Millainen on kauppatieteiden opiskelijan päivä yliopistolla?

Ennen yliopisto-opiskelua on vaikea yrittää ymmärtää minkälaisia ne yliopistopäivät oikeasti ovat. Opiskelen kauppatieteitä toista vuotta ja kerronkin teille minkälaisesta aikataulusta ja luennoista yksi päiväni koostuu.

Klo 8:30 Herätys

Herään aamulla ja pohdin tulevaa päivän aikataulua. Ensimmäinen luento on aikataulutettu alkavaksi klo 10. Hetken aikaa punnitsen aionko herätä, vai jäänkö nukkumaan hieman pidemmäksi aikaa. Herääminen vie kuitenkin voiton, koska tiedän alkuvuoden ensimmäisten luentojen olevan suhteellisen tärkeitä ja haluan olla läsnä kuulemassa tärkeät asiat. Ja mitä tärkeämpää, haluan saada hyvän paikan luentosalista, joten myöhästyminen ei kannata.

Klo 10:05 Lähtö yliopistolle

Akateemisen vartin mukaan kymmeneltä alkava luento saa starttinsa todellisuudessa klo 10:15. Aamukahvi vei taas voiton ja pääsen lähtemään kotoa vasta hieman yli kymmenen. Tämä ei suinkaan haittaa, yliopistolle kävelen kotiovelta noin kaksi minuuttia.

Normaalisti jätän takkini ja ylimääräiset tavarat kiltahuoneellemme, jonka ohi kävelen joka aamu, mutta talven tullen haluan pitää takin mukana, jotta kylmyys ei yllätä. Kävelenkin siis epätavallisesti kiltahuoneemme ohitse.

ffrg_yeaoue-markus-spiske

Klo 10:15 Ympäristötaloustieteen luento

Kellon lyödessä 10:15 luentomme ympäristötaloustieteistä starttaa. Käsittelemme saastekontrollin teoriaa. Tämä tarkoittaa talouden ja ympäristön vuorovaikutusta. Jätevero ja panttimaksu ovat aihealueeseen kuuluvia termejä. Kurssilla saa hyvin miettimisen aihetta taloudellisten vaikutuskeinojen tehokkuudesta ympäristöasioihin.

Vaikka luennolla kuuntelu on mielenkiintoista, niin loppupuoliskolla alkaa näläntunne kasvamaan sen verran suureksi, että on aika suunnata kohti opiskelijaravintolaa. Onneksi luennoilla ei siis ole pakko istua ja kukaan ei katso pahasti, vaikka kesken poistuukin.

Klo 11:30 Ruokailu

Ennen ruokailuun saapumista käymme ystävämme kanssa tarkistamassa seuraavan luennon sijaintipaikan. Tila löytyy ja suuntaamme ruokalaan. Tänään ruuat tarjoaa opiskelijaravintola Aalef ylioppilastalolla.

Ravintoloita opiskelijoille on kampuksellamme useampia kappaleita. Aalefin lounaan saa valita kahdesta eri lämpimästä ruuasta, siitä edullisemmasta 2,60€ hintaisesta ja hieman kalliimmasta 4,60€ hintaisesta. Lisäksi on saatavilla salaattilounasta, keittoa ja kasvisruokaa. Valikoimaa on siis kaikille.

Päädymme tapamme mukaan salaattilounaaseen ja lounastammekin puoli tuntia. Ruuan jälkeen löydämme itsemme istumasta kauppatieteiden ainejärjestön Enklaavin kiltahuoneelta. Kuulumisia vaihdetaan ystävien kanssa puolin ja toisin, kello tikittää eteenpäin nopeaa tahtia ja joudummekin jo kiirehtimään seuraavalle luennolle.

Klo 12:15 Ekonometrian harjoitukset

Vähän puolenpäivän jälkeen aloitamme ekonometrian harjoitukset. Harjoitus on kevään ensimmäinen. Harjoituksissa tehdään erilaisia tilastollisia testejä itse koodaamalla SAS Enterprise guide -ohjelmalla. Lineaarisen regressiomallin estimointia ja sen sellaista, helpolle kuulostaa eikö vain? Muuta en vielä tässä vaiheessa kurssia osaa sanoa.

Vaikuttaa oikeasti vaikealta, mutta ympärillä on niin paljon osaavia ystäviä ja hyvä ilmapiiri, että jos itselle tulee olo, että ei osaa niin kaverit varmasti auttavat. Onnekseni kandivaiheen kurssini ovat aivan loppusuoralla ja tämä kurssi onkin viimeinen haastava, tästä kun selvitään, niin aika hyvälle näyttää jo.

84-lut-locations

Photographer Teemu Leinonen

Klo 14:00 Abi-info

Lähden ekonometrian harjoituksistakin hieman aiemmin pois. Seuraavana on vuorossa LUT:n Abitiimin työkeikka läheiseen lukioon, jossa käymme esittelemässä abeille yliopistoamme ja koulutustarjontaamme. Vajaan tunnin mittainen info lähilukiossa ei onneksi pahasti katkaise opiskeluntäyteistä päivää. Info sujuu mukavasti ja olemme takaisin yliopistolla hyvissä ajoin.

Klo 16:30 Opiskelua kirjastolla

Infon jälkeen jään kirjaston tiloihin muutamaksi tunniksi käymään lävitse ensimmäisten viikkojen luentoslaideja. Olen ollut muutamilta luennoilta pois, mutta onneksi opiskelumme on joustavaa ja mahdollistaa omatoimisen opiskelun. Luentoslaideihin paneutuminen itsenäisesti ja muistiinpanojen tekeminen myös helpottaa tulevan tenttiviikon työmäärää. Ei joudu aloittamaan ihan alusta opiskelua kun on jo koko periodin ajan seurannut ja opetellut viikon aikana läpikäydyt asiat.

Photographer Teemu Leinonen

Klo 18:30 Kotiin

Katson kelloon, totean sen olevan jo aivan tarpeeksi ja alan pakkaamaan tavarani laukkuun. Hyvin hyödynnetyn päivän päätteeksi päätän palkita itseni kotisohvalla, ehkäpä hyvällä elokuvalla ja saatanpa pyörähtää kuntosalilla. Seuraava päivä tulee olemaan aika tiukka aikataulultaan, joten lepo täytyy muistaa.

Päiväni oli aika tavallinen, täysin samanlaisia päiviä ei kuitenkaan tule toista vastaan. Tällaisia päiviä voi mahtua viikkoon yhdestä viiteen kappaletta ja jonain päivinä saatan lähteä kotiin jo puolenpäivän jälkeen. Yliopistolla saman alan opiskelijoiden päivät saattavat erota toisistaan paljonkin. Jotkut haluavat käydä kaikilla luennoilla, joitakin ei taas näe koululla kuin kerran viikossa. Akateeminen vapaus mahdollistaa jokaiselle omanlaisten opiskelutapojen hyödyntämisen.

– Laura Aaltonen, toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija