Millainen on kauppatieteiden opiskelijan päivä yliopistolla?

Ennen yliopisto-opiskelua saattaa olla vaikeaa ymmärtää, millaisia päivät yliopistolla oikeasti ovat. Toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija Roope kertoo, mistä hänen tyypillinen päivänsä koostuu:

Klo 8.00: Herääminen & aamupäivä

”Herään suhteellisen virkeänä maanantaiaamuun. Luennot alkavat puoliltapäivin, mutta viikonlopun laiskuuden jäljiltä olen suunnitellut siivoavani sekä tekeväni tulevan viikon aikataulun. Tulevana viikonloppuna on vuosijuhlat ja se tarkoittaa monenlaista ohjelmaa pitkin viikkoa, muttei vähennä kurssien eteen nähtävää työmäärää. Syön nopeasti ja päätän tämän olevan työntäyteinen päivä.

Klo 11.15 Lähtö yliopistolle & lounas

Siivottuani ja suunniteltuani luennot sekä harjoitukset, joihin aion tällä viikolla mennä, sovin kavereideni kanssa meneväni yliopistolle syömään. Matkaa yliopistolle on noin kilometri ja sen saa laskettua pyörällä alamäkeen kahdessa ja puolessa minuutissa, joten yleensä luennoille ehtii, vaikka lähteminen jäisikin viime tippaan.

Ajoissa lounastamaan lähteminen oli hyvä veto, sillä melkein heti perääni tulee mittava jono. Tänään ylioppilastalon opiskelijaravintola tarjosi herkullisia kananugetteja niin paljon kuin jaksaa syödä 2,60€ hintaan.

Klo 12.15 Tilinpäätösanalyysi-kurssin luento

Lounastettuani kaikessa rauhassa nappaan ruokalasta vielä kahvin mukaan, jonka voimin jaksaa keskittyä tilinpäätösanalyysiin ja sen avaamiseen. Kurssilla tehdään harjoitustyö ryhmässä. Tässä harjoitustyössä muokataan ja analysoidaan tilinpäätöstä ja sen eri tunnuslukuja sekä pohditaan niiden taustalla olevia ilmiöitä.

Kurssi ja sen luennot ovat varsin mielenkiintoisia, mutta joudun jättämään tämän luennon puoliksi kesken, sillä kustannusjohtamisen perusteiden luento on juuri alkamassa.

Klo 13.15 Kustannusjohtamisen perusteet

Saavun luennolle hieman myöhässä. Meillä ei ole kuitenkaan luentopakkoa, joten kukaan ei katso pahasti, vaan luennoilla saa olla juuri sen ajan, joka itsestä tuntuu tarpeelliselta. Kustannusjohtamisen kurssilla opetellaan yrityksissä käytettäviä yleisiä kustannuskäsitteitä ja esimerkiksi erilaisia investointilaskentamenetelmiä.

Klo 15.00 Opiskelua kirjastossa

Seuraava harjoitus alkaa vasta varttia yli neljä, joten nyt on hyvä sauma tehdä muiden kurssien tehtäviä, jotta tenttiviikolla ei tulisi niin kova kiire opiskella kaikkea! Muistiinpanojen tekoa ja oppimista tapahtuu kuitenkin vain tovin, sillä ennen seuraavaa harjoitusta on hyvä käydä syömässä.

Kirjastosta ei ole pitkä matka LUT Buffetiin, joten päätämme käydä siellä. Tarjolla on perunamuusia, mustaa makkaraa sekä naudanlihastroganoffia. Nyt on kyllä keittiössä ylitetty jopa normaali mainio taso.

Vuosijuhlat ovat perjantaina, joten hiukset on hyvä käydä leikkauttamassa tässä välissä. Parturi sijaitsee parin sadan metrin päässä yliopiston pääovelta, joten pitkää matkaa ei todellakaan tarvitse taivaltaa.

Klo 16.20 Paha takaisku

Nyt on hiukset hyvin! Enää päivän viimeinen ohjattu tapahtuma ja sen jälkeen alkaa päivä olemaan paketissa koulun suhteen. Kävelen takaisin kirjastolle, jonka vieressä pidettävän harkan tietokoneluokka sijaitsee.

Pahus! Muilla on näemmä ollut samat suunnitelmat kuin minulla eli mennä viikon ensimmäiseen harkkaan, jotta loppuviikolle jää enemmän tilaa. Luokka on tupaten täynnä. No, ei auta muuta kuin mennä johonkin seuraavista viikon harjoituksista. Päätän lähteä kotiin ottamaan pienet päikkärit.

Klo 19.00 Ilta

Huh, kylläpä venähti pienet torkut ajateltua isommiksi. Olo on sen verran ryytynyt, etten kyllä tänään jaksa enää yliopistolle mennä. Sen sijaan taidan jättää kouluhommat tältä päivältä sikseen, tehdä ruokaa ja käydä lenkillä.

Vaikka loppupäivä menikin kouluhommien suhteen aivan pieleen, on huojentavaa tietää, ettei yhden päivän opiskeluilla ole kurssien suorittamisen kannalta välttämättä ratkaisevaa merkitystä. Voin opiskella silloin ja siten, kun parhaiten sopii, kunhan muistaa jossain vaiheessa opiskella riittävästi. Usein olen kirjastossa melko myöhäänkin, sillä silloin tunnen olevani tehokkaimmillani. Päivät saattavat siis olla saman alan opiskelijoillakin hyvinkin erilaisia. Opiskeluja voi suorittaa niin joustavasti, että saat itse rakentaa päiväsi juuri kuten tahdot – ja se jos jokin on oikeasti aika mahtavaa.”

Photographer Teemu Leinonen