Kuinka opiskelija selviää taloudellisesti? Kolmen opiskelijan kuukausibudjetti lukuina

Moni miettii, kuinka opiskelijana tulee pärjäämään rahallisesti. Opiskelijan budjetti koostuu pääasiassa opinto- ja asumistuista, lainasta sekä mahdollisista tuloista. Menoista suurimman osuuden muodostavat vuokra ja ruoka.

Käydään ensin läpi, millaista tukea opiskelija voi saada ja kuinka paljon. Lopuksi kolme opiskelijaamme avaavat omia kuukausibudjettejaan sekä kertovat omasta rahan käytöstään.

Opintotuki

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Itsenäisesti asuva 18 vuotta täyttänyt korkeakouluopiskelija saa opintorahaa 252,76 euroa/tukikuukausi. Tukikuukaudet määräytyvät opiskelun mukaan.

Opinnoissa täytyy edetä, jotta opintotuen maksaminen jatkuu eikä sitä peritä takaisin. Korkeakouluopiskelijan tulee suorittaa yhtä tukikuukautta kohden keskimäärin vähintään viisi opintopistettä ja jokaisen lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä.

“Voit saada opintotukea korkeakouluopintoihin 9 kuukaudeksi lukuvuodessa. Tukikuukaudet ovat syys–toukokuu. Voit kuitenkin hakea tukea lyhyemmäksi ajaksi tai pidemmäksi ajaksi, jos opiskelet myös kesällä.”
Lähde: Kela

Opintojen ohessa on myös mahdollista tienata ja samalla saada opintotukea, kunhan työstä saatavat tulot pysyvät Kelan asettamissa rajoissa. Kela määrittää vuositulorajan, joka perustuu tukikuukausiin.

“Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 696 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 2078 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti.”
Lähde: Kela 

Lisää tietoa opintotuesta Kelan sivuilta.

Asumistuki

Asumistukea opiskelijat saavat samoin ehdoin kuin muutkin tuen saajat eli kyseessä on yleinen asumistuki. Tukeen eivät vaikuta opiskelukuukaudet, opintotuen enimmäisaika eikä asumistukea myöskään katsota tuloksi eli se ei vaikuta opintotuen myöntämiseen tai määrään.

Asumistuki voi olla korkeintaan 80 prosenttia asumismenoista. Asumismenoiksi vuokra-asunnossa katsotaan

  • vuokra
  • erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset

Laissa on määritelty asumisen enimmäismenot eli suurin euromäärä, jonka perusteella asumistukea voi saada. Tämä tarkoittaa sitä, että tukea voi saada enintään laissa määriteltyjen enimmäismenojen mukaan, vaikka asumismenot olisivatkin todellisuudessa suuremmat.

Myös asunnon sijainti (kunta) vaikuttaa asumistuen määrään. Kunnat on jaettu neljään ryhmään sen mukaan, kuinka kallista asuminen niissä on. Molemmat kampuskaupunkimme, Lappeenranta ja Lahti, kuuluvat ryhmään kolme.

Vuonna 2021 enimmäisasumismenot yhden hengen taloudessa ovat 400 euroa (kuntaryhmä 3). Eli asumistukea voi saada 400 euroon asti sen 80 prosenttia.

Lisätietoa asumistuesta Kelan sivuilta.

Opintolaina

Lisäksi opiskelija voi nostaa valtion takaamaa opintolainaa. Yleensä opintolainan määrä korkeakouluopiskelijalle on 650 euroa kuukaudessa. Opintolainan voi nostaa kahdessa erässä. Syksyn osalta lainaa voi yleisesti nostaa 2600 euroa tai 3250 euroa ja vastaavasti keväältä tavallisimmin 3250 euroa.

”Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Koska Kela takaa opintolainasi, et tarvitse lainalle muuta vakuutta. Takaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.”
Lähde: Kela

Opintolainasta on opiskelijalle monia hyötyjä. Kela voi esimerkiksi maksaa osan lainastasi opintolainahyvityksen tai -vähennyksen muodossa. Kokonaisuudessa opintolaina on erittäin edullista lainaa ilman vähennyksiäkin.

”Opintolaina on osa opintotukea ja osa opiskelijan perusturvaa. Opintolaina on tukea, koska lainalla on valtiontakaus ja muita etuja, joita tavanomaisissa lainoissa ei ole.”
Lähde: Kela

Opiskeluun investointi on myös investointi tulevaisuutta varten – sitä ei kannata jättää tekemättä rahahuolien takia. Opintolainan takaisinmaksusta ei myöskään tarvitse murehtia heti. Kela esimerkiksi tukee opintolainan kanssa mikäli opintojen jälkeen päätyy hetkellisesti työttömäksi.

Lisää tietoa opintolainasta Kelan sivuilta.

Kolme opiskelijaa, kolme budjettia

Veera, energiatekniikan opiskelija (2. vuosi)

Tulot kuukaudessa:

Opintotuki: +252,76 €
Asumistuki: +316,00 €
Palkka: +440,42 €

Yhteensä: +1009,18 €

Menot kuukaudessa:

Vuokra (sisältyy vesi, sähkö ja internetti Loasilla): -415 €
Ruoka: -112,73 €
Liikkuminen: bussiliput: -25 €
Muu: -100 €

Yhteensä: -652,73 €

Erotus: +356,45

Jos en kävisi töissä erotus olisi: + 83,97 €

Minkälainen rahankäyttäjä olet? Koetko, että tulosi ovat riittävät?

Olen työskennellyt opintojeni toisen vuoden ajan ja saanut palkkaa noin 440 euroa/kk. Saan palkan lisäksi opintotukea ja asumistukea. En ole kuitenkaan nostanut opintolainaa vaan tarpeen vaatiessa käytän säästöjäni. Säästöjä tuli kerrytettyä hiukan välivuoden aikana, jolloin tein töitä koko vuoden. Siksi en ole kokenut tarpeelliseksi ottaa opintolainaa vielä.

Normaalina opiskeluvuotena menot olisivat luultavasti hiukan korkeammat johtuen opiskelijatapahtumiin osallistumisesta (esim. pääsyliput ja haalarimerkit). Itse pyrin rahankäyttäjänä tarkkailemaan, minne rahaa käytän. Esimerkiksi kaupassa vertailen tuotteiden hintoja enkä shoppaile mitään turhaa. Yritän myös säästää rahaa varsinkin nyt, kun tienaa opintojen ohessa hiukan.

Otto, kauppatieteiden opiskelija (2. vuosi)

Tulot kuukaudessa:

Opintotuki: +252,76 €
Asumistuki: +316,00 €
Palkka: +440,42 €

Yhteensä: +1009,18 €

Opintolaina: 650 €

Yhteensä (sis. tulot ja lainat)1659,18 €

Menot kuukaudessa:

Vuokra (LOASin asuntoon sisältyy vesi, sähkö ja internet): -360 €
Ruoka: -240 €
Liikkuminen: -100 €
Muu: -180 €

Yhteensä: -880 €

Erotus: +779,18 €

Minkälainen rahankäyttäjä olet? Koetko, että tulosi ovat riittävät?

Tuloni kuukaudessa muodostuvat osa-aikaisesta työstä saamastani kuukausipalkasta (440 euroa/kk) sekä asumis- ja opintotuesta. Tukia minulle maksetaan kuukaudessa yhteensä 568,76 euroa. Tukien lisäksi nostan valtion takaamaa opintolainaa jokaista opintokuukautta kohden 650 euroa.

Olen kokenut opintolainan nostamisen järkeväksi päätökseksi, vaikka tuloni riittäisivät kattamaan normaalin elämisen menot ilmankin. Opintolaina on omasta mielestä todella edullista lainaa, joka helpottaa menojen kattamista. Olen lisäksi itse aloitteleva sijoittaja, joten opintolainasta olen saanut mukavasti hieman painoa omaan sijoitussalkkuuni.

Itse en seuraa rahankäyttöäni hirveän usein, mutta pyrin kuukausittain tarkistamaan pankkien mobiilisovelluksista mihin rahaani käytän ja kuinka paljon. Töiden teko opintojen ohella on helpottanut huomattavasti rahan säästämisessä. Toki kuluva opiskeluvuosi on ollut monella tapaa erilainen ja rahaa ei ole perinteiseen opiskelijaelämään kulunut normaaliin tapaan.

Ensimmäisenä opiskeluvuotenani en opintojen ohella tehnyt töitä ja myös rahaa kului hieman enemmän, jolloin rahaa ei vuoden aikana hirveästi jäänyt säästöön. Ilman töistä saatavaa palkkaa pystyy kuitenkin erittäin hyvin pärjäämään, kunhan menonsa tarpeeksi huolellisesti suunnittelee.

Niilo, sähkötekniikan opiskelija (2. vuosi)

Tulot kuukaudessa:

Opintotuki: +225,26 €
Asumistuki: +220,00 €

Yhteensä: 445,26 €

Menot kuukaudessa:

Vuokra: -305,00 €
Ruoka: -100,00 €
Muut menot: -40,26 €

Yhteensä: -445,26 €

Erotus: 0,00 €

Minkälainen rahankäyttäjä olet? Koetko, että tulosi ovat riittävät?

Elin ensimmäisen opiskeluvuoden valtion tukien avulla, ilman ylimääräisiä palkkatuloja. Se onnistui enimmäkseen hyvin. Kun suunnittelee menonsa tarkkaan eikä lipsu suunnitelmista liian usein, saa tuet riittämään elämisen kannalta välttämättömiin asioihin, kuten ruokaan ja asuntoon.

Ilman yllättäviä menoja tai uusia hankintoja pelkillä tuilla eläminen on mahdollista. Tuista käteen jäävä osuus on kuitenkin sen verran niukka, että itse en tykännyt elää niin. Omien säästöjen tai opintolainan tuoma taloudellinen varmuus vähentää stressiä ja raha-asioista huolehtimista – omalla kohdallani stressi väheni huomattavan paljon.

Minulla oli koko vuoden ajan käytettävissä kesätöistä jääneitä säästöjä. Niitä tuli käytettyä suurempiin hankintoihin ja sosiaalisen elämän ylläpitoon. Opiskelijaelämässä menoja kertyy yllättävän paljon ruokien ja vuokran päälle. Menoja tulee monille esimerkiksi opiskelijatapahtumista, ravintoloista ja harrastuksista. Näihin ei välttämättä pelkillä tuilla elävän budjetista kovin suurta palaa lohkea.

Aloitin ensimmäisen opiskeluvuoden kevätpuolella nostamaan myös opintolainaa. Laina tuo turvaa pienen puskurin muodossa. Taloutta tuli myös seurattua aika tarkkaan, sillä tulot olivat hyvin rajalliset. Nykyisin en ole ihan yhtä tarkka rahan käyttöni suhteen, mutta tarkkailen kyllä kuukausittain menojani.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *