Hakijan lista

Jes jes, kevät jatkuu ja kohta alkaa olemaan kohdilla se aika, kun ensi vuoden fuksien pitää tehdä oikea valinta ja hakea LUT:iin. Nooh vitsit vitseinä, mutta jos on jo valmiiksi jotenkin mielessä yliopisto elämä ja hieman korkeampi koulutus niin kannataa pari asiaa pitää mielessä.

Kestääkö pää?

Ensimmäinen ja tärkein asia mitä kannattaa miettiä on, että yliopisto opiskelu on erittäin vapaamuotoista ja vastuu on omilla harteilla. On tietysti murto-osa ihmisiä, jotka voivat ahmia kaiken tarvittavan tiedon päähänsä viimeisen viikonlopun aikana, mutta meille lopuille on tärkeämpää osata ajanhallinta. Lukiosta tuttu koulun ja harrastuksen tasapainottaminen ei jatkossa välttämättä ole tarpeeksi hyvällä tasolla, mutta virheistä oppii eikä täällä kaikkiin tapahtumiin ole pakko ehtiä.

Kenen paikka?

Mitä korkeampaan koulutukseen mennään sitä enemmän ennakkoluuloja tulee vastaan. Lukio oli kuulemma vain turhaa yleissivistystä, kuka tarvitsee yliopistoa kun on AMK? Näitä ainakin itse joskus aikoinaan kuulin. Ei täällä kuitenkaan porukka koostu pelkästään niistä, jotka liikkuvat kirjojen takaa vain luennoille ja laskareihin. Oman kokemuksen mukaan helpoimmalla pääsee mieluummin vähän liian sosiaalinen kuin syrjäytynyt tyyppi. Ensimmäisenä vuonna tulee niin paljon uutta asiaa, että elämää helpottaa todella paljon se, että kaverit välillä muistaa kysellä onko deadlinet hoidossa tai joko on tullut herättyä.

Eihän siinä vaikkei etukäteen olisi kovin sosiaalinen. Jos intoa ja yritystä löytyy niin täällä on mahdollisuus päästä niin moniin eri piireihin, että taas päästään siihen että miten aika riittää kaikkeen. Eli se mitä tästä pitäisi ymmärtää on, että ihan sama millainen on aikaisemmin ollut niin LUT:ssa voi itse päättää onko kaikkialla heiluva bilehile vai vähän hieman enemmän omassa rauhassa viihtyvä.

Lappeenranta?

Kirjoittelin syksyllä jo aikaisemmin millaista on asua Lappeenrannassa, mutta kaupungin ei kannata antaa vaikuttaa yliopistoon hakemiseen. Suosittelen kaupungin vaihtoa erityisesti niille, jotka ovat asuneet lähes koko ikänsä samassa paikassa. Uuden elämän aloittaminen on aina kivaa! Vaikka tämä ei kaupunkina ole maailman isoin, niin erityisesti Skinnarilan tiivis tunnelma tekee pienestäkin kaupungista vilkkaan.

Kannattaako kokeilla?

Kyllä! Kaikki luokkalaiset, vanhemmat opiskelijat omalta ja muilta koulutusohjelmilta ovat sanoneet, ettei ole vieläkään kaduttanut LUT:iin päätyminen. Vaikkei vielä olisi täysin selvillä miksi tahtoo isona tulla niin henkilökohtaisesti suosittelen mieluummin kokeilemaan vuotta yliopistossa, kuin pelkän välivuoden pitämistä. Osa opinnoista on kuitenkin hyväksiluettavissa kun se oma homma viimeinkin löytyy.

Ida kirjoitti hieman samasta aiheesta viime kuun lopussa, jos on jäänyt huomaamatta niin käykää ihmeessä lukemassa hakuprosessista!

Jätä meille kommentti