Mentorointi syventää ammatillista itsetuntemusta: näin Riikka ja Sanna hyötyivät mentoroinnista

Kauppatieteen ainejärjestö Enklaavi ja Suomen Ekonomit ovat yhdessä järjestäneet mentorointiohjelman jo kuuden vuoden ajan. Ohjelma on ollut niin suosittu, että koko aikana negatiivista palautetta ei ole tullut ollenkaan.

Uuden ystävän saaminen ja selkeyttä siihen, kuka olen työntekijänä. Mentorointiohjelmaan osallistuminen antoi Riikka Kotamäelle paljon. Hän osallistui mentorointiohjelmaan heti ensimmäisenä maisteriopintovuotenaan oltuaan sitä ennen jo kolme vuotta työelämässä.

”Minulla oli kartta siitä, mitä haluan valmistuttuani tehdä, mutta kompassi oli hukassa. Kaipasin suunnannäyttäjää ja perspektiiviä tulevaan, ja sitä kyllä sainkin”, Riikka kertoo.

Riikalla on takanaan ensimmäisen vuosi kauppatieteen International Business and Entrepreneurship (MIBE) -maisteriohjelmassa. Hakeminen kauppatieteen ainejärjestö Enklaavin ja Suomen Ekonomien yhdessä järjestämään mentorointiohjelmaan oli Riikalle selkeä valinta. Mentorikseen Riikka sai Sanna Erolan. Sanna työskentelee rekrytointikonsulttina K2 Search -nimisessä konsulttiyrityksessä.

Sanna on LUTin alumni vuodelta 2018 ja pääaineenaan hänellä oli tietojohtaminen. Mentorin rooli tuntui hänelle alusta asti luontevalta.

”Työssäni mietin päivittäin sitä, millaista on toimia esimerkiksi HR-johtajan tai investointiasiantuntijan työssä. Olisin halunnut itsekin olla mentoroitavana opintojeni loppuvaiheessa. Tuntui tosi merkitykselliseltä päästä auttamaan ja tukemaan Riikan urakehitystä”, Sanna kertoo.

Riikka Kotamäki

Parit valikoidaan huolella

Mentorointiohjelman idea on saattaa kauppatieteen alumnit ja maisteriopiskelijat yhteen. Jo valmistuneella ekonomilla, eli mentorilla, on usein paljon annettavaa opiskelijalle, eli aktorille, oman kokemuksensa kautta.

”Pyrimme valitsemaan mentori-aktori-parit mahdollisimman huolellisesti niin, että parin yhteistyöllä olisi paras todennäköisyys onnistua. Maisteriopiskelijoille on tosi arvokasta kuulla ensi käden tietoa siitä, miten työelämään oikein pääsee ja mitä sudenkuoppia kannattaa välttää. Tällaista oppia on vaikea koulukirjoista saada”, kertoo Enklaavin varapuheenjohtaja ja mentorointiprojektin vastaava Kiia Kaljunen.

Mentorointiohjelma alkaa syksyisin ja kestää noin puoli vuotta. Enklaavi järjestää kolme yhteistä tapaamista, muu yhteydenpito on osallistujien vastuulla. Syksyllä 2020 alkaa seitsemäs mentorointiprojekti. Palaute aiemmista vuosista on ollut pelkästään kiittävää.

”Parit ovat olleet onnistuneita. Molemmat osapuolet ovat hyötyneet keskusteluista toistensa kanssa. Monista osallistujista on tullut ystäviä keskenään”, Kiia kertoo.

Myös Riikka ja Sanna ystävystyivät mentoroinnin aikana.

”Aiomme ehdottomasti jatkaa yhteydenpitoa”, he kertovat.

Ihmisiä mentorointitapaamisessa.

Mentorointi ei ole yksipuolista

Mentoroinnin ideana ei ole olla yksipuolista, vaan tavoitteena on, että yhteydenpito ja sparrailu on antoisaa molemmille osapuolille. Mentorille voi olla arvokasta kuulla aktorin ajatuksia esimerkiksi työelämään siirtymisestä tai odotuksista työelämää kohtaan.

Sannalle oli antoisaa reflektoida omaa kehittymistään opiskelijasta nykyiseen asemaansa työelämässä.

”Palasin mielessäni siihen aikaan, kun olin itse vastaavassa tilanteessa kuin Riikka. Sain Riikalta paljon uutta ajateltavaa. Nyt tuntuu siltä, että lähden vielä uudestaankin mentoriksi. Tuntui tosi kivalta, kun Riikan kanssa syntyi niin hyvä yhteys”, Sanna kertoo.

Aiomme jatkaa yhteydenpitoa.

Riikka kertoo, että sai vahvistusta erityisesti omaan ammatilliseen itsetuntemukseen sekä gradun tekemiseen.

”Mentoroinnin myötä aloin hahmottaa, millainen tyyppi olen työntekijänä ja minne minun ehkä kannattaisi pyrkiä. Että ahaa, tällaisia ominaisuuksia minulla on ja näin niitä kannattaa pyrkiä hyödyntämään”, Riikka kuvailee.

Sanna ja Riikka tapasivat toisiaan kerran kuussa. Ensimmäisellä kerralla he sopivat suuntaviivat ja tavoitteet yhteistyölle. Sen jälkeen he muun muassa pitivät LinkedIn- ja CV-klinikan, pohtivat Riikan vahvuuksia työntekijänä, sparrasivat keskenään Riikan graduaihetta ja ylipäätään keskustelivat paljon.

Sanna Erola

Luottamus on onnistumisen avain

Mentorointiohjelma alkaa joka syksyisellä kick off -tapahtumalla, jossa mentori-aktori-parit tutustuvat toisiinsa. Ohjelmaan voi hakea kuka tahansa mentoroinnista kiinnostunut maisteriopiskelija. Halukkaita on yleensä enemmän kuin ohjelmaan voidaan ottaa mukaan.

”Pyrimme ottamaan mukaan toisilleen sopivia, motivoituneita hakijoita”, Kiia kertoo.

Sanna ja Riikka suosittelevat mentorointiohjelmaan osallistumista kaikille, jotka kamppailevat ammatillisen itsetuntemuksen ja sen kanssa, mihin suunnata valmistumisen jälkeen.

”Meiltä mentoreilta voi saada näkökulmaa siihen, miltä tuntuu siirtyä työmaailmaan ja olla aluksi koko ajan mukavuusalueen ulkopuolella. Sillä sitähän se on, ennen kuin sitten oppii lisää ja pystyy laajentamaan mukavuusaluettaan”, Sanna kertoo.

Onnistunut mentorointi vaatii avoimuutta ja sitoutumista projektiin molemmilta osapuolilta. Kaiken ytimessä on luottamus. On tärkeää, että pari saa luotua välilleen keskinäisen luottamuksen ilmapiirin, jotta aktori voi kertoa avoimesti kaiken tarvittavan. Siihen tarvitaan monesti sitä, että myös mentori kertoo luottamuksella itsestään.

”Minulle tuli Sannasta olo, että hän ymmärsi minua heti. Siitä tuli niin hyvä fiilis, että oli helppo lähteä rakentamaan luottamusta. Puhuimme samaa kieltä, ja siksi meistä varmaan tulikin ystävät projektin aikana”, Riikka sanoo.

Fakta: Mentorointi

Kauppatieteen ainejärjestö Enklaavin ja Suomen Ekonomien yhdessä järjestämä mentorointiohjelma alkaa syksyisin ja kestää puoli vuotta.

Ohjelmaan kuuluu kolme yhteistä tapahtumaa. Niiden välillä tapaamisista huolehtivat mentori-aktori-parit itse.

Ohjelma on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille maisterivaiheen kauppatieteen opiskelijoille. Mentoreina toimivat jo työelämään siirtyneet, entiset LUTin kauppatieteen opiskelijat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *