Lappeenranta – mitä ja MIKSI?

Hei hakija,

Olen Myy ja haluan kertoa sinulle nyt, täysin rehellisesti ja oman tarinani kautta, miksi opiskelupaikan valintavaiheessa ei kannata tuijottaa sokeasti vain pääsykoerajoja.

blogikuva2

Kuva: Teemu Parviainen

Olet nyt todennäköisesti siinä vaiheessa, kun arvot koulutusohjelmien ja korkeakoulujen välillä – Mikä olisi minulle se paras paikka? Millä koulutuksella pääsisin unelmieni työpaikkaan? Mitä jos minulla ei ole mitään hajua, mikä se työpaikka on?

Totuushan on se, että mistä tahansa teknillisestä tai kauppatieteellisestä saa valmistuessaan saman tittelin – olet joko diplomi-insinööri tai kauppatieteiden maisteri. Tuskin kukaan meistä opiskelijoistakaan tietää, missä on viiden vuoden päästä töissä. Eron tulevaisuuden suunnille tekevät suuntautumisvaihtoehdot, kontaktit sekä opiskelun aikana tehdyt aktiivihommat – sekä sen jälkeen tietysti työelämä. Kuitenkin tärkeimpänä asiana opiskeluvaiheessa minusta on yhteisö, joka kasvattaa sinua enemmän kuin itse opinnot.

Kun etsit tulevaa opinahjoasi, mieti erityisesti sitä, miten ja millaisessa ympäristössä haluat opiskella. Monelle kilpailullinen ja suuri opiskelijayhteisö ei ole se paras paikka, toisille tärkeintä on oman kotikaupungin läheisyys. Itselleni paras valinta oli kuitenkin lähteä kotikaupungista pois. Samaa sanovat suurin osa heistä, jotka ovat lähteneet pk-seudulta tänne. Pienempi paikkakunta on opettanut paljon itsestä, itsenäisyydestä ja uusien kontaktien luomisesta.

Pääsin itse Lappeenrantaan vuonna 2013 ensimmäisellä hakukerralla. Hain yllätys yllätys Aaltoon ensimmäisenä hakukohteenani. Otin opiskelupaikkani vastaan ja muutin Joensuusta kaupunkiin, jossa en ollut koskaan aiemmin käynyt ja enkä tuntenut ketään. Olin lukion toisella luokalla kuullut esittelyn yliopistosta, jonka vihreys ja kansainvälisyys jäivät mieleen. Silti en todellakaan tiennyt, minne olin menossa. Saavuin Lappeenrantaan Fuksiviikkoja edeltävänä lauantaina ja jo sinä iltana päätin, että tämä on se minun oma opiskelupaikka, jossa tulen viihtymään seuraavat vuodet.

Ystävät, kampus, rituaalit ja Skinnarilan henki tulivat tutuiksi ja yllättävän turvallisiksi ensimmäisinä viikkoina. Vaikka vietänkin tätä nykyä perheen ja parisuhteen takia viikonloppuni Helsingissä, en todellakaan haluaisi enää opiskella siellä. Suomea kiertäneenä en ole löytänyt vielä mistään samankaltaista opiskelijayhteisöä kuin Skinnarilasta.

9606803990_6e2e54f7a8_z

Kuva: Teemu Leinonen

Usein vanhempienkin ikäpolvien suusta kuulee, että ”opiskelu on elämän parasta aikaa”. Se on aivan totta; se johtuu pitkälti siitä, että korkeakouluvuodet kasvattavat ihmistä kaikista eniten. Opiskeluaikana ihmislapsi pääsee ensimmäistä kertaa tutustumaan ammatilliseen itseensä ja ymmärtämään, että todellisuudessa vain itse on omien haaveidensa tiellä. Samalla löytää myös niitä asioita, joista unelmoida ja niitä maaleja, joihin asettaa tavoitteensa.

Miksi sitten juuri Lappeenranta, muuten kuin opiskelijayhteisön puolesta? Ei kai kukaan halua valita opiskelupaikkaansa vain siksi, että siellä on hyviä tyyppejä? LUT ei ole vain loistava opiskelijayhteisö vaan merkittävä tiedeyhteisö. Tästä kertovat lukuiset kansainväliset tunnustukset, vahva yksityisen sektorin rahoitus sekä valmistuneiden opiskelijoiden osaamisen taso. Ainoastaan osaamisemme ei ole huippuluokkaa vaan osaamme myös työskennellä tekniikkaa ja taloutta yhdistäen.

Lisäksi meillä on uniikkeja koulutussuuntia kuten hankintatoimi ja vesiosaaminen – valttikortteja, joista en tosiaan ollut tietoinen tänne hakiessani. Kaikki koulutuksemme on tehty työmarkkinalähtöisesti eli työllistymisen taso on todella hyvä. Vieläkin tärkeämpää on se, että työelämässä pääsee vaikuttamaan asioihin. On siistiä ajatella, että minullakin on mahdollisuus muuttaa maailmaa tulevien vastuutehtävien kautta. Eikä ne hyvät tyypit ole haitaksikaan.

blogikuva5

Kuva: Jami Pankakari

Olen itse opiskelija-aktiivi, ja löytänyt sitä kautta suunnan omille opinnoilleni. Olen tehnyt markkinointimateriaaleja, vetänyt kansainvälisiä tiimejä sekä järjestänyt tänä syksynä reilun 2000:n hengen musiikkifestivaalin Lappeenrantaan. Se, mitä koulun ohella oppii töissä ja vapaaehtoistoiminnassa, ohjaa usein tulevaa uraa jopa enemmän kuin suuntautumisvalinta. LUT on täydellinen ympäristö siinä mielessä, että jos opiskelijalla on hyvä idea, koulu ja yhteisö tukee sen toteuttamista täysillä. Lisäksi täältä on helppo löytää ne innostuneet, osaavat ihmiset, jotka lähtevät toteuttamaan ideoita. Meillä uskalletaan ja halutaan ajatella toisin.

Mini Green Campus Hiekkalinnalla 2013. Kuvaaja Ville Jahn.

Kuva: Ville Jahn

Olen tavannut tässä yliopistossa upeita ihmisiä, elinikäisiä ystäviä ja korvaamattomia tulevan työelämän kontakteja. Vuosi toisensa jälkeen odotan syksyä ja koulun alkua yhä enemmän ja enemmän. En kuitenkaan halua valehdella – ei Lappeenranta ole joka ikiselle täydellinen opiskelupaikka. Mutta minulle ja tuhansille muille se on juuri sitä.

blogikuva1

Kuva: Teemu Leinonen

Marjukka ”Myy” Muukkonen

Kauppatieteiden kolmannen vuoden opiskelija

Abitiimin vetäjä vuonna 2015-2016

Jätä meille kommentti