Koodauksen Escape Room – Tietotekniikan opiskelijoiden hakkerointitaidot testissä

Lappeenrantalainen ohjelmistoyhtiö Visma Solutions on jo kahtena vuonna järjestänyt LUT:n tietotekniikan opiskelijoille Koodausta ja kisailua -tapahtuman, joka antaa opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua yritykseen koodaushaasteen parissa.

Vahvasti kasvava, vuoden 2016 Suomen kannattavin yritys Visma Solutions tarjoaa pilvipalveluita yritysten liiketoiminnan tehostamiseen ja automatisoimiseen.

Yliopistoyhteistyössä yritys on halunnut panostaa erityisesti tuotekehityksen trainee-paikkojen rekrytointeihin, joten koodaustapahtuma on hyvä keino nähdä kandidaattien koodaustaitoja käytännössä.

”Meillä on tietotekniikan opiskelijoiden kanssa yhteistyösopimus, ja tämä on ollut siihen vuosittain suurin panostus”, kertoo Visma Solutionsin HR Specialist Henna Savola.

”Vaikka tapahtuma on pääasiassa tietotekniikan opiskelijoille, muutkin opiskelijat saavat osallistua, jos paikkoja riittää.” Tänä vuonna mukana tapahtumassa olikin myös muita LUT:n opiskelijoita, esimerkiksi laskennallisen tekniikan puolelta.

Edellisvuodelta on hyviä kokemuksia niin tapahtumasta kuin sen tuloksistakin. Noin 30 osanottajasta arviolta kolmannes nostaa kätensä, kun kysytään, kuka heistä oli läsnä viime vuonna.

”Viime vuonna kesätrainee-hakemukset olivat niin hyviä, että palkkasimme tuotekehitykseen viisi kun oli tarkoitus ottaa maksimissaan kaksi. Meillä on kaikissa kesätrainee-paikoissa tavoitteena löytää pidemmäksi aikaa yritykseen jääviä työntekijöitä. Luonnollista on jatkaa kesän jälkeen osa-aikatöitä opintojen ohella ja pari viime vuoden kesätraineeta tulee meille töihin tänäkin kesänä”, kertoo Savola.

Uutena mahdollisuutena opiskelijoille tarjottiin yksilökisa ja pikahaastattelut, jossa sai käydä kertomassa itsestään. Haastatteluun pääsi ilmoittautumalla ja jättämällä hakemuksensa etukäteen.

Koodaamalla kesätyöhaastatteluun

LUT:ltä valmistuneen Visma Solutionsin toimitusjohtajan Ari-Pekka Salovaaran alustettua yritysesittelyn ja viimevuotisten traineeden kerrottua omista kokemuksistaan annetaan opiskelijoille tehtävät puolentoista tunnin uurastukselle. Voittajille tarjotaan palkinnoksi tuliterät iPadit.

Ryhmätehtävä kantaa nimeä Escape Room, ja se vaatii hakkerointitaitoja. Hahmo nimeltä Terry Leather on kavaltanut yritykseltään rahoja ja tarkoituksena on löytää todisteet rötöksestä. Konferenssihuoneisiin sulkeutuvat ryhmät saavat alussa avukseen pelkän langattoman verkon tunnukset.

Mission Impossible -yksilötehtävässä on vaikeammat tehtävät, mutta myös palkinnot sen mukaiset. Eniten määräajassa pisteitä kerännyt voittaja saa iPadinsä lisäksi myös suoraan kutsun Development Trainee -kesätyöhaastatteluun.

Yksilökisan osanottajat asettautuvat läppäreineen oleskelutilaan, ja jaksavat puurtaa loppuun, vaikka jossain vaiheessa jo uunituoreen pizzan tuoksukin leijuu nenään.

Enemmän kuin tavanomainen yritysvierailu

Kun koodaukset on tehty, tuloksia odotellessa opiskelijat kertovat tuntojaan tapahtumasta.

”Tästä saa paljon enemmän irti kuin tavanomaisesta yritysvierailusta. Tulee olo, että haluaa tulla tänne töihin”, kertovat tiimiä Superkoodarit edustavat laskennallisen tekniikan opiskelijat. He tulivat paikalle saatuaan rekrytointimessuilla kutsun. Myös laskennallisen tekniikan opinnot sisältävät ohjelmoinnin opintoja, jotka soveltuvat tietotekniikan alan työuralle.

Yleisesti vaikuttaa, että opiskelijoilla oli tapahtumassa kesätyöpaikan lisäksi myös kiinnostus yritystä kohtaan sekä mahdollisuus hauskanpitoon.

”Pieniä alkuvaikeuksia tehtävien kanssa oli, mutta kun niistä sai otteen, lähti eteenpäin”, kertovat tiimeissä Nöhö 1 ja Nöhö A kilpailleet tietotekniikan opiskelijat. Heistä kaikki osallistuivat tapahtumaan myös edellisvuonna.

”Viime vuoteen verrattuna oli parempi, että tehtäviin sai myös jelppiä pisteiden kustannuksella. Näin ei jumittunut siihen, että testattu asia ei toiminut, vaan osattiin katsoa uudelleen siitä kohtaa, mikä meni pieleen”, he kertovat.

Vapaan rupattelun ja pizzan syömisen jälkeen kerrotaan, että Brute Force voitti ryhmäkisan ja Mikael Sommarberg yksilökisan. Sommarbergin pisteet olivat myös paremmat pisteet kuin huvikseen mukaan osallistuneen toimitusjohtaja Salovaaran.

”On täysin mahdollista ja olemme jo pohtineet samankaltaisen tapahtuman järjestämistä myös kauppatieteiden opiskelijoille. Tuotekehityksen lisäksi myös asiakaspalveluun, myyntiin ja markkinointiin haetaan kesätyöntekijöitä. Joissain myynnin paikoissa olemme jo tehneetkin yhteistyötä kauppatieteiden opiskelijoiden kanssa,” kertoo Savola.

Visma Solutions poistaa liiketoiminnan monimutkaisuutta ja auttaa luomaan yrityksille kasvua älykkäillä pilvipalveluilla: Netvisor, Severa, ValueFrame, Sign ja Maventa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *