Kielten opiskelu yliopistossa

Kielten osaamisesta on suurta hyötyä tulevaisuudessa ja erityisesti työelämässä. Yliopistossa voi ja kannattaa opiskella muiden opintojen ohella myös kieliä.

Kielten opiskelu on yliopistossa hyvin käytännönläheistä. Kursseilla käydään paljon työelämään ja opiskeluun liittyvää sanastoa, ja monet tunneilla käytävistä harjoituksista liittyvät viestintään sekä todellisen elämän tilanteisiin.

Yliopistossa pyritään opiskelemaan kieliä siten, että niistä on elämässä hyötyä. Opetuksessa keskitytään siis keskustelutaitoihin ja myös eri maiden kulttuureihin.

Kielten opiskelu on yliopistossa hyvin käytännönläheistä.

Kielten kursseilla arviointi voi tapahtua kokeen perusteella tai sitten arvioidaan jatkuvalla näytöllä, jolloin kurssin aikana on muutama harjoitus, jotka tekemällä pääsee kurssista läpi. Useimmiten kielikursseilla on osittainen läsnäolopakko tunneilla, ellei kurssi ole netissä suoritettava.

Kattava valikoima kieliä

LUT:ssä kielten opiskelu tapahtuu yhdessä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa, mikä mahdollistaa kattavan tarjonnan. Meillä voit opiskella yhteensä kahdeksaa eri kieltä. Tarjolla on englannin, saksan, ruotsin, venäjän, ranskan, espanjan, kiinan ja suomen kielen opintoja.

Myös viestinnän kurssit kuuluvat kieliopintoihin. Niissä opitaan muun muassa esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja sekä tiimityöskentelyä.

Riippuen koulutusohjelmasta, osa kielikursseista on pakollisia. Esimerkiksi jokaisella koulutusohjelmalla on yksi pakollinen ruotsin kielen kurssi ja osalla myös pakollinen englannin kielen kurssi. Lisäksi jokaisen täytyy opiskella vähintään yhden kurssin verran kirjoitus- ja puheviestinnän taitoja.

Pakollisten kurssien lisäksi saa valita vapaasti, mitä kieliä haluaa lukea. Yliopistossa voi aloittaa ihan uuden kielen opiskelun tai sitten jatkaa vaikkapa lukiossa aloittamaansa kieltä.

Kolmannen vuoden opiskelija Pinja Salhoja kertoo venäjän kielen opiskelusta

Venäjän kielen opiskelut aloitettiin ihan perusteista. Ensimmäinen kurssi kului melkein kokonaan venäjän aakkosten opiskeluun ja alkeiden harjoitteluun. Toisen kurssin jälkeen osasinkin jo esitellä itseni ja kysellä muun muassa kuulumisia.

Kurssilla tehtiin paljon harjoituksia vierustovereiden kanssa. Puhuttiin paljon, luettiin ääneen ja tehtiin kurssikirjan harjoituksia.

Ei ikinä tarvinnut pelätä sitä, että vastaakin väärin tai lausuu sanan hassusti.

Mielestäni hauskin harjoitus oli, kun kurssilla kirjoitimme toisillemme lyhyitä kirjeitä. Kirje vietiin toiselle puolelle luokkaa, jonka jälkeen kaveri vastasi ja kirje vietiin eteenpäin. Näin pääsi helposti tutustumaan myös kurssin muihin opiskelijoihin.

Ryhmähenki kielten kursseilla on aina todella vapautunut. Ei ikinä tarvinnut pelätä sitä, että vastaakin väärin tai lausuu sanan hassusti.

Venäjän perusopintojen toisella kurssilla halukkaat pääsivät myös Pietariin vierailemaan. Lähdimme junalla yhdeksi yöksi Pietariin näkemään paikallista kulttuuria. Tapasimme matkalla paikallisia yliopisto-opiskelijoita. He toimivat oppainamme ja pääsimme harjoittamaan kielitaitoamme.

Kannattaa siis ehdottomasti lukea eri kieliä yliopistossa. Kielten osaamisesta on huima hyöty työhaussa ja ylipäätään elämässä!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *