Kokemuksia LUT:sta 1. opiskeluvuoden jälkeen

Kuva: Teemu Leinonen

Juuson kokemukset LUT:sta

Meikäläisen kokemuksista ylivoimaisesti suurin yllätys on ollut Skinnarilan Henki, joka kuvaa opiskelijakylämme yhteisöllisyyttä ja kaveria ei jätetä –periaatetta. Aikaisemmin keskustassa asuneena oma ilta tuli moneen kertaan pelastettua sillä että joku, jota ei välttämättä edes aina tuntenut, tarjosi yöpaikkaa viimeisen bussin lähdön jälkeen. Samalla tavalla kaverista huolehditaan myös seuraavana aamuna ja välillä joku on niin avulias, että voi tuoda ruokaa kotiovelle asti.

Mikä sitten on ollut parasta? Itse olen tykännyt yliopisto- ja lukio-opiskelun erosta. Lukio tuntui enemmän siltä, että kouluun piti aina raahautua ja odotti vain, että kello liikkuu viimein tarpeeksi pitkälle ja pääsee kotiin. Yliopistossa ainakaan omasta mielestä ei ole tuntunut samalta. Akateeminen vapaus mahdollistaa sen, että työt voi tehdä vaikka kuuden aikaan illalla, jos ei koskaan ole ollut aamuihminen. Koululla on muutakin tekemistä kuin istuminen ja syöminen, omalta Clusterin kiltatyöhuone on omalla osallani ollut paras paikka avun etsimiselle.

Suurimmat ongelmat ovat olleet ehdottomasti rahan ja ajan säätely. Erityisen vaikeaa raha-asioissa on, jos koittaa selvitä mahdollisimman vähällä lainan ottamisella. Tarjousten metsästämisellä ja kauppareissun etukäteen suunnittelulla ei välttämättä ihan vielä pärjää, koska vuokran jälkeen rahaa jää käteen kuitenkin melko vähän. Ajan säätelyssä vaikeinta on ollut se, että kaikkiin tapahtumiin tahtoisi mennä. Mikään ei ole parempi tilaisuus tutustua uuteen porukkaan, kuin päätyä tapahtumaan josta ei välttämättä tunne kovin montaa ihmistä etukäteen.

Kaiken kaikkiaan LUT oli minulle oikea valinta. Fuksivuosi on tähän mennessä olit aivan mahtava, enkä usko että se muualla olisi yhtään parempi. Monet saattoivat vielä viime kesänä ajatella, että käyvät kokeilemassa vuoden LUT:ssa ja hakevat sitten johonkin muualle, mutta uskon että aika monella mielipide on jo muuttunut.

Idan kokemukset LUT:sta

Jännitin viime syksynä Lappeenrantaan opiskelemaan muuttamista tapojeni mukaan ihan älyttömästi. Kuitenkin jo heti ensimmäisenä päivänä tutustuessa ensin omaan tuutorointiryhmään ja koulutusohjelman porukkaa, tunsi ihan käsittämättömän yhteisöllisyyden tunteen. Täällä opiskelevat ovat kiinnostuneita ainakin osittain samoista asioista ja suurin osa on ulkopaikkakuntalaisia, joten uusiin kavereihin tutustuu tosi helposti.

Pelästyin ensimmäisten viikkojen aikana sitä kuinka paljon täällä lasketaan. Tai eihän sitä laskemista mahdottoman paljon ole, mutta se on ajoitettu ihan eri tavoin kuin lukiossa. Ensin luennoilla käydään teoria ja sitten kotona ja laskuharkoissa lasketaan. Kuitenkin rutiinin karttuessa viikkokin ilman matikan harkkatehtäviä tuntuu tyhjältä. Mutta kyllä matikasta ja fysiikasta kannattaa tykätä, jos tänne on suunnitellut hakevansa.

Juuso tuossa edellä puhuikin jo Skinnarilan hengestä ja ajankäytön tärkeydestä, ja vaikeudesta. Minulle Skinnarilan henki on sitä, että kaverista pidetään ihan aina huoli ja, että kaikki ovat tapahtumissa mukana avoimella mielellä. Onhan yliopiston slogankin ’Open your mind’. Minä olen pyrkinyt priorisoimaan ajankäyttöni niin, että opiskelu menee aina edelle. Kuitenkin ensi viikolla opiskeltua tulee vain maanantai, kun jo tiistaina starttaa Armatuurin (energiatekniikan kilta) rankka eli kolmen päivän mittainen excursio.

Opiskelusta ja uudesta kotipaikkakunnasta on oppinut nyt ensimmäisen vuoden aikana ottamaan kaiken irti. Vaikka Lappeenranta ei ihan siinä parin tunnin matkan päässä kotoa olisikaan, kannattaa LUT:a harkita silti vakavasti. Kotiin valmiiseen pöytään tuttujen keskelle ja aina täyden jääkaapin lähistölle on paljon mukavampi mennä, kun edellisestä kerrasta on viikon sijaan kuukausi. Minä olen itsenäistynyt täällä ollessani paljon enemmäin kuin ikinä lähempänä kotia olisin.

Lappeenranta ja LUT olivat viime keväänä elämäni paras valinta, jota ei ole katunut hetkeäkään. Koti-ikävä iskee vieläkin aina välillä, mutta silti en haluaisi asua ja opiskella missään muualla kuin täällä Lappeenrannassa.

Toivomme Juuson kanssa teille tsemppiä pääsykokeisiin valmistautumiseen ja jos jokin jäi mietityttämään niin kommentoikaa alle. 🙂 Me vastailemme kyllä.

Katso myös: LUT kokemuksia

Jätä meille kommentti