Kansainvälisyys opintojen aikana – yliopistosta eväät kansainväliselle uralle

Nykypäivän työnantajat toimivat lähes poikkeuksetta kansainvälisessä ympäristössä. Kansainvälistä osaamista arvostetaan työelämässä suuresti ja se voi olla jopa erottava tekijä kahden työnhakijan välillä. LUT tarjoaa opiskelijoilleen monia eri tapoja kartuttaa kansainvälistä kokemusta niin ulkomailla kuin omalla kampuksella.

Vaihto-opiskelu avaa ovet uuteen kulttuuriin ja kieleen

Vaihto-opiskelu on yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa yleisin tapa kerätä kansainvälistä kokemusta ulkomailla. LUT:n opiskelijat lähtevät vaihtoon useimmiten kolmannen tai neljännen vuoden aikana ja vaihdon pituus vaihtelee 3-12 kuukauden välillä. Suurin osa opiskelijoista viettää vaihtokohteessaan yhden lukukauden tai -vuoden.

LUT:n opiskelijoille on tarjolla vaihto-opiskelupaikkoja 150 yliopistossa ja korkeakoulussa 40:ssä eri maassa. Koska vaihtokohteita on paljon, on jokaisella vaihtoon haluavalla mahdollisuus päästä kokemaan ulkomailla opiskelu. Joihinkin kohteisiin, kuten Yhdysvaltoihin tai Uuteen-Seelantiin, vaaditaan riittävän hyvät pisteet kielitestistä, mutta esimerkiksi useisiin Euroopan kohteisiin ei ole erillisiä kielivaatimuksia. LUT:ssä vaihtoon lähtemiseen kannustetaan kaikkien alojen opiskelijoita, ja siitä on pyritty tekemään mahdollisimman helppoa jokaiselle: opiskelijat saavat vaihtoon lähtiessään stipendin ulkomailla opiskelua varten, eivätkä he joudu maksamaan vaihtokohteessa lukukausimaksuja.

Vaihto-opiskelun aikana opiskelija pääsee tutustumaan paikalliseen kulttuuriin syvällisemmin kuin esimerkiksi lomamatkoilla on mahdollista, ja saa mahdollisuuden parantaa taitojaan jo aiemmin opiskelemassaan kielessä, tai valita kokonaan uuden kielen opiskeltavaksi. Oman vaihtokohteen paikallisen kielen opettelu on kannattavaa, sillä kieltä pääsee käyttämään erilaisissa arkielämän tilanteissa. Vaihdon aikana on myös mahdollisuus tutustua ihmisiin eri puolilta maapalloa, ja moni myös matkustelee ahkerasti niin vaihtomaansa eri kaupungeissa kuin muissakin maissa.

Tuplamaisteriksi LUT:stä ja ulkomailta

Vaihto-opiskelun lisäksi LUT:n opiskelijoilla on maisterivaiheessa mahdollisuus suorittaa niin sanottu tuplatutkinto eli ”double degree”, jossa opiskelija saa tutkinnon LUT:n lisäksi myös ulkomaisesta yliopistosta. Tällä hetkellä double degree -tutkinnon voi suorittaa neljässä eri kauppatieteiden maisteriohjelmassa sekä kolmessa eri tekniikan DI-ohjelmassa, tuotantotalouden, energiatekniikan tai konetekniikan alalta. Partneriyliopistoja löytyy muun muassa Ranskasta, Alankomaista, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Kansainvälistä työkokemusta jo opiskeluaikana

Ulkomailla opiskelun lisäksi LUT:n opiskelijoilla on mahdollisuus myös kansainväliseen työharjoitteluun, jonka voi sisällyttää omaan tutkintoon. Ulkomailla työskentely on erinomainen tapa kasvattaa kansainvälistä työkokemusta jo opiskelujen aikana ja kehittää omia kieli- ja kommunikointitaitoja kansainvälisessä ympäristössä. Kansainväliseen harjoitteluun lähteminen on mahdollista missä tahansa opintojen vaiheessa, mutta usein tätä mahdollisuutta hyödynnetään kandi- tai maisteritutkinnon loppuvaiheessa. Harjoittelupaikan etsiminen on opiskelijan omalla vastuulla, minkä ansiosta jokainen voi muokata työharjoittelustaan juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Kansainvälisiä taitoja voi kehittää myös omalla kampuksella

Kansainvälistyminen ei välttämättä vaadi Suomesta tai edes Lappeenrannasta poistumista, sillä se on mahdollista myös yliopiston omalla kampuksella. LUT:n opiskelijayhteisö koostuu yli 60 kansallisuudesta, mikä tarkoittaa sitä, että yliopiston käytävillä kuulee suomen ja englannin lisäksi myös useita muita kieliä joka päivä. Suomeen vaihto-opintojaan tai tutkintoaan muualta suorittamaan tulleet opiskelijat istuvat samoilla luennoilla ja esimerkiksi ryhmätöitä kannustetaan usein tekemään monikansallisissa ryhmissä. Näin etenkin englannin kielen taitoja ja kansainvälistä tiimityöskentelyä pääsee harjoittelemaan oman alan kursseilla.

LUT:ssä voit myös opiskella eritasoisia kursseja seitsemästä eri kielestä; englannista, espanjasta, kiinasta, ruotsista, ranskasta, saksasta ja venäjästä. Kursseja löytyy niin aloittelijoille kuin koko ikänsä kieltä lukeneelle. Omaa kielitaitoaan voi lähteä kurssien lisäksi testaamaan esimerkiksi kansainvälisenä tuutorina. Kansainvälisten opiskelijoiden tuutorit avustavat LUT:hen tulevia ulkomaisia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita Lappeenrantaan ja yliopistoomme sopeutumisessa, ja saavat samalla itse arvokasta kokemusta erilaisten kansallisuuksien parissa työskentelystä.