LUT-konserni – mitä se tarkoittaa käytännössä?

7-vaiheen katolta kuvattuja ruutuja. Kuvaaja Teemu Leinonen.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu tiivistävät yhteistyötään tavoitteena perustaa 1.1.2018 aloittava LUT-konserni. Konsernilla tavoitellaan kansallisesti ja kansainvälisesti laadukasta, houkuttelevaa ja monipuolista korkeakoulukeskittymää, jossa hyödynnetään kampuksen koulutuksen ja tutkimuksen osaamista.

LUT-Saimia integraatio vahvistaa Skinnarilan vetovoimaista kampusta, joka tuo alueelle elinvoimaa, synnyttää uutta liiketoimintaa, mahdollistaa älykkään monialaisuuden, lisää tarjontaa opiskelijoille ja tehostaa toimintaa.

Rehtorimme Juha-Matti Saksa selventää, että mitä LUT-konsernin synty tarkoittaa:

”Vuoden 2016 tammikuussa päätimme lähteä LUT:n ja Saimaan ammattikorkeakoulun kesken selvittämään, voisimmeko rakentaa kansainvälisen mallin mukaisen yliopistokonsernin tekniikkaan ja talouteen keskittyneen yliopiston ympärille. Syksyllä 2016 LAMK Lahdesta kertoi haluavansa liittyä joukkoomme.

Tavoitteenamme on sen kummempia kiertelemättä rakentaa kansainvälisesti laadukas, houkutteleva ja monipuolinen korkeakoulukeskittymä, jossa hyödynnetään korkeakoulujen tutkimuksen ja koulutuksen osaamista erityisesti yritysten hyväksi. Vastaavia esimerkkejä tällaisista rakenteista on maailmalla monia, kuten vaikkapa brittiläinen Oxford tai norjalainen NTNU.

Muutamia faktoja liittyen tulevaan konserniin:

1. Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu säilyvät itsenäisinä organisaatioina. Kyse ei siis ole fuusiosta, vaan konsernista. Toki LUT:lla on 100 prosentin omistus ammattikorkeakouluihin, ja konsernista haetaan ensisijaisesti konsernihyötyjä.
  2. Jatkossakin koulutusaloistamme kiinnostuneet hakevat erikseen yliopistoon (LUT) tai ammattikorkeakouluun (Saimia tai LAMK). Konserniin ei siis voi hakea opiskelemaan. Opiskelijat valmistuvat sitten myöhemmin joko LUT:sta, Saimiasta tai LAMK:sta.
  3. Lahjakkaimmille ammattikorkeakoulusta valmistuneille luodaan erittäin sujuvat opintopolut yliopiston maisteriohjelmiin.
  4. Sama itsenäisyys koskee korkeakoulujen lisäksi myös LTKY:tä ja Saimian sekä LAMK:n opiskelijakuntia. Itsenäiset opiskelijajärjestöt tekevät jatkossakin itsenäiset päätökset.
  5. Nykyinen lainsäädäntö sallii yhteistyön vain kieltenopetuksessa. Muuta opetusta ei voida yhdistää. Mikäli lainsäädäntö muuttuu tulevina vuosina ja kannustaa korkeakouluja yhteistyöhön opetuksessa, tätä pohditaan sitten tarkemmin.
  6. LUT on toiminut yliopistona Lahdessa yli 20 vuoden ajan tehden sielläkin tiedettä ja erilaisia täydennyskoulutus-, KTM- ja DI-ohjelmia. Lahti on osoittautunut mainioksi paikaksi yliopistolliselle toiminnalle. LUT:lla on Lahdessa nyt 6,5 professoria, ja haluaisimme nostaa tämän määrän ulkopuolisen rahoituksen salliessa kymmeneen.
  7. Maisteritason koulutusta haluamme lisätä Lahdessa kolmen vuosittaisen ohjelman verran. Alustavasti on ollut puhetta kahdesta DI- ja yhdestä KTM-ohjelmasta per vuosi elikkä suomeksi: noin 120 aloituspaikasta vuosittain.
  8. LUT-konsernin brändiä tarkastellaan rakentamisvaiheessa. Jo pelkästään Saimian mukaan tulon myötä se tuli ajankohtaiseksi. Millainen siis olisi LUT:n, Saimian ja LAMK:n brändirakenne/brändirakenteet, jossa näkyisi positiivisesti tiede tiedeyhteisön välttämättömänä ehtona, ketterä tapamme toimia uudisraivaajina sekä yliopiston ja ammattikorkeakoulujen omat toimintaprofiilit ja roolit niin, että olemme yhdessä jotain enemmän.

Hallituksemme puheenjohtaja on osuvasti todennut, että meidän etumme on katsoa rohkeasti ja kunnianhimoisesti tulevaisuuteen, eikä jäädä paikoillemme makaamaan. Olemme koko ajan korostaneet myös sitä, että näkökulman niin LUT:ssa, Saimiassa kuin LAMK:ssa pitää olla kasvu ja kehitys, ei supistuminen ja kurjistuminen. Kehittyvä ja elinvoimainen keskittymä saa järkevästi rakennettuna aikaan erinomaisia tuloksia, mikä tuo taas lisää rahoitusta.”

Tuliko aiheesta kysyttävää? Laita meille viestiä abitiimi@lut.fi.