Konetekniikan opiskelu käytännössä – Teräsrakenteet 1

Viidennen vuoden konetekniikan opiskelija kertoo, mitä konetekniikan opiskelu teräsrakenteet 1 -kurssilla pitää sisällään. Mitä kurssilla oppii ja mitä siellä käytännössä tehdään?

Konetekniikan kursseilla LUT:ssä opitaan suunnittelemaan ja ratkaisemaan koneteknisiä ongelmia monipuolisesti sekä kestävästi, mutta myös ympäristöystävällisesti. Konetekniikan opetuksessa hyödynnetään suunnittelua tietokoneen avulla sekä digitalisaatiota. Myös ryhmätyötaidot saavat uutta nostetta monipuolisten projektitöiden myötä. Tämä kaikki kuulostaa hauskalta, ja sitä konetekniikan opiskelu mielestäni on!

Tämä kaikki kuulostaa hauskalta, ja sitä konetekniikan opiskelu mielestäni on!

Teräsrakenteet 1 -kurssi oli ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista kursseista konetekniikan opinnoissani kurssin käytännönläheisestä opetuksesta johtuen, ja se kuuluukin osaksi omaa maisterivaiheen erikoistumistani eli Welded Metal structures -suuntausta.

Kurssin sisältöä

Teräsrakenteet 1 -kurssilla opitaan suunnittelemaan käytännön esimerkkejä hyödyntäen kestäviä rakenteita, kun materiaalina käytetään terästä. Kurssilla mitoitetaan laskennan kautta oikeat profiilit sekä mitat teräksisille rakennelmille eri kohteisiin. Tällaisia kohteita voi olla esimerkiksi sillat tai teräsrunkoiset rakennukset.

Kurssilla saadaan perustiedot ja -taidot yksinkertaisten harjoitusten avulla, jotta jatkokursseille siirtyminen olisi mahdollista. Teräsrakenteet 1 kuuluu siis kandivaiheen opintoihin.

Kurssin suoritustavat

Teräsrakenteet 1 -kurssi suoritetaan harjoitustöiden, teoriapohjaisten luentojen sekä tentin avulla. Tentti koostuu teoreettisista kysymyksistä sekä yksinkertaisista laskutehtävistä.

Kurssilla on mahdollisuus tienata lisäpisteitä arvosteluun viikoittaisten harjoitusten avulla. Koska harjoituksia on viikoittain, laskurutiini löytyy helposti ja asioita oppii tehokkaammin. Lisäpisteiden kerääminen kannattaa, koska tavoitteeksi asetettu arvosana on helpompi saavuttaa.

Oppimistavoitteet täyttyvät

Kurssi on todella opettavainen ja mielenkiintoinen. Yliopistostamme löytyy maailmanluokan osaamista monelta alalta, ja myös teräsrakenteiden opetus oli todella hyvin järjestetty. Opetus oli tehokasta mutta samalla oppilasläheistä. Luennoitsija osasi tehdä kuivakastakin aiheesta mielenkiintoisen hyödyntämällä havainnollistavia esimerkkejä.