Millainen on tekniikan opiskelijan päivä yliopistolla?

Yliopistolla vietetyt päivät eroavat suurestikin koulutusalan mukaan. Konetekniikan toisen vuoden opiskelija Iikka Martikainen kertoo päivästään, jota täyttää harjoitukset ja luennot.

7:00 Herätys

Herätyskello pärähtää soimaan. Tykkään herätä arkisin aina aikaisin, koska olen huomannut, että pitämällä päivärytmin olen tehokkaampi. Tänään on kuitenkin myös hyvä syy herätä ajoissa, sillä olen menossa laboratorioharjoituksiin ja paikalla tulee olla hyvissä ajoin. Aamupalan jälkeen vedän takin päälle ja suuntaan ulos.

36-neural

8:00 – Valmistus- ja tuotantotekniikan laboratorioharjoitukset: sorvaus

Laboratoriossa vedämme suojavaatteet ylle ja siirrymme konepajan puolelle. LUT:lla on laaja valikoima erilaisia työstökoneita sorveista jyrsimiin, laserleikkureihin ja levytyökeskuksiin saakka.

Kyseisellä valmistus- ja tuotantotekniikan opintojaksolla tutustumme ensiksi luennoilla erilaisiin valmistustekniikoihin, ja myöhemmin pääsemme laboratorioharjoituksissa omin silmin näkemään sekä jopa kokeilemaan valmistusta.

Vaikka aion tulevaisuudessa suunnata tuotesuunnittelun puolelle, on tärkeää tietää miten tuotteita valmistetaan ja huomioida se suunnittelussa. Tällä kertaa perehdymme sorvaamiseen.

Aluksi kertaamme perusasioita aiheesta ja tämän jälkeen pääsemme pienissä ryhmissä kokeilemaan akselin valmistusta sorvilla ohjeiden mukaan. Tunnit vierivät mukavasti mielenkiintoisen puuhan parissa, vaikka sorvaaminen osoittautuu ennakkokäsityksiä haastavammaksi.

Konepajassa on jännittynyt tunnelma, sillä kannustimena opettaja on lupautunut tarjoamaan onnistuneen akselin sorvanneelle ryhmälle kahvit. Lopputuloksena saamme akselia muistuttavan kapistuksen, mutta aivan toivottuun tulokseen ei päästy.

Sorvaamisessakaan ei siis kehity ammattilaiseksi muutamassa tunnissa. Harjoituksesta oli kuitenkin valtavasti hyötyä ja virheistä on hyvä oppia. Lopuksi siivoamme paikat ja lähdemme jatkamaan matkaa yliopistolle.

LUT virtauslaboratorio, mikro-ORC roottori ja juoksupyörä. Photography Teemu Leinonen.

11:30 – Valmistus- ja tuotantotekniikan luento

Olen jo melkein puoli tuntia myöhässä luennolta, joka alkoi vartin yli yksitoista. Venähtäneet laboratorioharjoitukset viivyttivät, mutta luennoitsija ei tunnu paheksuvan, vaan moikkaa, kun hipsin paikalleni.

Saan pian aiheesta kopin: tällä kertaa luennolla käsitellään ohutlevytuotteita ja niiden valmistusta. Vaikka luentoa on merkitty lukujärjestykseen kolmen tunnin verran, ei opetukseen kerkeä puutua, koska pureskelemme pareittain tai pienissä ryhmissä luennoitsijan esittämiä kysymyksiä.

Takamuskaan ei vetelöidy täysin, sillä puolivälissä luentoa pidetään lyhyt tauko, jolla kerkeää jaloitella tai hakea kupin kahvia. Luennon asiat saadaan käsiteltyä sukkelasti, joten paikalta pääsee liukenemaan jo kolmen jälkeen.

21-lut-locations

15:15 – Lounas

Koska päivä tähän mennessä on ollut melko kiireinen, ei ruokailulle ole ollut aikaa. Tässä vaiheessa on hyvä hetki mennä syömään. Välillä yliopistolla saattaa mennä pitkään, joten on todella hyvä, että ravintolat ovat tarjoavat ruokaa jopa puoli kuuteen saakka.

Useimmiten syön sekä lounaan että päivällisen yliopistolla, koska se on edullista ja säästän huimasti aikaa, kun ei tarvitse koulupäivän jälkeen lähteä kauppaan ja ruveta kokkailemaan.

16:00 – Kotona

Vaikka onkin jo perjantai on tämä vasta toinen päivä, kun olen ollut yliopistolla läsnä. Alkuviikon reissut pääkaupunkiseudulle tarkoittavat, että viikonlopulle on jäänyt laskettavia harjoitustehtäviä. En ole kuitenkaan menettänyt mitään, sillä voin hoitaa kouluhommat silloin kuin se minulle parhaiten sopii.

Opiskelen sivuaineena energiatekniikkaa ja tällä hetkellä käyn virtaustekniikan opintojaksoa, jossa ei ole ollenkaan tenttiä. Opintojakso suoritetaan keräämällä pisteitä erilaisista laskuharjoitustehtävistä ja pienistä verkossa tehtävistä testeistä. Suoritusmuoto poistaa isojen tenttien aiheuttaman stressin ja myös motivoi pysymään opetuksessa kärryillä.

Tällä viikolla en ehtinyt osallistumaan laskuharjoituksiin, joissa saa vinkkejä laskuihin, joten sormen mennessä suuhun turvaudun kavereiden neuvoihin.

Kaikki kouluhommat ovat mukavampia kun niitä voi tehdä kavereiden kanssa. Lopulta virtaustekniikka antautuu ja saan laskuharjoitustehtävän suoritettua – se tietää aikaa rentoutua viikonloppuna.

Tavallisesti päiväni eivät ole näin kiireisiä, mutta laboratorioharjoitukset muuttivat päivän melko hektiseksi. Täysin samanlaisia päiviä tai viikkoja ei taida yliopistossa ollakaan, varsinkin kun kaikki on hyvin joustavaa ja päiviä voi muokata itselleen sopiviksi.

Usein luentojen ja harjoitusten välissä aikaa jää myös rennolle kortinpeluuhetkelle tai ihan vaan rupattelulle kahvin äärellä.