Miksi sijoittaa opintolainalla?

Moni opiskelija on opintojensa aikana pohtinut opintolainan sijoittamista. Osa opiskelijoista onkin ryhtynyt tuumasta toimeen, mutta monille sijoittaminen tuntuu vieraalta ja pelottavalta asialta. Tässä blogitekstissä listaan muutamia seikkoja, miksi opintolainalla sijoittaminen voi olla kannattavaa.

1. Opintolaina on edullista

Opintolainan korko on hyvin alhainen, joten suuria kuluja ei opintolainasta pääse syntymään. Sijoituksista syntyvillä tuotoilla pystyy usein myös kattamaan nekin vähäiset korkokulut, joita opintolainasta syntyy. Opintolainaa ei myöskään tarvitse maksaa heti valmistuttua pois, vaan voit jättää onnistuneet sijoituksesi tuottamaan pidemmäksikin aikaa.

2. Tuotto

Sijoittamisen tuotto on monilla mielessä sijoittamisen alussa. Sijoittamisen aloittaminen vaatii usein kuitenkin jonkin verran pääomaa, jotta sijoittamisen tuotot olisivat suurempia kuin kulut. Korkeakouluopiskelija voikin saada jopa 3600 euroa opintolainaa vuosittain. Asiaansa perehtyneiden sijoittajien tuotot voivat olla jopa 5-10% välillä vuodessa, jolloin tuotot olisivat esimerkiksi kahden vuoden opintolainalla verojen jälkeen noin 250-500 euroa vuodessa. Tällä rahalla voi esimerkiksi maksaa kokonaisen kuukauden vuokran tai lähteä vaikka lomamatkalle.

sijoitus2

Onnistuneen sijoituksen tuotoilla voi maksaa esimerkiksi tämän opiskelijayksiön (LOAS) kuukauden vuokran 350€.

3. Kelan opintolainahyvitys

Opintolainahyvityksellä tarkoitetaan Kelan maksamaa lainaosuutta valmistumisen jälkeen, kun valmistut tiettyyn määräaikaan mennessä. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse maksaa kaikkea lainaa takaisin pankille. Yli 2500 euron lainaosuudesta maksetaan jopa 40 % puolestasi. Esimerkiksi 5000 euron lainasta Kela hyvittää jopa 1000 euroa. Kelan opintolainahyvitys antaa sinulle turvaa sijoittamisen aloittamisessa, sillä sinun ei välttämättä tarvitse maksaa omasta pussistasi mahdollisia tappioita. Jos tilanteesi on niin hyvä, että voit sijoittaa lainan kokonaan, voit 5 vuoden opinnoista saada hyvityksenä jopa 6200 euroa. Voit lukea lisää opintolainahyvityksestä Kelan verkkosivuilta.

dfdfds

Sijoittamisen tuotoilla voit myös matkustella.

4. Harjoitus tekee mestarin

Sijoittaminen kannattaa aloittaa jo opiskeluaikana, mikäli oma talous sen sallii. Sijoittamiseen liittyy aina myös riskejä, mutta aiheeseen tutustumalla voi oppia paremmaksi sijoittajaksi. Seuraavassa opiskelijan talouteen liittyvässä postauksessa käsitellään sitä, miten aloittaa sijoittaminen ja mihin kohteisiin kannattaa sijoittamisen alkuvaiheessa sijoittaa.

5. Opintolainan hakeminen

Ensimmäinen ja luonnollisesti tärkein vaihe on hakea opintolainaa. Korkeakouluopiskelijoille myönnetään opintolainan valtiontakaus automaattisesti, joten voit joko täyttää opintolainahakemuksen oman pankkisi verkkosivuilla tai suoraan lähimmässä konttorissa. Tärkeintä lainan hakemisessa on kuitenkin se, että olet ajoissa. Mitä nopeammin pääset sijoittamaan, sitä nopeammin sijoitukset pääsevät kasvamaan korkoa.

6. Sijoitusalustan valinta

2010-luvulla sijoittaminen on tehty todella helpoksi. Voit aloittaa sijoittamisen esimerkiksi oman pankkisi kautta tai erillisen sijoituspankin kautta. Perinteiset pankit (Nordea, OP, Aktia, Säästöpankki jne.) tarjoavat tänä päivänä todella paljon erilaisia sijoitusmahdollisuuksia. Pääosin pelkkään sijoittamiseen keskittyneitä pankkeja ovat esimerkiksi Nordnet ja Lynx, jotka tarjoavat usein perinteisiä pankkeja laajempia sijoitusvalikoimia. Pankin valitsemisessa tärkeintä on kuitenkin kulujen vertailu, sillä pankkien hinnastot saattavat vaihdella merkittävästi toisistaan.

Usein sijoitussalkun avaaminen on hyvin yksinkertaista. Monissa pankeissa sijoitussalkun avaaminen onnistuu verkkopankin tai lähimmän konttorin kautta. Avaaminen ei useimmiten maksa mitään, tai sido sinua mihinkään, joten voit rauhassa tutkia vaihtoehtoja tämän jälkeen. Jos et tiedä mitä tehdä, soita rohkeasti oman pankkisi asiakaspalveluun ja kysy neuvoa!

Nimetön
Kuvaaja Pekka Lähteenmäki.

7. Sijoituskohteiden valinta

Pankit tarjoavat nykyään laajan kirjon erilaisia sijoituskohteita. Näitä ovat esimerkiksi osakkeet, rahastot, warrantit sekä sijoitusvakuutukset. Helppoja kohteita aloittavalle sijoittajalle ovat usein rahastot. Rahastojen hyvä puoli on se, että rahastonhoitajana toimii ammattilainen, joka on puolestasi valinnut useita osakkeita rahastoon. Täten pystyt hajauttamaan sijoituksesi useaan kohteeseen yhdellä sijoituksella. On kuitenkin hyvä tutustua ensin rahaston sisältämiin sijoituskohteisiin, jotta tiedät mihin rahasi investoit, sillä rahastonhoitaja ei aina pääse haluttuihin tavoitteisiin.

Puhdas osakesijoittaminen kannattaa aloittaa usein hieman suuremmalla pääomalla, sillä on hyvä sijoittaa useaan kohteeseen kerralla, jos haluaa välttää suurimpia riskejä. Kertasijoitusten suuruuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä pieniä sijoituksia tehdessäsi saatat joutua maksamaan prosentuaalisesti liian suuria kaupankäyntipalkkioita pankille. Edellä esimerkki liian pienestä osakepääomasta.

Esimerkki: Matti sijoittaa 100 euroa yrityksen X osakkeisiin. Matin pitää maksaa osto- sekä myyntihetkellä 9 euron palkkiot. Matin tarkoituksena on säilyttää sijoitus vain opintojen loppuun asti, eli noin 2 vuotta. Onko Matin sijoitus kannattava? Ei ole. Matti kuluttaa 18 % sijoituksen kokonaisarvosta pelkästään osto- ja myyntipalkkioihin, jolloin kahden vuoden kuluttua Matti ei välttämättä ole tienannut mitään. Matin kannattaisi investoida suurempi summa kerralla, jotta myyntipalkkioiden osuus olisi esimerkiksi 1-2 % sijoituksen kokonaisarvosta. Mitä vähemmän kuluihin käyttää rahaa, sitä parempi!

Riskiä kaihtavalle opintolainan sijoittajalle hyvänä vaihtoehtona voidaan pitää myös perinteistä säästämistä. Pankit tarjoavat lukuisia erilaisia säästämismahdollisuuksia, joilla voit myös päästä kohtuullisiin tuottoihin. Säästämisen etuna on kuitenkin suurten voittojen sijaan riskittömyys.

Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.Org This microstock required lots of post processing to get the blue tint. I also needed a bounce card to get more detail in the glasses.

8. Odottaminen

Osakesijoittaminen voi monille muistuttaa uhkapelaamista, mutta se on usein kaukana siitä. Suurin ero uhkapelaamiseen on käytetty aika. Sijoituksia saatetaan pitää useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä hallussa, joten mitään yhden yön rikastumista ei kannata odottaa. Sijoittamisessa tärkeää on kärsivällisyys ja maltti, sillä nopeat ja hutiloidut päätökset saattavat maksaa sijoittajalle omaisuuden.

2 Comments

  1. Opintolainahyvitys tekee opintolainasta erittäin mielenkiintoisen lainan. Voisi jopa sanoa olevan typeryyttä olla nostamatta lainaa ja sijoittamatta sitä edes matalan riskin rahastoon (jos tähän on mahdollisuus). Lainan koron ollessa minimaalinen, riittää miltei mikä tahansa tuotto kattamaan korkokulut. Valmistumisen jälkeen opintolainahyvitys palkitsee lainan nostajan. -Ville, LUT Alumni

  2. Tälläisten blogipostausten jälkeen on turha kritisoida valtiota opintotukileikkauksista tai opiskelijan toimeentulosta.

    Muistakaahan opiskelijat ettei 5-10% tuotto ole taattu – myös tappiota voi tulla. En lähtisi velkavivulla sijoittamaan, jos vyön alla on sijoituskokemusta 0 kuten monilla opintonsa aloittavilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *