JHC – protopaja, joka elää ja kehittyy koko ajan

J. Hyneman Center eli tutummin JHC on palvellut opiskelijoiden protopajana reilun vuoden. Mitä protopajalle kuuluu ja millaista arki pajalla on?

”Eri alojen opiskelijat ovat hyvin löytäneet JHC:n. Pelkästään syksyn aikana on tullut noin 250 uutta käyttäjää. Toiminta on opettanut, millainen JHC:n tulisi olla, ja se elää ja kehittyy koko ajan”, kuvailee kehittämispäällikkö Marko Kasurinen.

Protopaja on kaikkien Lappeenrannan kampuksen opiskelijoiden käytettävissä. Siellä voimansa yhdistävät muun muassa tekniikan opiskelijat, taiteilijat sekä kauppatieteilijät. Keskuksessa pidetään kursseja, työpajoja ja muita tapahtumia – osa yhteistyössä yritysten kanssa. Kasurisen mukaan yritykset ottavat yhteyttä JHC:hen myös rekryjä silmällä pitäen.

”Jonkun verran on ollut keissejä, missä yritykset hakevat opiskelijoita toteuttamaan jotakin, mitä eivät itse pysty toteuttamaan tai mihin kaipaavat uusia näkökulmia. Yritykset myös hakevat työntekijöitä itselleen: täältä löytyy sellaista osaamista, mitä ei löydy työmarkkinoilta.”

J. Hyneman Centerissä vierailee viikoittain yritysedustajia, yhdistyksiä sekä muita toiminnasta kiinnostuneita ryhmiä.

California calling

Itse Jamie Hyneman, entinen myytinmurtaja ja LUTin kunniatohtori, on mukana keskuksen toiminnassa aktiivisesti viikoittain. Toiminnan ja tilojen suunnittelun pohjana toimi Hynemanin oma M5 Industries -protopaja San Franciscossa. Nyt Hyneman sparraa toiminnan kehittämisessä ja osallistuu meneillään oleviin projekteihin.

”Sähköposteja projekteihin liittyen vaihdellaan joka viikko. Hän kommentoi ja neuvoo, miten asioita kannattaisi viedä eteenpäin. Jamie myös avoimesti kertoo, mitä hänellä on työn alla omalla protopajallaan, ja etsimme hänen kanssaan uusia ideoita jatkuvasti.”

Hyneman on niin ikään JHC:n Co-creation-ohjelman isähahmo. Kehittämisohjelmaan valitaan vuosittain ideakilpailun pohjalta mukaan 4–6 tiimiä, joiden mentorina Hyneman toimii.

”Tällä hetkellä on kehitteillä vedessä liikkuva versio dronesta, uudenlainen sähkömoottoripyörä kilpakäyttöön, telepresence-robotti, apuväline kahvin poimintaan käytettäväksi esim. Andien rinteillä sekä aidon kokoinen hirvitaideteos, joka liikkuu”, kertoo Kasurinen.

Jokaisella tiimillä on projektin aikana tunnin mittainen virtuaalipalaveri Hynemanin kanssa sekä välikatsauksia projektin edetessä. Projektin päätyttyä he esittelevät tuotteensa avoimessa seminaarissa. Tapauksesta riippuen ideoiden kehittämistä voidaan jatkaa vielä Co-creation-ohjelman päätyttyäkin.

”Esimerkiksi telepresence-laitetta kehitetään, jotta Jamie pääsisi paremmin osallistumaan pajan toimintaan. Kyseessä on etäohjattava robotti, jonka avulla hän pääsee liikkumaan protopajassa, käyttämään robottikättä ja aidosti keskustelemaan opiskelijoiden kanssa. Sitä voidaan jalostaa myös tulevaisuudessa.”

Co-creation-ohjelmaa sponsoroi Etelä-Karjalan Osuuspankki. Ohjelmaan mukaan valitut tiimit saavat Osuuspankilta rahaa materiaalihankintoja varten.

Uteliaat muuttavat maailmaa

JHC:ssä on kuluneen vuoden aikana rakennettu jo useampaa ideaa, jotka ovat – tavalla tai toisella – matkalla kohti kaupallistamista.

”Kaksi prototyyppiä on edennyt jatkokehiteltäväksi yritysyhteistyökumppanin kanssa, ja kaksi muuta on jalostunut yritysideoiksi. Esimerkiksi vanhusten hoitoon kehitetty älymuki, joka kertoo hoitajille, onko vanhus juonut tarpeeksi, kehittyy nyt edelleen yhteistyössä yrityksen kanssa”, JHC:n ohjausryhmän jäsen Terhi Virkki-Hatakka iloitsee. Älymukista on kirjoittanut myös Yle.

Protopaja on arkisin avoinna klo 9–20. Pajalla työskentelee päiväsaikaan kaksi ja iltaisin viisi vuorottelevaa opiskelija-assistenttia, jotka ovat prototyypinrakentajien apuna oli kyse sitten laitteisiin tai tiloihin liittyvistä kysymyksistä. Jokainen pajan käyttäjä suorittaa turvalliseen työskentelyyn ohjaavan orientaatiokurssin, ennen kuin saa oikeudet itsenäiseen työskentelyyn.

Koska paja on opiskelijoita varten, pääsevät he vaikuttamaan sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

”Opiskelijat antavat aktiivisesti palautetta, esimerkiksi toiveita toimintaan liittyen tai työkalutarpeita, joita harkinnan mukaan pyritään toteuttamaan. Meillä on jo nyt hyvä laitekanta, mutta tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan kehitetään sitäkin”, sanoo Kasurinen.

Ja mitä J. Hyneman Centeristä ei löydy, se löytyy käytävän toiselta puolelta, missä sijaitsevat konetekniikan osaston isot laboratoriot: hitsaustekniikan, lasertyöstön, teräsrakenteiden, tuotantotekniikan ja kuitukomposiittien tutkimusryhmät toimivat aivan JHC:n kyljessä.

”Esimerkiksi joitakin vaativia osavalmistuksia on tehty isoissa laboratorioissa. Olemme hyödyntäneet myös tutkimusryhmien asiantuntemusta aina tarvittaessa”, Kasurinen kertoo.

Kuin huomaamatta, JHC toteuttaa myös yliopiston strategiaa käytännössä. Se on paikka, jossa uteliaat inspiroivat uteliaita.

”Moni opiskelijoiden hullultakin tuntunut idea on johtanut puolivahingossa keksintöön, jolla voidaan parantaa maailmaa. Esimerkiksi kehitteillä oleva vedenalainen drone, joka oli alun perin hauska idea vedenalaiseen surffailuun, soveltuu erinomaisesti esimerkiksi veden laadun tarkkailuun tai vaikkapa patojen kunnon tarkastamiseen.”