LUT:n Laboratoriot, Osa 1: Konetekniikka

Abitiimin uusi blogisarja, LUT:n laboratoriot päräistään käyntiin tänään! Blogisarjassa tutustutaan LUT:n eri alojen tutkimus- ja opetuslaboratorioihin, kerrotaan laitteistoista ja mitä niillä voi tehdä sekä tietysti näytetään lukuisia kuvia. Ensimmäisenä lauteilla ovat konetekniikan laboratoriot!

Hitsaustekniikka LUT:ssa on maan kuulua; muun muassa Suomen ainoa hitsaustekniikan professuuri löytyy meiltä! Konetekniikan osasto on myös kansainvälisesti merkittävä osaaja kone- ja metalliteollisuuden sovelluksissa. Osaston ydinosaaminen keskittyy digitaaliseen suunnitteluun ja tuotantoon sekä vaativiin hitsattuihin metallirakenteisiin. Hitsaustekniikan laboratorion lisäksi konetekniikan osastolla on tuotantotekniikkaan erikoistunut laboratorio ja pakkaustekniikan laboratorio, jossa suunnitellaan tuotteiden pakkauksia ja niiden tuotantolinjoja.

Abitiimin Topias pääsi erään konetekniikan kurssin laboratorioharjoituksen puitteissa tutustumaan LUT:n laboratorioihin lähietäisyydeltä. Harjoituksissa päästiin muun muassa itse suunnittelemaan hitsausrobotin hitsausprosesseja sekä tutustumaan koko laboratorion antiin.

Tässä hieman kuvia LUT:n konetekniikan laboratorioista!

Laboratorioinsinööri esittelee opiskelijoille LUT:n Motoman-hitsausrobottia.

Opiskelija ohjelmoi hitsausrobottia haluamaansa ohjelmaa varten.

Hitsausrobotti työn touhussa.

Tietokoneohjelmoitava CNC-sorvi. Sorveilla työstetään pyörähdyskappaleita, kuten esimerkiksi akseleita, ruuveja, renkaita ja holkkeja.

Manuaalisorvi

Pystyjyrsinkone. Jyrsimillä työstetään yleensä levymäisiin kappaleisiin uria tai poistetaan materiaalia.

Motoman-teollisuusrobotti. Usealla nivelellä varustettu hitsausrobotti teollisuuskäyttöön. Robotti on kiinnitetty lineaarirataan, jota pitkin se liikkuu.

Älykkäiden koneiden laboratorio. Kuvassa mm. LUT:n kehittämä mekatroninen ratsastussimulaattori.

Teräsrakenteiden laboratorio.