Kauppatieteiden ja tietotekniikan opintojen yhdistäminen käytännössä

Kauppatieteiden opiskelija Miia kertoo tässä postauksessa, millaisia kursseja hänellä on kauppatieteiltä ja tietotekniikalta tällä hetkellä.

”Valitsin sivuaineekseni tietotekniikan, koska olen ollut aina kiinnostunut tietokoneista ja erilaisista ohjelmistoista. Olen perheessäni ollut aina se nörtti, joka haluaa kaikki uusimmat laitteet ja sovellukset. Ollessani kesätöissä Roviolla ensimmäisen vuoden opintojeni jälkeen, sain esimieheltäni idean lukea tietotekniikkaa sivuaineena. Siitä olisi kuulemma paljon hyötyä työelämässä, joten päätin tehdä hänen ehdotuksensa mukaan, ja heti syksyllä istuinkin ohjelmoinnin peruskurssilla.

Kuvassa näkyy tämän hetken lukujärjestykseni. Siinä ei kuitenkaan ole kaikki tämänhetkiset kurssini, sillä osa kursseista suoritetaan verkon kautta. Mitä nämä kurssit sitten ovat ja mitä siellä tehdään?

Miian_lukkari

Liiketoiminnan ohjaus ja informaatiojärjestelmät (kauppatieteet)

Tällä kurssilla on luento kerran viikossa, jolla luennoi joko kurssin vetäjä, tai sitten vieraileva luennoitsija jostakin yrityksestä. Tänä vuonna kurssilla on käynyt muun muassa puhujia Baswarelta ja Askelelta. Kurssilla opimme erilaisista järjestelmistä, joita yrityksessä käytetään. Lisäksi miten esimerkiksi sosiaalinen media ohjaa liiketoimintaa, tai miten maailmaa koko ajan enemmän ja enemmän muuttava digitalisaatio muuttaa yrityksen liiketoimintaa.

Kurssilla ei ole tenttiä lainkaan, vaan teemme harjoitustyön ja esseen, jotka arvostellaan. Harjoitustyössä on casetapaus Polo Ralph Laurenista ja kyseisen yrityksen hankinnoista, eli miten ja mistä yritys hankkii materiaalit ja valmistuksen tuotteilleen ja miten se on toiminut käytännössä. Analysoimme siis oikeassa yrityselämässä tapahtuneita asioita.

Kirjoitamme kurssilla myös esseen, jonka pituus on noin kymmenen sivua, ja aiheen saa päättää itse, kunhan se liittyy kurssin asioihin. Suunnittelin itse kirjoittavani sosiaalisen median vaikutuksesta liiketoimintaan, mutten ole ihan varma vielä. Kurssin kokonaisarvosana muodostuu esseen ja case-työn yhteispisteistä.

Vienti- ja tuontitoiminta (kauppatieteet)

Vienti- ja tuontitoiminnassa mietitään sitä, millaista on yrityksen viedä ulkomaille toimintaansa, tai vaihtoehtoisesti tuoda sitä esimerkiksi Suomeen. Mitä eri asioita liittyy ulkomaankauppaan, verotus, tullit, kuljetuskustannukset näin esimerkiksi. Tällä kurssilla teemme myös harjoitustyön valitsemastamme yrityksestä. Teen ryhmäni kanssa analyysin siitä, miten Arnolds voisi viedä kahvilansa Ruotsiin, ja mitä erinäisiä haasteita siihen voisi liittyä.

Vienti- ja tuontitoiminnan kurssilla on parasta mielestäni se, että saa itse valita yrityksen, josta harjoitustyön tekee. Näin pääsee tutustumaan juuri itseä kiinnostavaan yritykseen ja sen toimintaan. Kurssilla on luento kerran viikossa, jossa käydään aina läpi uusia teemoja, jotka auttavat harjoitustyön tekemisessä ja luentomateriaaleista tulee myös tenttikysymykset. Tällä kurssilla on siis tentti harjoitustyön lisäksi periodin päätteeksi, joten kokonaisarvosana kurssista muodostuu tentin ja harjoitustyön yhteispisteistä.

WWW-sovellukset (tietotekniikka)

Olen lukenut tietotekniikkaa kolme kurssia ja käyn vielä kaksi, jotta saan tarvittavan määrän kursseja saadakseni siitä sivuaineen. Toinen näistä viimeisistä on WWW-sovellukset ja viimeinen kurssi onkin minulla keväällä. WWW-sovelluksissa opetellaan koodaamaan JavaScript-, HTML- ja muita web-kieliä. Kurssi kestää kaksi periodia, eli noin 12 viikkoa, lähes jouluun asti. Kurssilla teemme viikoittain tehtäviä, joita pitää näyttää kurssin vetäjälle saadakseen pisteitä. Tähän mennessä olen mm. rakentanut omat nettisivut ja interaktiivisen ristinollapelin!

Kurssilla on kahdesti viikossa harjoituksia, joissa saa apua koodausongelmiin. Luentoja kurssilla ei varsinaisesti ole, ne ovat videoitu verkkoympäristöön, mistä ne voi katsoa omalla ajalla. Näin ollen kaikki yhteinen aika kurssilla on itse koodaamista kurssikavereiden kanssa. Kurssilla teemme myös esseen sekä harjoitustyön, eikä kurssissa ole tenttiä.

Kurssi on tähän mennessä tuntunut aika vaikealta, mutta onneksi meitä on kurssilla muutama kauppatieteilijä, joten ratkaisemme yhdessä vaikeita tehtäviä. Olen myös tutustunut muutamaan tietotekniikan opiskelijaan kurssilla, ja saanut heiltä myös apua kiperiin ongelmiin. Kurssi vaatii paljon tekemistä vapaa-ajalla, sillä koodaamista ei opi lukemalla vaan itse tekemällä. Kurssi on äärimmäisen opettavainen, ja kurssin päätteeksi minun pitäisi osata rakentaa oma sosiaalinen media, mikä kuulostaa kyllä aika hurjalta.

20161004_124246

Työelämän ranska

Kandidaattivaiheessa pitää kauppatieteillä valita joku kieli, jota opiskelee noin viisi kurssia. Olen valinnut kielekseni ranskan, ja tämä kurssi on viimeinen ranskan kurssi. Kurssi on järjestetty kokonaan verkkoympäristössä, joten luentoja ei ole. Aiemmat neljä ranskan kurssia ovat olleet luentokursseja.

Opettaja laittaa meille opiskelijoille kerran viikossa tehtäviä, joita pitää palauttaa verkkoympäristöön. Tehtävät ovat olleet lyhyitä kirjoitelmia tai kielioppitehtäviä, mutta teema on yrityselämä. Kurssin arvostelu perustuu palautettuihin tehtäviin, eli tenttiä kurssilla ei ole.

Kielten opiskelu ei eroa mielestäni kauheasti lukion kielten opiskelusta, yliopistossa mennään vain nopeammalla tahdilla eteenpäin, ja sanastot ovat selkeästi työelämään tähtääviä. Tällä kurssilla ei ole tenttiä. Olen suorittanut kaikki ranskan kurssit itsenäisesti, jolloin olen aina kurssin päätteeksi suorittanut suullisen kokeen osoittaakseni osaamiseni. Tämä on hyvä mahdollisuus yliopistossa, mikäli ei lukujärjestys anna periksi luennoilla käymiselle.

Introduction to International Business and Planning

Tämä kurssi on hieman muista poikkeava, sillä se on intensiivikurssi. Yliopistossa jotkut kurssit järjestetään intensiiveinä, mikä tarkoittaa sitä, että koko kurssin luennot pidetään yleensä viikon aikana. Kurssimme professori ei asu Suomessa, joten luennot pidettiin periodin alussa syyskuussa viiden päivän aikana viiden tunnin luentoina. Kurssi on englanninkielinen, joten siellä on paljon vaihto-opiskelijoita ja ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita. En ole aiemmin ollut kurssilla, jossa olisi niin kansainvälinen.

Kurssi on johdatus kansainväliseen liiketoimintaan ja suunnitteluun. Kurssilla käydään kattavasti eri osa-alueet mitä liittyy yrityksen kansainvälistymiseen ja pitkän aikavälin suunnitteluun. Kurssilla oli 50% läsnäolopakko, eli piti käydä vähintään kolme luentoa kuuntelemassa, jotta saa osallistua tenttiin. Pidin kurssista paljon, mutta viiden tunnin luennot olivat välillä hieman puuduttavia. Kurssilla on periodin päätteeksi tentti, jonka kysymykset koostuvat luennoilla läpikäydystä materiaalista sekä muutamasta yritysesimerkistä, joita professori esitteli luennoilla.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *