Kauppatieteiden opiskelu käytännössä – Introduction to Sustainability

Kauppatieteiden opiskelija Miia kertoo Introduction to Sustainability -kurssista. Kurssi on johdantokurssi Strategy, Innovation & Sustainability –maisteriohjelmassa.

Kurssilla paneudutaan siihen, mitkä ovat maapallon kestävyyden kannalta suurimmat ongelmat. Luennoilla käydään läpi liikakansoituksesta aiheutuvia ongelmia, päästöjen ja saasteiden aiheuttamia tuhoja luonnolle sekä yritetään miettiä, miten tätä kierrettä olisi mahdollista hillitä tai hidastaa.

Kurssi on yhteinen energiatekniikan sekä sähkötekniikan opiskelijoiden kanssa.

Shampoon elinkaarianalyysi

Kurssilla tehtiin harjoitustyö, jossa tehtiin elinkaarianalyysi jollekin tuotteelle tai palvelulle. Harjoitustyö tehtiin ryhmässä ja saimme itse valita, minkä tuotteen tai palvelun elinkaaren analysoimme.

Valitsimme shampoon, ja tehtävänämme oli arvioida shampoon eri tuotantovaiheiden vaikutus ympäristöön ja miten niitä vaikutuksia voisi vähentää tai parantaa.

Harjoitustyö oli erittäin mielenkiintoinen, sillä sitä tehdessä tuli huomattua kuinka pienillä parannuksilla tuotteesta voisi tehdä ympäristöystävällisemmän. Ymmärsin myös paremmin, mitä kaikkia vaiheita tuotteen ympäristöystävällisyyttä arvioidessa kuuluukaan huomioida. Näitä ovat mm. raaka-aineiden keruu, tuotteen valmistus, tuotteen kuljetus ja säilytys sekä käyttö ja kierrätys.

Kurssilla oli kerran viikossa luennot ja lopussa kaksi pidempää seminaariluentoa, joissa esitettiin tehdyt harjoitustyöt. Kurssin päätteeksi järjestettiin myös tentti kurssilla käydyistä asioista.

Asioita opiskelemalla voi yrittää tehdä muutosta

Kurssi oli erittäin opettavainen katsaus maapallon tilanteeseen. Kauppatieteiden opiskelijana en ole koskaan aiemmin vastaavia asioita opinnoissani kohdannut, joten oli erittäin mielenkiintoista käydä tämä kurssi.

Luennoilla istuessa välillä ahdisti todella paljon se, miten pulassa monen asian kanssa ollaan maailmassa. Toisaalta ei silmien ummistaminen ja totuuden välttely auta ketään ja näitä asioita opiskelemalla voi yrittää tehdä muutosta maailmassa.

Kurssin seurauksena olen tietoisempi vallitsevista ongelmista ja miten niihin voi yrittää vaikuttaa. Olen myös alkanut tarkastelemaan omia kulutustottumuksiani ja arvostamaan vielä entistä enemmän sitä, että Suomessa ei tarvitse nähdä nälkää tai janoa.

Kuvat: Alex Gindin Anastasia Palagutina Hermes Rivera