Mikä tekee LUT-kauppakorkeakoulusta uniikin, dekaani Sami Saarenketo?

LUT-kauppakorkeakoulu tarjoaa korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa opetusta kaikille kestävästä liiketoiminnasta kiinnostuneille. Tässä jutussa kauppakorkeakoulun dekaani Sami Saarenketo vastaa kahdeksaan kysymykseen siitä, millaista opiskelu kauppakorkeakoulussa on.

Mikä tekee LUT-kauppakorkeakoulusta uniikin, dekaani Sami Saarenketo?
”Kaiken tekemisemme lähtökohta on kestävä liiketoiminta ja yrittäjyys. Kestävän liiketoiminnan tutkimus on megatrendi kaikkialla, mutta Suomessa me olemme ainoa kauppakorkeakoulu, joka on teknillisessä yliopistossa. Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tuottaa osaajia, jotka ymmärtävät myös tekniikkaa ja ovat tottuneet tekemään yhteistyötä insinöörien kanssa.”

Dekaani Sami Saarenketo

Mikä on tärkeintä kauppakorkeakoulun opetuksessa?
”Haluamme käyttää monipuolisia, mielekkäitä ja opiskelijalähtöisiä opetustapoja. Keskeistä ei ole se, mitä opettaja sanoo tai tekee, vaan se, miten opiskelijat oppivat asian parhaiten. Opinnoissa on paljon harjoitustöitä, ryhmätöitä, projekteja ja erilaisia vierailuja. Harjoitustyönä voidaan esimerkiksi ratkoa yritysten todellisia ongelmia. Se on win-win -tilanne sekä opiskelijoille että yrityksille. Pelkistä luennoista ja kirjatenteistä on meillä pyritty aktiivisesti eroon. ”

Missä LUT-kauppakorkeakoulu on erityisen hyvä?
”Saamme toistuvasti palautetta hyvästä yhteishengestä. Suomen Ekonomien tuoreimman kyselyn mukaan LUT-kauppakorkeakoulun opiskeluilmapiiri on paras kaikista Suomen kauppakorkeakouluista. Meillä henkilöstö on helposti lähestyttävää, apua saa aina ja ainejärjestötoiminta on aktiivista. Meillä ei myöskään ole kilpailua, sillä pääaineisiimme ei ole erityisiä kiintiöitä, toisin kuin suuremmissa yliopistoissa. Lisäksi tutkimuksemme on korkeatasoista. Times Higher Education sijoitti meidät vastikään maailman 200 parhaan bisneskoulun joukkoon.”

”Meillä on parhaat mahdolliset opiskelijat ja henkilökunta.”

Millaista elämä on Lappeenrannan ja Lahden kampuksilla?
”Inspiroivaa. Opiskelun ohessa on paljon vapaa-ajan toimintaa mihin osallistua. Itselleni opiskeluaikana bändissä soittaminen oli yksi tärkeistä asioista. Opiskelijalta vaaditaan paljon itseohjautuvuutta, vastuun ottamista ja kovaa työtä. Toisaalta palkinnoksi saa innostavan opiskeluympäristön, hyviä opiskelukavereita ja mahdollisuuden oppia uutta. Se on arvokasta.”

Millaisista teemoista tulevan ekonomin kannattaa olla kiinnostunut juuri nyt?
”Vastuullisuus ja vastuulliset hankintaketjut ovat tärkeä aihe. Samaten liiketoiminta-analytiikka on ala, jonka osaajat suorastaan revitään käsistä työmarkkinoille. Datan käsittely ja ymmärrys sen mahdollisuuksista ovat kovaa valuuttaa nyt ja tulevaisuudessa.”

Miksi ekonomin kannattaa yhdistää opintoihinsa myös tekniikan alan opintoja?
”Taloudellis-teknillisellä osaamisella on kysyntää. Monet ekonomien suurimmat työantajat ovat teollisuuden alalla. Tekniikan ymmärtämisen vaatimukseen törmää joka paikassa. Se on niin arkipäiväistä, ettei aina edes tajua, mihin kaikkeen se tässä yhteiskunnassa liittyy.”

Mitä LUT-kauppakorkeakoulu tarjoaa kansainvälisille opiskelijoille?
”Kampuksemme on kansainvälinen, ja meillä on joukossamme 80 eri kansalaisuutta. Olemme panostaneet erityisesti siihen, että kansainväliset opiskelijat kokevat olonsa tervetulleeksi heti ensimmäisten viikkojen aikana. Saamme toistuvasti kiitosta siitä, kuinka meillä ei ole hierarkiaa, ja opiskelijoiden on helppo saada apua ja lähestyä henkilökuntaa. Tarjolla on ajankohtaista opetusta vireässä ympäristössä. Meillä on moderni ja luonnonläheinen kampus Lappeenrannassa hyvien yhteyksien päässä. Yhteishenkemme on hyvä, ja kampuksella on paljon tekemistä. Ainejärjestö- ja kerhotoiminta on aktiivista. ”

Mistä viimeksi ilahduit päivittäisessä työssäsi?
”Ilahdun jatkuvasti pienistä ja suurista asioista. Tuore Times Higher Educationin ranking, jossa sijoituimme maailman 200 parhaan bisneskoulun joukkoon, lämmittää joka päivä. Myös kaikki koulun ihmiset ilahduttavat joka päivä. Meillä on parhaat mahdolliset opiskelijat ja henkilökunta.”

Fakta: Opiskelu kauppakorkeakoulussa

LUT-kauppakorkeakoulu tarjoaa kansainvälisestä liike-elämästä, talouden prosesseista ja rahan liikkeistä kiinnostuneille opiskelijoille mahdollisuuden kehittyä tulevaisuuden vastuullisiksi päätöksentekijöiksi. Kauppatieteitä voi opiskella yhdessä kandidaattiohjelmassa, jossa on viisi eri suuntautumisvaihtoehtoa, ja seitsemässä eri maisteriohjelmassa.

LUTin kampukset sijaitsevat Lappeenrannassa ja Lahdessa. Lappeenrannassa järjestetään kaikki kandidaattiohjelmat sekä suurin osa maisteriohjelmista.

Lappeenrannan kampus on vihreä ja moderni, ja se tarjoaa opiskelijoille hyvät tilat muun muassa liikunnalle ja muille opiskelija-aktiviteeteille. LUT-kauppakorkeakoulussa on tutkitusti erityisen hyvä opiskelijailmapiiri. Lue lisää myös opiskelusta Lappeenrannassa.