Kauppakorkeaan – valmennuskurssilla vai ilman?

Ennen kauppakorkeaan hakua ja lukukevään koittoa moni punnitsee lähteäkö valmennuskurssille vaiko opiskella pääsykoekirjat itsenäisesti. Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä, niistä täytyy vain osata löytää itselle juuri se paras ja toimivin. Kaksi toisen vuoden kauppatieteiden opiskelijaa, Valtteri ja Laura, kertovatkin omat tarinansa ja kuinka he päätyivät omaan ratkaisuunsa – Valtteri valmennuskurssin käyneenä ja Laura itsenäisesti opiskelleena.

Valmennuskurssi sisäänpääsyn apuna

”Kävin kauppatieteiden valmennuskurssin keväällä 2015 hakiessani ensimmäistä kertaa kauppikseen. Olin valmistunut lukiosta jo vuonna 2012, eli minulla oli muutama välivuosi lukion jälkeen. Muutaman välivuoden jälkeen koin, että valmiuteni oppia uutta ja opiskella ylipäätään tehokkaasti oli heikentynyt merkittävästi.

Valitsin valmennuskurssilegenda Timo Hentusen valmennuskurssin kurssin kovasta 2100€ hinnasta huolimatta, sillä olin kuullut, että hän on yksi parhaista mikä tulee kurssilaisten menestymiseen pääsykokeessa. Valmennuskurssilta sainkin loistavan pohjan ja motivaation opiskella pääsykokeisiin myös silloin kun väsytti ja mieleni teki viettää aurinkoiset kevätpäivät ulkona kirjaston sijaan.

Lähes viisi kuukautta meni pääsykokeeseen valmistautumisessa ja kirjaston penkkejä tuli kulutettua satoja tunteja. Lopulta kesällä minulle tuli tieto, että opinnot alkavat syksyllä 2015 Lappeenrannassa.

unspecified

Miksi käydä valmennuskurssi?

  • Valmennuskurssilta saa erinomaista vertaistukea omaan opiskeluun.
  • Kurssit ovat pitkälle vietyjä; vaikeat käsitteet avataan selkokielelle, mikä säästää aikaa muuhun opiskeluun.
  • Kurssi on sijoitus tulevaisuuteen, vaikka investointina se saattaa tuntua suurelta.
  • Kurssilla pystyy seuraamaan omaa kehitystä jatkuvien arviointien ja kokeiden kautta.
  • Kurssi rytmittää luku-urakkaa.
  • Kursseilta saa kattavat lisämateriaalit oppimisen tueksi.

Mitä kannattaa harkita valmennuskurssia etsiessä?

Kannattaa etsiä netistä tietoa eri kursseista ja vertailla niitä keskenään. Erityisesti kannattaa olla kriittinen kurssien suhteen, sillä kurssien välillä on merkittäviä laatueroja. Nykyään valmennuskursseissa on valtava kirjo aina itsenäisistä verkkokursseista intensiivisiin abikursseihin; etsi omaa tarvetta vastaava kurssi.

Kurssien hinnat pyörivät aina 80 eurosta yli 4000 euroon eli kannattaa miettiä omaan budjettiin sopiva kurssi. Pitää kuitenkin muistaa, että kurssi on nimenomaan sijoitus tulevaisuuteen. Muutaman vuoden päästä valmistun ja pääsen ammattiin, josta tienaan parhaimmillaan puolessa kuukaudessa kurssimaksun verran rahaa. Kurssimaksu tuntui pahalta tuohon aikaan, mutta pitkällä tähtäimellä valmennuskurssi on ehkä paras ratkaisu, jonka olen tehnyt.

Tulee myös muistaa, että kurssi ei takaa sisäänpääsyä, vaan motivaatio opiskella pääsykoekirjoja on merkittävin tekijä sisäänpääsyyn. Toiset oppivat paremmin kurssin kautta, kun taas toiset pärjäävät erinomaisesti itsenäisellä opiskelulla – löydä oma tapasi oppia. Tsemppiä luku-urakkaan!”

0gdhuhykxdc-szucs-laszlo

Sisään itsenäisesti lukemalla

”Pääsin syksyllä 2015 sisään LUT:n kauppatieteisiin käymättä valmennuskurssia. Oma lukukevääni oli hieman erilainen verrattuna normaaliin suoraa lukiosta hakevaan opiskelijaan. Olin jo työelämässä ja aikaa ei täysipainoiselle lukemiselle löytynyt millään koko kevään ajaksi.

Silmäilin kirjoja pitkin kevättä ja pyrin saamaan kokonaiskuvan haltuun kaikista kirjoista. Neljän viikon kesäloma koittikin toukokuun ajaksi töistä ja tiesin, että tuo on se aika kun kirjat on sisäistettävä.

Olin kuitenkin hakenut myös edellisenä keväänä sisään ja kirjat olivat jokseenkin muistissa, joten ihan alusta ei lukuprosessia tarvinnut aloittaa. Istuinkin koko toukokuun ajan kirjaston penkkiin liimattuna ja kesäkuun alussa pääsykokeen koittaessa koin sisäistäneeni juuri viime tingassa kaikki tarvittavat asiat ja koulupaikka aukenikin erinomaisilla pisteillä.

Itse en valmennuskurssille osallistunut kiireisen elämäntilanteen takia, sillä aikaa ei olisi millään löytynyt kurssilla istumiseen. Todella lyhyt lukuaikakin vaati tarkkaa aikatauluttamista oman elämän suhteen ja tähän aikatauluun ei valmennuskurssi enää mahtunut.

Koin myös oman oppimiseni olevan tehokkainta silloin, kun saan itse pähkäillä ja oppia asiat oman tekemisen kautta. Juuri ennen koetta hyödynsin kuitenkin netistä löytyviä valmiita pääsykoeharjoittelusivustoja, jotka valmensivat hieman monivalintakokeella järjestettävään pääsykokeeseen.

Kannattaa miettiä omaa oppimisprosessia ja tapoja, joilla oppii parhaiten. Jos olet tottunut opettelemaan asioita itsenäisesti ja koet käyttäväsi aikaa hyödyksi paremmin itsenäisesti opiskelemalla ja oman lukusuunnitelman sekä aikataulun tekemällä, ei valmennuskurssilla käytetyt tunnit välttämättä ole tie onneen.

Jokaisella on erilainen tilanne kevään luku-urakkaan lähtiessä ja vaikka aika ei jostain syystä riittäisi täysipainoiseen lukemiseen heti vuoden alusta alkaen ei kannata menettää toivoa. Todella intensiivisellä luvulla ilman valmennuskurssiakin on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä sisälle kouluun.”

Jätä meille kommentti