Kauppatieteiden opiskelu käytännössä – Miten tunnistat kannattavan yrityksen?

Toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija Antti kertoo tilinpäätösanalyysin kurssista. Kurssi kuuluu talousjohtamisen kandidaattiohjelman pakollisiin kursseihin.

Tilinpäätösanalyysi-kurssilla syvennytään yrityksen tilinpäätösten tulkintaan. Luennoilla käydään läpi tilinpäätöksen tulkintaan vaikuttavia tekijöitä ja pohditaan parhaita tapoja analysoida ja tutkia yrityksen taloudellista tilaa tilinpäätöksiä hyväksikäyttäen.

Teoriasta käytäntöön

Kurssilla käytiin teoria läpi luennoilla, joita oli kaksi kertaa viikossa, ja tämän jälkeen teoria vietiin käytäntöön viikottaisissa harjoituksissa. Harjoituksissa tutkittiin suomalaisen yrityksen tilinpäätöksiä ja analysoitiin yrityksen tilaa niin sijoittajan, yrityksen johdon kuin konsultoijan näkökulmasta.

Tilinpäätöksien tutkimiseen käytettiin erilaisia ohjelmia, kuten NAVITA:a ja Voitto+ -tietokantaa. Oli mahtavaa viedä teoria käytäntöön ja tätä kautta syventää omaa ymmärrystään tilinpäätöksistä – innokkaimmat ottivat harjoituksista tietoja ylös ja miettivät yritystä henkilökohtaisena sijoituskohteena.

Harjoitustyö oikealle yritykselle

Kurssilla ei ollut lainkaan tenttiä, vaan koko kurssin arvosana perustui yhteen isoon harjoitustyöhön. Ryhmätyössä jokaiselle kolmen hengen ryhmälle arvottiin yritykset, joiden tilinpäätöksiä analysoimme.

Ryhmämme yritykseksi osui iisalmelainen panimoyritys Olvi. Päätimme tutkia yritystä sijoittajan näkökulmasta. Harjoitustyötä tehdessä pääsimme täyttämään manuaalisesti NAVITA-ohjelmaan kirjauksia, selvittämään Olvin omistustilannetta, tutkimaan yrityksen tytäryhtiöitä ja pohtimaan yrityksen tulevaisuutta.

Oli erittäin mielenkiintoista tutkia yritystä, jota olin itse eri analyytikoiden kautta pitänyt silmällä jo pidempään.

Oli erittäin mielenkiintoista tutkia yritystä, jota olin itse eri analyytikoiden kautta pitänyt silmällä jo pidempään.

Työtä tehdessä opin lukemaan tilinpäätöksiä sujuvasti, tekemään tarkkoja havaintoja tilinpäätöksistä ja pohtimaan sitä, mistä muutos esimerkiksi yrityksen myyntivolyymissa voisi johtua.

Ryhmätyö – enemmän näkökulmia

Erityisesti kurssin harjoitustyössä pidin siitä, että sain työskennellä kahden muun henkilön kanssa ja oppia myös heiltä. Ryhmätyöt muutenkin eri kursseilla ovat todella antoisia, mutta tässä harjoitustyössä koin erityisen tärkeäksi sen, että sain kuulla muiden ryhmäläisten mielipiteitä.

Aloin nähdä asioita erilaisista näkökulmista. Jos totta puhutaan, oli mielipiteeni yrityksestämme sijoittajan täysin erilainen yksin ajateltuna, kuin mitä se on nyt, lukuisten argumentointikertojen jälkeen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *