Mikä hakukohde kannattaa laittaa ensimmäiseksi yhteishaussa?

Moni korkeakouluun hakeva miettii varmasti kovin, mihin järjestykseen hakukohteet kannattaisi Opintopolussa laittaa. Kokosimme avuksesi kolme faktaa, jotka kannattaa huomioida päätöstä tehdessä.

1. Hakukohteet tulee merkitä siinä järjestyksessä, jossa toivot tulevasi niihin valituksi. Sinulle tarjotaan ainoastaan sitä paikkaa, joka on korkeimmalla listallasi ja johon sinulla riittävät pisteet.

Harkitse hakukohdejärjestystä tarkoin, sillä se on sitova, etkä voi muuttaa sitä enää hakuajan päättymisen jälkeen. Kuitenkin koko hakuajan loppuun asti sinulla on mahdollisuus vaihtaa hakukohteiden järjestystä.

Jos et tule hyväksytyksi hakukohteeseen, jonka olet merkinnyt ensimmäiselle sijalle, tarkistetaan riittääkö valintamenestyksesi toiselle sijalle merkitsemääsi hakukohteeseen ja sen jälkeen kolmanteen, aina viimeiseen vaihtoehtoon asti.

Jos tulet hyväksytyksi esimerkiksi toisena toiveena olevaan hakukohteeseen, alemmat hakukohteet peruuntuvat automaattisesti, etkä voi enää tulla valituksi niihin. Ylempiin hakukohteisiin voit kuitenkin vielä tulla valituksi varasijalta.

2. Todistusvalinnassa huomioidaan vain ensisijaiset hakijat

Tekniikka: Voit päästä suoraan todistuksella sisään vain ensimmäiseen DIA-yhteisvalinnan DI- eli diplomi-insinöörin tutkintoon johtavaan hakukohteeseen.

Kauppatieteet: Voit tulla todistusvalituksi vain ensimmäiseen kauppatieteiden hakutoiveenasi olevaan yliopistoon ja lisäksi sinun tulee olla ensikertalainen hakija.

Tämä alkupiste- eli todistusvalinta on ollut käytössä tekniikan aloilla jo pitkään ja nyt myös vakiintumassa kauppatieteiden alalle. Todistusvalinnoille on jokaisessa yliopistossa varattu tietty määrä aloituspaikkoja. LUT:lle voit tulla valituksi, kun tietyt tekniikan tai kauppatieteellisen alan kynnysehdot täyttyvät. Meillä todistusvalinnan kiintiö on kaikissa tekniikan alan koulutusohjelmissa puolet eli 50 prosenttia aloituspaikoista ja kauppatieteillä 20 prosenttia aloituspaikoista.

3. Ensisijaisuuspisteiden hyödyntäminen kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa on käytössä ensisijaisuuspisteet. Saat kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa ensimmäiseksi sijoittamastasi hakutoiveesta kolme lisäpistettä, toisesta hakutoiveestasi kaksi ja kolmannesta hakutoiveestasi yhden lisäpisteen. Ensisijaisuuspisteet eivät koske todistusvalintaa, vaan ainoastaan valintoja, jotka tehdään yhteispistein ja valintakoepistein.

Eli jos sinulla on ensimmäisenä hakukohteena esimerkiksi psykologia Jyväskylän yliopistossa, toisena kauppatieteet LUT:ssa ja kolmantena kauppatieteet Aalto-yliopistossa, saat LUT:n hakukohteeseen kolme lisäpistettä. Toisena olevaan kauppatieteiden kohteeseen saat kaksi lisäpistettä. Esimerkissä ensimmäisenä oleva psykologia ei vaikuta kauppatieteellisen alan hakukohteiden paremmuusjärjestykseen, sillä se on osa eri alan yhteisvalintaa.

Tekniikassa ei ole samanlaista ensisijaisuuspiste-systeemiä kuin kauppatieteissä.

Lue myös muut juttumme:
Yliopistoon hakevan useimmin kysytyt kysymykset
Ylioppilastodistuksella suoraan yliopistoon ja 4 muuta faktaa hakemisesta
Pisterajat Lappeenrantaan kauppatieteille ja tekniikan aloille

Leave A Response

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Saat parhaat tarinat ja vinkit suoraan sähköpostiisi - tilaajia on jo yli 1500.
ErrorHere