LUT kauppakorkean pääaineista

Kaikkihan sen nyt tietää mitä kauppakorkeakouluissa opiskellaan noin suurinpiirtein ja mihinkä sieltä valmistutaan ja työllistytään. Vai tietääkö?

Veikkaanpa että hakijoista kovin harva tietää vielä tarkasti mitä haluaa opinnoiltaan ja vastaus kysymykseen ”Mikä musta tulee isona?” on suurpiirteinen, muttei tarkentunut vielä mihinkään kovin spesifiin työtehtävään

Juuri eilen osallistuin LUT:ssa järjestettyyn NOSTE -seminaariin, jonka tarkoitus oli auttaa meidän kauppislaisia ymmärtämään työmarkkinoiden laajuutta ja auttamaan työhaussa.

Hauskaksi huomioksi huomasinkin kun Etelä-Karjalan ekonomeista vieraileva luennoitsija Teemu Lecklin kertoi, että edelleen törmää yli 50-vuotiaisiin kauppatieteiden maistereihin, eikä heistä osa vieläkään tiedä mihin haluaa sitten ”isona”

Ekonomilla kun valinnanvaraa riittää ja työtehtävä voi muuttua suurestikin uran eri vaiheissa.

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelmat

Kandidaatin tutkinto-ohjelmia on meillä helpot kaksi: Talousjohtaminen ja Kansainvälinen liiketoiminta.

Näistä ohjelmista on opiskelijan valittava toinen ensimmäisen kevään aikana, joka taitaa muuten olla meikäläiselläkin kohta edessä. Tähän asti on haku eri ohjelmiin ollut niin tasaista, että kaikki ovat päässeet omaan haluamaansa ohjelmaan, olitpa sitten enemmän laskentatoimen ihmisiä tai markkinointiin menevä.

Kilpailua ei siis ole ja saat mitä luultavimmin lukea ainetta joka sinua kiinnostaa.

Kandiohjelmia on nykyään kaksi

Tiettyyn kandiohjelmaan kuuluu tiettyjä kursseja jotka painottuvat tietylle tieteen alalle, joita oheinen kuvio hieman havainnollistaa.

Jos kurssit kiinnostavat sisältöineen enemmänkin suosittelen lukemaan niistä LUT Opinto-oppaasta sivulta 36 eteenpäin. Täältä löytyvät kaikkien kurssien kuvaukset ja sisältö ja ensimmäisen vuoden opinnoista pomppaakin hirvitykseski itsellenikin Yritysjuridiikan perusteet sekä Tilastollisen tutkimuksen perusteet (HYI).

Anyways, kerran se vaan kirpasee tai niin mulle ainakin sanottiin ja pääaineeksi olen varmaksi valinnutkin jo Talousjohtamisen

Laaja ohjelmien sisältö

Aloitetaanpas tasavertaisuuden vuoksi Kansainvälisen liiketoiminnan ohjelmasta.

”Tavoitteena on luoda opiskelijalle kansainvälisen liiketoiminnan prosessien kokonaisvaltainen ymmärrys ja tutustuttaa opiskelijat arvon luomisen periaatteisiin”

Toisinsanottuna siis juurikin sitä itseään – markkinointia.

No okei eihän se nyt pelkkää markkinointia tosissaan ole. KV liiketoiminnasta voi suuntautua mm. johtamiseen, hankintojen johtamiseen tai vaikkapa informaatioverkostoihin.

Jos pääsykoekirjoihin lähtisin kyseistä ohjelmaa vertaamaan, olisi varmaankin Johtaminen ja Markkinointi – Akatemiasta markkinapaikalle erittäin hyvä pintaraapaisu aiheeseen. Mikäli siis kirjan aihealueet itsessään nappaa, suosittelen KV liiketoimintaa lämpimästi.

Se mitä tulee Talousjohtamiseen onkin taas ehkä hieman matemaattisempaa ja kaavamaisempaa. Linkin takaa löytyykin varsin hyvä kuvaus talousjohtamisen opinnoista:

”Talousjohtamisen suuntautumisvaihtoehdossa tavoitteena on luoda opiskelijoille kattava peruskuva yrityksen talouden johtamisesta ja suunnittelusta sekä yritysrahoituksesta ja rahoitusmarkkinoiden toiminnasta”

Tämä ohjelma pitääkin sisällään erilaisia laskentatoimen, rahoituksen ja strategiatutkimuksen aihealueita ja niin tylsiltä kuin aiheet joidenkin korvaan kuulostaa niin KYLLÄ – se voi olla mielipiteestä riippuen myös tylsää.

Mun mielestä Laskentatoimi ja Rahoitus oli kirjana pääsykokeisiin lukiessa loistava opus ja sitä kautta ehkä kiinnostukseni ja polte alaa kohtaan nousikin esille, kuitenkaan unohtamatta Taloustieteen oppikirjaa, joka sopii myös talousjohtamisen leipiin. Näiden kirjojen innoittamana valitsenkin talousjohtamisen kandiohjelmakseni.

Ne taas ketkä muistaa TÄMÄN matikkahirviön ja joiden mielestä se oli nasta pääsykoekirja (Peukku pystyyn jos tästä pitäviä löytyy. Mä kyllä luin tätä pääsykoekirjoista eniten mutta samalla pidin siitä vähiten! ) niin suosittelen tutustumaan myös Kasperin lukemaan alaan Tuotantotalouteen! Tämä kun sisältää kauppatieteellisen opetuksen lisäksi myös paljon matematiikkaa ja fysiikkaa.

Maisteriohjelmat LUT:lla

Maisteriohjelma onkin sitten juttu joka on ihan toisissa sfääreissä. Jos musta tuntuu tällä hetkellä, etten tee vielä sen hurjempaa harppausta mihinkään suuntaan valitessani kandiohjelmaa on maisteriohjelman valinta toinen juttu.

Itse maisterivaiheeseen siirrytään yleensä kolmen vuoden jälkeen. Ekaksi ensimmäinen vuosi on yleisopintoja -> sitten kaksi vuotta talousjohtamista tai KV liiketoimintaa -> kolmannesta vuodesta lähtien noin kaksi vuotta maisteriopintoja.

Maisterivaiheen ohjelmia on valittavana 6, joista kaksi on suomenkielistä ja neljä englanniksi:

Suomenkieliset:

Englanninkieliset:

Valittavana on siis hyvin laaja otos eri alojen ammattilaisten tutkintoja.

Näistä ehkä merkittävimpänä nostaisin esille Kansainvälisen markkinointiohjelman ”International Marketing Management”, sillä ohjelma on kansainvälisesti akkreditoitu ja se on palkittu Suomen ekonomiliiton toimesta jo kahdesti.

Huikeeta valuuttaa työmarkkinoilla jo senkin takia että ohjelmaan kuuluu pakollisena puolen vuoden vaihto-opiskelu!

Teknillisen yliopiston etuja

Huhhuh tässä se porkkana vasta tuleekin:

Kuten Kasper esitteli sivuaine vaihtoehdoista tuotantotaloutta opiskelevalle, pätee osittain sama myös kauppatieteilijälle.

Meillä voi myös kauppakorkeakoulun opiskelija ottaa sivuaineekseen jonkin tekniikan alan.

Teknillisen sivuaineen opiskelu on tehty myös verrattain hyvin helpoksi sillä kaikki löytyy saman katon alta, eikä opiskelijan tarvitse laittaa edes takkia päälleen kävelläkseen rahoituksen luennolta energiatekniikan luennolle!

Extraordinary sanon minä!

Jätä meille kommentti