Kemiantekniikan opiskelu käytännössä

Kolmannen vuoden kemiantekniikan opiskelija Arttu Kaukinen kertoo omista kursseistaan. Kemiantekniikka eroaa monin tavoin peruskemiasta ja seuraavat kurssikuvaukset avaavatkin hieman paremmin, mistä oikein on kysymys kemiantekniikan opiskelussa.

Reaktiotekniikka

”Kurssi kasaa ensimmäisen ja toisen vuoden kurssien asioita. Pääpaino asioissa on teollisen mittakaavan reaktorien mitoituksessa ja suunnittelussa. Suoritustapana on kotitehtävät, jotka tehdään pienissä ryhmissä. Kurssin kohokohta on virtuaalilaboratorio.

Opiskelijat pyytävät kokeita laboratoriosta, tavoitteenaan selvittää tietyn reaktion reaktiomekanismi ja paras mahdollinen reaktorityyppi sekä koko. Haastava, mutta erittäin palkitseva kurssi, joka opettaa insinööriajattelua ja ongelmanratkaisua.

IMG_9266 IMG_9269

Prosessi- ja tehdassuunnittelun perusteet

Kurssilla käydään läpi erilaisia tehdassuunnittelussa oleellisia asioita. Opiskelijat tutustutetaan tehtaan rakentamiseen vaadittaviin asioihin kuten projektin aikataulutukseen sekä tehtaan pohjapiirroksen ja prosessikaavion tekemiseen.

Kurssi suoritetaan kotitehtävillä ja harjoitustyöllä, eli ei tenttiä. Kurssi huipentuu harjoitustyöhön, jossa konkreettisesti suunnitellaan tehdas itse valitulle paikalle tuottamaan itse päätettyä tuotetta.

Orgaanisen kemian labrat

Kemiantekniikan parasta antia ovat labrat. Orgaanisen kemian laboratoriotöissä päästäänkin tutustumaan kemiaan käytännössä. Kurssilla rakennetaan itse laitteistoja, joissa suoritetaan erilaisia synteesejä.

Arvosana muodostuu synteesien saannon perusteella, eli kuinka paljon saat itse tuotettua ainetta verrattuna paljonko ainetta kyseisestä synteesistä pitäisi saada. Tislauslaitteistot ja elokuvista tutut pulppuavat putkiviidakot tulevat tutuiksi.

IMG_9267

Kiinteiden materiaalien karakterisointi

Tällä kurssilla tutustutaan erilaisiin kiinteiden aineiden analyysilaitteisiin. Kurssissa on sekä teoria- että laboratorio-osa. Ensin opetellaan teoriassa, miten erilaisia kiintoaineita tunnistetaan ja sen jälkeen opetellaan käyttämään laboratorioistamme löytyviä laitteita niiden tunnistamiseen.

Kurssi päättyy ongelmanratkaisutehtävään, jossa täytyy tunnistaa aine mahdollisimman halvoilla ja oikeilla menetelmillä.

Mekaaniset yksikköoperaatiot

Mekaaniset yksikköoperaatiot ovat opiskelijoidemme ensikosketus todellisiin insinööritieteisiin. Ensimmäisenä vuonna käytävällä kurssilla opetellaan suunnittelemaan ja valitsemaan sopivia yksikköoperaatioita oikeisiin tilanteisiin.

Kurssi suoritetaan kotitehtävillä, jotka voisivat olla todellisia suunnitteluongelmia. Esimerkiksi tehtävänä voisi olla siilon suunnitteleminen tietynkokoiselle soralle osana kaivosprosessia. Kotitehtävien lisäksi kurssilla on harjoitustyö, jossa annetaan prosessi ja opiskelijoiden täytyy suunnitella sekä pohtia, mitä erilaisia vaiheita kyseinen prosessi vaatii.

Esimerkiksi tarvitaanko kuljettimia tai mahdollisesti välisäilytystä, sekä vaikkapa millä murskaimella kannattaa murskata hedelmiä hedelmämehun tuotannossa.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *