Lukiomenestyksestä viis – kauppakorkeaan sisään motivaatiolla ja ahkeralla lukemisella

Toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija Valtteri Sundberg kertoo oman tarinansa keskivertolukiolaisesta kauppatieteiden opiskelijaksi.

”Lukio oli minulle, kuten varmasti monille muillekin, ainoa vaihtoehto yläasteen jälkeen, sillä en todellakaan tiennyt, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Se antaisi ainakin kolme vuotta aikaa miettiä, mitä sitä haluaisi opiskella tai tehdä.

En ole koskaan ollut mikään kympin oppilas, enkä toisaalta mikään ahkerinkaan oppilas. Kurssit sujuivat lukiossa omalla painollaan olemalla paikalla ja vain pakolliset tehtävät hoitaen. Luonnollisesti tuloskin oli sen mukaista. Niin kuin varmasti monella muullakin jotkut kurssit menivät läpi, toiset eivät. Arvosanoissakaan ei ollut hurraamista. Sain lukion kuitenkin maaliin kolmessa vuodessa, viimeisenä vuotena hieman kirien.

Sen jälkeen edessä oli asepalvelus, jossa viihdyinkin koko vuoden. Tämän jälkeen oli oikeasti aika miettiä, mitä sitä elämällään tekisi. Kauppatieteet oli aina ollut jollain tasolla mielessäni sellaisena alana, joka saattaisi minua kiinnostaa. Asiaa esille tuodessani moni kommentoi, että ”eiks sinne oo tosi vaikee päästä” tai ”ethän sä ollu mikään hyvä lukiossa, niin miten sä sinne pääsisit”. Siitä sisuuntuneena päätin, että näytän kaikille ja pääsen sisään. Kotoa saatu tuki oli tässä kohtaa ratkaiseva. Vaikka vanhempianikin epäilytti, miten jaksaisin lukea pääsykokeisiin ja olisiko valmennuskurssin maksaminen rahantuhlausta, sain heitä täyden tuen.

29912990185_16aaf33dc6_k

Neljän kuukauden luku-urakka alkoi varmaankin jossain helmikuun tienoilla ja muutaman ystävän kanssa aloitimme heprealta tuntuvien kirjojen pänttäyksen. Tässä kohtaa myös samanhenkisten ystävien merkitys valkeni minulle. Jos et ollut aamulla kirjaston avautuessa siellä lukemassa, pirisi puhelimesi välittömästi, ja siellä kaveri jo kyseli mikset ole lukemassa. Toisiamme eteenpäin potkien, vaikeista asioista keskustellen ja toisiamme auttaen vietimme kirjastossa paljon aikaa. Panostus tuotti tulosta: pääsykokeiden koittaessa lähes jokainen meistä pääsi sisään.

Omalla tarinallani haluan kannustaa tulevia hakijoita, että kuka tahansa voi päästä unelmiensa opiskelupaikkaan taustoista riippumatta, kunhan motivaatio on kohdallaan. Omalla kohdallani tarvittiin myös kavereita sekä vanhempia potkimassa perseelle silloin, kun kaikki tuntui mahdottomalta. Kun löytää sen oman alan, joka oikeasti kiinnostaa (sekä tehnyt reilusti töitä sinne pääsemiseksi), löytyy motivaatio kuin itsestään. Näin opiskelu on myös helpompaa ja mielenkiintoisempaa.”

Täältä löydät kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoekirjat: http://www.kauppatieteet.fi/hakeminen/valintamenettely/valintakoekirjat