Lappeenranta – sopivan kokoinen opiskelijakaupunki

Lappeenranta on todellinen opiskelijakaupunki: joka kymmenes kaupungin noin 73 000 asukkaasta on korkeakouluopiskelija. Yliopisto on kaupungille ja alueen elinkeinoelämälle tärkeä vetovoimatekijä ja sen opiskelijat korvaamaton osa kaupungin identiteettiä.

Lappeenrannassa yhdistyvät urbaani kaupunkikulttuuri ja kaunis, rauhoittava luonto. Rajan läheisyys on luonut kaupunkiin kokoansa paremman tarjoaman erilaisia palveluita ja kauppoja.

Sopivan kokoinen kaupunki hyvillä palveluilla

Väkiluvultaan Suomen 13. suurin pikkujättiläinen yllättää runsaudellaan, sillä muihin saman kokoisiin kaupunkeihin verrattuna Lappeenrannassa on huomattavan monipuoliset palvelut. Lisäksi kattavat liikunta- ja harrastusmahdollisuudet niin kampuksella kuin koko kaupungin alueella tarjoavat hyvää vastapainoa opiskelulle.

Myös Lappeenrannan eteläinen sijainti ja läheisyys pääkaupunkiseutuun tulee monelle yllätyksenä, sillä matka Helsinkiin taittuu junalla noin kahdessa tunnissa. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta Lappeenrantaan on helppo tulla myös muualta Suomesta junalla, bussilla tai omalla autolla. Pietariinkin ajelee Allegro-junalla 1,5 tunnissa. Pienemmästä paikkakunnasta puhuttaessa on myös selvää, että kaupungin sisällä matkustaminen on nopeaa ja vaivatonta. Matkustaminen myös muualle onnistuu: Lappeenrannasta pääsee lentämään Berliiniin, Memmingeniin, Milanon Bergamoon, Budapestiin ja Wieniin.

Kuvassa nainen istuu veden äärellä

Opiskelijaystävällinen kaupunki

Lappeenrannassa opiskelijat otetaan vastaan hyväntuulisella karjalaisella asenteella ja se tarttuu: avoimuus ja yhteishenki opiskelijoiden joukossa ovat vuosien saatossa jalostuneet Skinnarilan hengeksi. Tunnelma on lämmin myös kampuksen ulkopuolella, sillä eteläkarjalaiseen tapaan ihmiset ovat puheliaita ja ystävällisiä.

LUTin Lappeenrannan kampus sijaitsee Skinnarilan kaupunginosassa ja tunnetaan siksi myös nimellä Skinnarilan kampus. Kampus on kompakti kokonaisuus, jossa työskentelee päivittäin lähes 10 000 ihmistä: tutkijoita, professoreita, opiskelijoita ja muuta henkilökuntaa. Kampukselta löytyvät myös keskeisimmät päivittäin tarvittavat palvelut – ruokakauppaa myöten. Kampukselta on Lappeenrannan keskustaan matkaa noin 7 kilometriä, ja bussiyhteys kulkee vartin välein.

Monet alueen palvelut ja ravintolat antavat opiskelijoille alennusta. Myös asuminen on huomattavasti edullisempaa suurempiin paikkakuntiin verrattuna, niin opiskelija-asunnoissa kuin yksityiselläkin puolella. Lisäksi iso osa opiskelijoista nauttii Lappeenrannassa lyhyistä koulumatkoista. Tulevat diplomi-insinöörit ja kauppatieteiden maisterit voivat asua aivan koulun läheisyydessä, sillä lähimmät opiskelija-asunnot sijaitsevat vain 20 metrin päässä yliopiston luentosaleista.

Luonnonläheinen ja kaunis kaupunki

”Lappeenranta on kuulemma kaunis kesäkaupunki!” on melko usein ensimmäinen asia, mitä opiskelijalle sanotaan, kun hän kertoo lähtevänsä Lappeenrantaan opiskelemaan. Täysin tuulesta ei tämäkään huhu ole temmattu, vaan Lappeenranta on toden totta yksi Suomen kauneimmista kaupungeista.

Keskustan tuntumassa sijaitsee Lappeenrannan linnoitus, jossa on vanhoja kahvila-, ravintola- ja museokäytössä olevia rakennuksia sekä upeat näkymät satamaan ja Saimaalle. Saimaa on iso osa Lappeenrannan identiteettiä, ja sen ympäristö tarjoaa runsaat mahdollisuudet viihtyä ja harrastaa. Esimerkiksi Saimaan rantoja myötäilevä Rantaraitti on yksi kaupungin kauneimmista lenkkeilypoluista. Talvisin Saimaan jää kutsuu puolestaan hiihtämään, luistelemaan ja pilkkimään. Golfista kiinnostuneet pääsevät pelaamaan yhdellä Suomen viihtyisimmistä golfkentistä.

Lisäksi satamassa sijaitsevilla ravintolalaivoilla voi käydä nauttimassa kauniista kevät-, kesä- tai syyspäivästä.

Kuvassa henkilö ulkoiluttaa koiraa Lappeenrannan satamassa

Paljon paikallisia tuotteita

Lappeenrannassa valmistetaan paljon paikallisia tuotteita ja kotimaisia elintarvikkeita. Kaupungissa toimii muun muassa Fazerin makeistehdas, panimo, Lehmus Roasteryn ja Makea Coffeen kahvipaahtimot sekä kahteen kertaan Suomen parhaaksi valittu kahvila. Lisäksi torilta on mahdollista ostaa aitoja lappeenrantalaisia vetyjä ja atomeja. Lappeenranta on myös rikossarja Sorjosen kotikaupunki.

Kuvassa polkupyöriä Lappeenrannan kampuksella

Tulevaisuudesta kiinnostunut kaupunki

Lappeenranta on yksi Euroopan vihreimmistä kaupungeista, jossa panostetaan ennakkoluulottomasti kestävän kehityksen ratkaisuihin. Kaupungin tavoitteena onkin olla johtava uusiutuvan energian ja puhtaan ympäristön kaupunki, jossa merkittävä osa työpaikoista liittyy kansainväliseen liiketoimintaan.

Lappeenranta vietti Green Leaf -voittovuotta vuonna 2021. Kyseessä on Euroopan komission järjestämä kilpailu, jossa palkitaan ilmastotoimiltaan esimerkillisiä kaupunkeja, jotka panostavat vihreään kehitykseen ja työpaikkojen luomiseen.

Kaupunki pyrkii muun muassa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuodesta 2007 vuoteen 2030 mennessä, asentaa aurinkopaneeleja uusien kiinteistöjen katoille sekä tukee pyöräilyä eri keinoin. Lappeenranta valittiinkin vuoden 2015 pyöräilykaupungiksi. Lisäksi jätteiden kierrätysaste on Lappeenrannassa Suomen korkeimpia, ollen n. 95 prosentin luokkaa.

Hae Lappeenrantaan opiskelemaan ja pääset nauttimaan upeasta opiskelukaupungista!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *