Lenkillä Skinnarilassa

Purutaivas kutsuu

Kun on koko aurinkoisen kesän hyppinyt rantahiekalla herneenkokoista makkaranpalaa tavoittelevan chihuahuan tavoin, ei malttaisi jäädä paikoilleen parantelemaan peleissä kehittynyttä nilkkavammaa. Juokseminen ja pelaaminen houkuttelevat jatkuvasti, toisaalta järki kehottaa lepäämään, jotta voisi jatkossa huoletta temmeltää innokkaan eläimen tavoin ulkona.

Liikunnan kohdalla olen ainakin itse yhtä tuhoisasti viettieni armoilla kuin edellä mainittu koira: herkkupala on pakko saada – vaikka se olisi kohtuuttoman iso, saaden pahimmassa tapauksessa koiraraukan tukehtumaan ahneuteensa. Tai parhaimmassa, mikäli kyseinen otus on saanut fundamentalistiselta kiinantupsuterrierikaveriltaan taivaallisen mission kuseksia päiväpeittosi kulmalle joka sunnuntai.

Annettakoon anteeksi. Kyllähän urospuolinen suomensapienskin osaa merkkailun jalon taidon: lauantaina klo 10.45 Siwan seinustalle. Ainakin Lahdessa tämä on tuttua, induktiivisesti päätellen tämä on yleistettävissä muuallekin.

Skinnarilan metsäpolut

Ostin nilkkatuen kesän lopulle. Se kannatti, sillä Skinnarilan kupeeseen, Sammonlahteen muuttaminen pakotti sisäisen hauvelini esiin. Ympäristöään hetken tarkkailtuaan koiran oli pakko päästä lenkille.

Miksi juuri täällä? Yliopistolle vievän tien vieressä kulkee täydellinen pururata Saimaan rantanäkymillä, lenkkeilijän juoksupilvilinnojen työmaa. Valaistu reitti houkuttelee liikuntaelämysten puutteessa elävää fuksia kuin kylmä kalja teekkaria vappuna.

Tai no… Skinnarilan wappu on kuuleman mukaan sen verran pitkä, että on harhaanjohtavaa verrata juoksuintoani teekkarin vappukuntoon. Sellainen määrä lenkkeilyä olisi jo varsin ammattimaista touhua.

Skinnarila ja Sammonlahti ovat ulkoiluihmistä ajatellen varsin oivallisia asuinpaikkoja. Saimaan rantaa myötäilevälle pururadalle juoksee lähes mistä tahansa muutamassa minuutissa.

saimaalenkki2
Sports trackerin kuvamateriaali havainnollistaa järven vieressä kulkevaa pururataa. Valkoinen piste on yliopisto ja oikealla näkyy kaupungin keskustan laita. Lähtöpaikkana koti edellisten välissä.

Jalkapohjille parhainta hyväilyä tarjoava pururata on valaistu, mutta itse pidän erityisesti pimeässä juoksemisesta. Kiinalainen teholedi muodostaa upean tunnelin pimeään metsään (ja häikäisee kaikki vastaantulijat), joten parasta on juosta lukuisilla metsäpoluilla pururadan vieressä. Pienemmillä poluilla tuntee olonsa nopeammaksi, kun maisemat vaihtuvat sekunneissa. Reenikin on monipuolisempaa puita väistellessä ja kantojen yli hyppiessä.

Riittävän myöhään illalla/yöllä myös pururadalla saa antautua pimeyden voimille valojen sammuttua.

Mikäli taas aivan välttämättä haluaa tietää, mitä edessä on luvassa, voi siirtyä lentokenttää kiertävälle radalle. Kilometri toisensa jälkeen samat kaupungin valot horisontissa, konservatiivin päiväuni.

Eikö tämä koskaan lopu?

Onneksi ympäristö on tulvillaan pieniä reittejä asutusalueiden väleissä. Toinen kerta lentokentän ympäristössä menikin jo metsiä kartoittaessa. Joskus lentokoneen ääni yllättää kuulokkeiden läpi. Paino sanalla joskus, kyseessä on kuitenkin Lappeenrannan lentokenttä.

Poikkeaminen hetkeksi omakotitaloalueellekaan ei tee pahaa. Rakastan vienoista poltettavan puun tuoksua syysilmassa. Mieli vaeltaa pian mökin puusaunan tunnelmiin, eikä takkatulien hiukkaspäästöjä jahtaavat EU-direktiivit huoleta onnellista fiilistelijää. Hetken kaikki on täydellistä.

Toistaiseksi olen ollut riittävän kiintynyt tutuksi tulleisiin reitteihin. Kartta lupailee lisää jalkatilaa Skinnarilan itäpuolella. Seuraavaa juoksijan pilveä tavoittelen siis sieltä. Ei tästä ympäristöstä ruoho lopu!

Kesää odotellessa

Talvi tekee tuloaan, ja edessä onkin luultavasti pururadan muuttuminen hiihtoladuksi. Tässä ympäristössä saatan ensimmäistä kertaa jopa innostua lajista. Järvelläkin olisi kiva päästä käymään. Toivottavasti sinne tehdään ladut.

Saimaan rannalla juoksentelu saa minut odottavalle tuulelle. Jos syksyiset maisemat innostavat nuorta miestä tällä tavalla, niin kesällähän on pakko syntyä jotain uutta? Uskoisin, että se on jotain vielä parempaa.

[youtube id=t5e6Gxvv2WE width=”620″ height=”360″]

 

 

 

Jätä meille kommentti