Kielitaidon kehittäminen yliopistossa – 5 parasta tapaa

Nykypäivänä työskennellään yhä useammin kansainvälisessä ympäristössä. Sen myötä kielitaidon ja kielten opiskelun merkitys kasvaa myös yliopisto-opinnoissa. Oletko kiinnostunut kielistä? Kuulostaisiko kansainvälinen ura houkuttelevalta? Tähän blogikirjoitukseen olemme koonneet 5 parasta tapaa kehittää kielitaitoasi yliopisto-opintojen aikana.

Haluamme heti alkuun muistuttaa, että heikompi kielitaito ei missään nimessä ole este yliopisto-opintojen aloittamiselle, kuten aiempi blogikirjoituksemme osoittaa – eikä englantia tarvitse varsinkaan opintojen alussa osata lähellekään täydellisesti.

1. Vaihto-opiskelu – 230 vaihtokohdetta 45:ssä eri maassa

LUT tarjoaa opiskelijoilleen erinomaiset mahdollisuudet lähteä vaihto-opiskelemaan. Vaihto-opiskelupaikkoja on tarjolla yli 230 yliopistossa tai korkeakoulussa 45:ssa eri maassa – niin paljon, että käytännössä kaikki halukkaat pääsevät lähtemään. Tähän tilaisuuteen todella kannattaa tarttua, sillä kansainvälistä kokemusta edellytetään ja arvostetaan nykypäivän työelämässä.

Vaihdon aikana opiskelu tapahtuu muulla kuin omalla äidinkielellä, joten kielitaitosi kehittyy takuuvarmasti. Lisäksi tutustut vieraisiin kulttuureihin, saat ystäviä ympäri maailmaa sekä opit toimimaan uudenlaisissa tilanteissa. Lisää vaihto-opiskelusta voit lukea blogipostauksestamme Yliopistosta vaihtoon – kolmen opiskelijan kokemukset vaihto-opiskelusta sekä Uni-portaalista.

2. Kielikurssien käyminen – valitse 8 eri kielen joukosta

Tyypillisin tapa kehittää kielitaitoa yliopistossa on kielikurssien käyminen. Kielten ja viestinnän opetuksesta yliopistollamme vastaa LUTin ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteinen kielikeskus. Koko kampuksen yhteinen kielikeskus mahdollistaa laajan kielitarjonnan ja tasokkaan opetuksen. Opiskelijoillemme on tarjolla eritasoisia opintoja englannin, saksan, ruotsin, venäjän, ranskan, espanjan, kiinan ja suomen kielessä. Näistä uutena voit aloittaa espanjan, ranskan, saksan, kiinan ja venäjän kielen. Yhteensä kielten ja viestinnän kursseja on 86, joten valinnanvaraa riittää.

3. Harrasta kielitandemia – kaverin siihen löydät 81 eri kansallisuutemme joukosta

Kielitandemissa kaksi ihmistä opettelevat toistensa kieliä. Esimerkiksi suomalainen ja japanilainen voisivat harjoitella yhdessä puhumalla ensin 45 minuuttia pelkästään japania ja sitten 45 minuuttia pelkkää suomea. Kielitandem, erityisesti kahden natiivipuhujan välillä, on osoittautunut erittäin tehokkaaksi tavaksi oppia uutta kieltä. Kielen oppimisen lisäksi tarjoaa se mahdollisuuden oppia vieraan maan elämästä sekä kulttuurista.

Meillä LUTissa kielitandemin harjoittaminen ja tandemkaverin löytäminen onkin erityisen helppoa; onhan yliopistossamme yli 80 eri maan kansalaisia, jotka puhuvat noin 40 eri kieltä. Erityisesti iltaisin voi käytävillämme bongata suomalaisia ja ulkomaalaisia opiskelijoitamme harjoittelemassa uusia kieliä kielitandemia hyödyntäen.

4. Valitse englanninkielisiä kursseja ja työskentele monikansallisissa ryhmissä

Kaikkiin suomenkielisiin tekniikan ja kauppatieteiden tutkintoihin kuuluu myös joitain kokonaan englanninkielisiä kursseja. Riippuu kuitenkin opiskelijasta itsestään, kuinka suuri osa opinnoista on englanniksi. Joissakin tapauksissa tutkintoihin sisältyvistä kursseista on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, suomenkielinen ja englanninkielinen, jolloin opiskelija voi halutessaan kehittää kielitaitoa varsinaisten kurssien suorittamisen ohessa tai vaihtoehtoisesti keskittyä kurssien sisältöihin omalla äidinkielellään.

Erilaisten harjoitustöiden ja projektien yhteydessä pääsee usein toimimaan monikansallisessa ryhmässä, jolloin kommunikointikieli on useimmiten englanti. Tilaisuuden tarjoutuessa kannattaakin pyytää omaan ryhmään eri maista tulevia ihmisiä, sillä kansainväliset ryhmätyötaidot ovat työmarkkinoilla kovaa valuuttaa. Samalla pääsee oppimaan myös mahdollisia kulttuurien välisiä eroja ja työskentelytapoja.

5. Valitse 31 englanninkielisen maisteriohjelman välillä tai opiskele koko tutkintosi englanniksi

Parhaat lähtökohdat kansainväliselle uralle saat suorittamalla kokonaan englanninkielisen tutkinnon. Tyypillisin tapa tähän on käydä ensin suomenkielinen kandidaatin tutkinto ja jatkaa siitä englanninkieliseen maisteriohjelmaan. Maisteriohjelmien osalta vaihtoehtoja piisaa, sillä tekniikan 26 maisteriohjelmasta 16 on englanninkielisiä ja kauppatieteiden puolella 7:stä maisteriohjelmasta 5 on englanninkielisiä.

Lisäksi, syksyllä 2019 käynnistyvän englanninkielisen kandidaattiohjelman, nimeltään Bachelor’s Programme in Technology and Engineering Science, myötä voit suorittaa koko viisivuotisen tutkintosi englannin kielellä. Uudessa ohjelmassa opit ratkaisemaan monitieteisiä tekniikan ongelmia, johtamaan projekteja, työskentelemään monikulttuurisissa ympäristöissä tai toimimaan yrittäjänä. Ohjelmaan valitaan opiskelijoita sekä Suomesta että ulkomailta.