän koulutustason takia.

Käytännön asiat kannattaa hoitaa hyvissä ajoin pois jaloista. Ihan ensimmäisenä kannattaa maksaa kirjeen mukana tullut LTKY:n vuosimaksu ja samalla hoitaa lukuvuosi ilmoittautumiset. Näiden jälkeen seuraava opintojen alkua helpottava homma on opiskelijakortin tilaaminen FRANK:ltä. Kortin tilaaminen hoituu helposti suoraan nettisivujen kautta, eikä itse tarvitse tehdä muuta, kuin täyttää lomakkeet, maksaa kortin maksu ja ottaa itsestään kuva. Kuvan ei tarvitse olla passikuva ja jopa kännykällä otettu selkeä kuva riittää korttia varten.

Asuntohakemus kannattaa laittaa vireille heti. Edullisimmat asunnot löytyvät LOAS:in kautta. Uusia opiskelijoita aloittaa joka syksy iso paketti ja asuntoihin on pitkät jonot. Jokaiselle opintonsa aloittavalle kuitenkin luvataan jonkinlainen majoitus opintojen alussa. Opintojen aikana asunnon vaihtaminen on onneksi melko vaivatonta ja myöhemmin kannattaakin vaihtoa hakea oman maun mukaan lähemmäs koulua tai keskustaa.

Viimeinen käytönnön homma on KELA:n kanssa toimiminen. Opintotuki kannattaa myös hakea niin aikaisin kuin vaan mahdollista. Tuen hakeminen on niinkin helppoa, että täyttää KELA:n sivuilla yhden hakemuksen ja odottaa vastausta. Raha-asioihin liittyen kannattaa miettiä tahtooko nostaa opintolainaa. Arkielämä on opintojen aikana huomattavasti helpompaa, jos tilillä on hieman ylimääräistä lainan muodossa. Pelkällä opintotuellakin on mahdollista selvitä, mutta siitä kirjoittelinkin jo aikasisemmin blogissa.

Opiskelijan kesä

Tentit on lusittu ja aurinko paistaa taivaalla, onko nyt aikaa himotulle kesälomalle? No jos muuttoviikonloppu lasketaan lomaksi, muuten kesä meneekin töiden parissa. Suurin osa opiskelijoista hakee tietysti itselleen kesätöitä, jotta voivat maksaa vuokran kesän ajalta ja saavat taskunpohjolle vähän ylimääräistä ensi syksyä varten. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään, mutta töiden saaminen ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen voi olla hyvin haastavaa.

14621289057_48f2f1d1f9_k

Työttömäksi jääneillä on onneksi vaihtoehtoja kesän ajaksi. Yksi vaihtoehto on maksaa kesän vuokrat opintolainalla, mutta opiskelun ei tarvitse loppua kevääseen. LUT:lla on kesällä hyvä valikoima kursseja, joilla voi esimerkiksi paikata lukuvuoden aikana epäonnistuneita kursseja tai opiskella jotain muuta itseään kiinnostavaa. Kurssitarjonta löytyy selkeänä LUT:n Summer schoolin sivuilta, jotka ovat jokaiselle fuksille tutustumisen arvoiset.

 

Sitten ei muuta kuin hyvää kesää kaikille ja nähdään onnekkaimmat ensi syksynä!

Jätä meille kommentti