Mikä hakukohde kannattaa laittaa ensimmäiseksi yhteishaussa?

Moni korkeakouluun hakeva miettii varmasti kovin, mihin järjestykseen hakukohteet kannattaisi Opintopolussa laittaa. Kokosimme avuksesi pari faktaa, jotka kannattaa huomioida päätöstä tehdessä.

1. Tekniikan yhteisvalinnassa hakukohteet tulee merkitä siinä järjestyksessä, jossa toivot tulevasi niihin valituksi. Sinulle tarjotaan ainoastaan sitä paikkaa, joka on korkeimmalla listallasi ja johon sinulla riittävät pisteet.

Harkitse hakukohdejärjestystä tarkoin, sillä se on sitova, etkä voi muuttaa sitä enää hakuajan päättymisen jälkeen. Kuitenkin koko hakuajan loppuun asti sinulla on mahdollisuus vaihtaa hakukohteiden järjestystä.

Jos et tule hyväksytyksi hakukohteeseen, jonka olet merkinnyt ensimmäiselle sijalle, tarkistetaan riittääkö valintamenestyksesi toiselle sijalle merkitsemääsi hakukohteeseen ja sen jälkeen kolmanteen, aina viimeiseen vaihtoehtoon asti.

Jos tulet hyväksytyksi esimerkiksi toisena toiveena olevaan hakukohteeseen, alemmat hakukohteet peruuntuvat automaattisesti, etkä voi enää tulla valituksi niihin. Ylempiin hakukohteisiin voit kuitenkin vielä tulla valituksi varasijalta.

2. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa hakukohteiden järjestys määrittää pääsykoepaikkakunnan

Valintakoepaikka määräytyy sen mukaan, mikä hakemistasi kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteista on ensisijaisuusjärjestyksessä ensimmäisenä. Valintakokeeseen saavat osallistua hakijat, jotka eivät ole tulleet hyväksytyksi todistusvalinnalla haluamaansa hakukohteeseen.

Voit osallistua valintakokeeseen myös siinä tapauksessa, että olet tullut hyväksytyksi todistusvalinnalla johonkin kuudesta hakukohteesta mutta haluat vielä pyrkiä johonkin ylemmistä hakutoiveistasi.

3. Todistusvalinnassa huomioidaan tekniikassa vain ensisijaiset ja kauppatieteissä vain ensikertalaiset hakijat

Tekniikka: Voit päästä suoraan ylioppilastodistuksella sisään vain ensimmäiseen DIA-yhteisvalinnan DI- eli diplomi-insinöörin tutkintoon johtavaan hakukohteeseen.

Kauppatieteet: Voit tulla todistusvalituksi millä tahansa sijalla kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa olevaan hakukohteeseen mutta sinun tulee olla ensikertalainen hakija.

Tämä alkupiste- eli todistusvalinta on ollut käytössä tekniikan aloilla jo pitkään ja nyt myös vakiintumassa kauppatieteiden alalle. Todistusvalinnoille on jokaisessa yliopistossa varattu tietty määrä aloituspaikkoja.

LUT:hen voit tulla valituksi, kun tietyt tekniikan tai kauppatieteellisen alan kynnysehdot täyttyvät. Meillä todistusvalinnan kiintiö on kaikissa tekniikan alan koulutusohjelmissa puolet eli 50 prosenttia aloituspaikoista ja kauppatieteillä 60 prosenttia aloituspaikoista.

Lue myös muut juttumme:

Todistusvalinta tulee – mitä se tarkoittaa kauppatieteiden ja tekniikan aloilla?
Yliopistoon hakevan useimmin kysytyt kysymykset
Ylioppilastodistuksella suoraan yliopistoon ja 4 muuta faktaa hakemisesta
Pisterajat Lappeenrantaan kauppatieteille ja tekniikan aloille