LUT:n Laboratoriot, Osa 2: Kemiantekniikka

LUT:n laboratoriot blogisarja jatkuu nyt hieman kevyemmillä hommilla; nyt vuorossa kemiantekniikan laboratoriot.

Kemiantekniikan koulutusohjelma sisältää paljon erilaisia laboratoriokursseja. Toiset keskittyvät kemian ilmiöiden tutkimiseen ja näkemiseen käytännössä kun taas toiset keskittyvät aineiden analysointiin ja tunnistamiseen. On tärkeää ymmärtää miten kemia käytännössä tapahtuu, eikä vain mitä kirjojen sivuilla sanotaan. Ja sitäpaitsi mikään missä tunnet itsesi Walter Whiteksi ei voi olla turhaa!

pikkujoonas
Kuva: Arttu Kaukinen

Ennen kuin päästään laboratorioihin sisälle, täytyy meillä olla oikeanlaiset varusteet. Labratakki, joka on joskus ollut ammoisina aikoina ollut valkoinen, niin ja suojalasit tottakai. Vanhemmat opiskelijat tunnistaa yleensä heidän haalareidensa merkkimäärästä, mutta meillä KeTe:llä paremman käsityksen antaa labratakki: mitä enemmän laikkuja ja reikiä, sitä vanhempi opiskelija on. Vielä viimeisenä ennen hommiin ryhtymistä täytyy muistaa laittaa käsiin kunnon kumihanskat ja tyylikkään asukokonaisuuden kruunaa suojalasit.

pikkumyrkky
Kuva: Arttu Kaukinen

Ensimmäisenä vuonna tutustutaan laboratoriossa työskentelemiseen ja saadaan perusymmärrys siitä mitä kaikkea voikaan koeputkissa sekoitella. Näissä niinsanotuissa fuksilabroissa tehdään ja opitaan kaikki siistit kemian kommervenkit mitä opettajat lukiossa näyttivät. Liuokset joita täällä tehdään ja tutkitaan ovat lumoavan monivärisiä. Labrat huipentuvat tuntemattoman liuoksen tutkimiseen, missä pitäisi koeputken sisältö tunnistaa sekoittamalla liuosta erilaisiin aineisiin. Oikea ongelmanratkaisu on parhaimmillaan käytännössä, ei paperilla!

pikkupipetöinti
Kuva: Arttu Kaukinen

Seuraavina vuosina tutustutaan tehdasprosesseihin käytännössä, esimerkiksi orgaanisen kemian laboratorioissa. Tutuksi tulevat tislauslaitteistot, tekninen etanoli sekä muut mielenkiintoiset työt ja aineet, jotka ovat pienen mittakaavan mallinnuksia oikeista teollisuuden prosesseista. Myöhemmin päästään myös analysoimaan aineita massaspektrometrillä, juuri siillä samalla vempaimella millä puolet kaikista rikossarjojen rötöksistä ratkeaa.

pikkutislaus
Kuva: Arttu Kaukinen

Opintojen lopun lähestyessä labrat muuttuvat enemmän ja enemmän tehdasmaisiksi. Enää ei sekoitellakkaan liemiä erlenmeyerpullossa vaan vähän isommissa metallipöntöissä, reaktoreissa. Tässävaiheessa myös todelliset insinööritaidot joutuvat koetukselle, kun laitteita joita tarvittaisiin tutkimuksiin ei ole olemassakaan. Ne on rakennettava itse ja siihen menee paljon ilmastointiteippiä, insinöörin parasta ystävää.

pikkurotavapor
Kuva: Arttu Kaukinen

Jos kemiantekniikan opiskelusta pitäisi nostaa yksi juttu ylitse muiden, se olisi nimenomaan labrat. Kertaakaan kun edessä olisi jälleen uusi kahdeksantuntinen labrarykäisy, ei mieleni ole vaipunut synkkyyteen, vaan on ollut aidosti kiva mennä tekemään hommia! Ne myös tasapainottavat mukavasti teoriapainotteisia kursseja. Teoriassa opitut asiat aukeavat myös ihan eri tavalla kun kaikki tapahtuu nenäsi edessä koeputkissa.

pikkuetanoli