Millaista Lappeenrannassa on asua? Viisi opiskelijaa kertoo kokemuksistaan

Suurin osa LUTin opiskelijoista tulee jostain ihan muualta kuin itse Lappeenrannasta. Millaista sitten se muuttaminen pois omalta kotipaikkakunnalta on? Tässä postauksessa eri paikkakunnilta tulleet opiskelijat kertovat, millaisena opiskelijakaupunkina he kokevat Lappeenrannan.

Iida, 21v

Tuusula

Muutin Lappeenrantaan Tuusulasta saatuani opiskelupaikan LUTista. Kaupunki ei ollut minulle oikeastaan entuudestaan tuttu, enkä tuntenut täältä ketään. Muutto uudelle paikkakunnalle ei kuitenkaan jännittänyt kovin paljoa, sillä muutin poikaystäväni kanssa. Olin myös kuullut paljon hyvää Lappeenrannasta sekä erityisesti Skinnarilan opiskelijayhteisöstä.

Hain Lappeenrantaan opiskelemaan oikeastaan LUTin vuoksi, enkä keskittynyt niinkään kaupungin valintaan. En siis ollut tutustunut itse kaupunkiin ja sen tuomiin mahdollisuuksiin lähes ollenkaan. Kun ensimmäistä kertaa pääsykokeiden jälkeen ajoimme Lappeenrantaan ja saimme asuntomme avaimet, oli kaunis kesäpäivä ja kaupungilla oli mahtava fiilis.

Tuusulalaisena keskusta täynnä ihmisiä, terasseja ja torimyyjiä oli minulle täysin uusi näky. Taustalla kimmeltävä Saimaa ei myöskään haitannut tunnelmaa.

Lappeenrannassa on myös mahtava harrastustarjonta.

Olen nyt asunut Lappeenrannassa kohta kaksi vuotta. Edelleenkin minut yllättää täällä olevien palveluiden määrä. Asun itse keskustassa, jossa lähistöltä löytyy kymmenittäin ravintoloita ja muita aktiviteetteja, kuten elokuvateatterit, kauppakeskukset ja kuntosalit.

Vaikka Tuusula onkin lähellä Helsinkiä ja sen tuomia mahdollisuuksia, on paikkakunta itsessään pieni, ja autollakin supermarkettia lukuun ottamatta kaikki palvelut ovat muutaman kymmenen minuutin päässä. Täällä pääsen kävellen kaikkialle.

Lappeenrannassa on myös mahtava harrastustarjonta. Olen itse harrastanut sekä valmentanut kilpacheerleadingiä, ja täällä pääsin jatkamaan valmennustöitä paikallisessa seurassa. Valmensin viime vuoden myös telinevoimistelua. Molempiin porukoihin minut otettiin lämpimästi vastaan, ja oli helppo sopeutua joukkoon. Näin pääsin tutustumaan paikallisiin myös opiskelijapiirien ulkopuolelta.

Antti, 21v.

Kuopio

En tuntenut Lappeenrannasta ketään, enkä tiennyt kaupungista mitään ennen muuttoani tänne. Onneksi muuttaminen oli tehty helpommaksi kuin osasin edes kuvitella. Vain muutama päivä opintopaikan varmistumisen jälkeen sain LOASilta asuntotarjouksen yksiöstä.

Asunnon saaminen oli helpointa koskaan – maksoin takuuvuokran (1kk) ja tämän jälkeen minulla oli yksiö Lappeenrannasta. Oli todella helpottavaa, että uuteen elämäntilanteeseen siirryttäessä suurin stressin aihe oli ohi heti samalla viikolla.

Muutin aluksi pieneen, 20 neliön yksiöön, jossa asustin ensimmäisen syksyn. Tämän jälkeen sain LOASilta jo uuden asuntotarjouksen ja pääsin muuttamaan kampusalueelle, viiden minuutin kävelymatkan päähän yliopistolta.

Kaikista positiivisin asia muutossa oli ehdottomasti vuokra – asuntoni koko on 30 neliömetriä ja maksan vuokrasta (sis. sähkö, vesi, 100Mbit/s netti) vain 384e/kk!

Parasta LUTissa on ollut ihmisten avoimuus – ihmiset ottavat myös puolitutut enemmän kuin mielellään porukkaan.

Muutin Lappeenrantaan hieman isommasta kaupungista, Kuopiosta. Positiivinen yllätys oli se, että täältä löytyy käytännössä kaikki samat palvelut mitä kotikaupungistani, ja esimerkiksi julkinen liikenne toimii mielestäni paremmin. Liikkuminen on myös edullisempaa mitä kotikaupungissani.

Ensimmäiset kaksi lukuvuotta ovat olleet aivan mahtavia! Olen ollut käytännössä koko kaksivuotisen koko ajan menossa. Opiskelijatapahtumia on viikottain ja täältä on todella helpot mahdollisuudet lähteä muiden opiskelijakaupunkien isoihin tapahtumiin, jos pelkät Lappeenrannan tapahtumat eivät riitä.

Kuten aikaisemmin kirjoitin, en tuntenut tai tiennyt Lappeenrannasta käytännössä ketään tänne muuttaessani. Tästä huolimatta tällä hetkellä parhaat ystäväni ovat opiskelijakavereita Lappeenrannasta. Näiden läheisimpien ystävien lisäksi on mahtavaa, että fuksivuodelta jäi käteen todella laaja kaveripiiri.

On huikea tunne, kun voi mennä luennolle, syömään, kahville tai vaikka kirjastoon, ja tietää lähes varmasti aina on joku tuttu (tai edes tutun tuttu) jonka kanssa voit mennä hengaamaan. Tämän takia sanoisinkin, että parasta LUTissa on ollut ihmisten avoimuus – ihmiset ottavat myös puolitutut enemmän kuin mielellään porukkaan, kaikkia autetaan aina, eikä täällä todellakaan tarvitse olla yksin, jos ei niin itse halua.

Lotta, 22v.

Ristiina

Olen kotoisin Ristiinasta, joka on noin 85 kilometrin päässä Lappeenrannasta, ja jossa kävin alle sadan oppilaan lukion. Pienestä paikasta kaupunkiin omilleen muuttaminen jännitti, mutta sitä helpotti, kun paikkaan tutustui etukäteen muutaman kerran pääsykokeiden ja muuttokuormien ohessa.

Vaikka olin innoissani oman asunnon sisustamisesta, itsenäistymisestä ja uudesta kaupungista, koti-ikävä pääsi alussa silti yllättämään muuton koitettua. Siitä oli kuitenkin helppo päästä yli, sillä kulkuyhteydet kotipaikkaani ovat hyvät. Toisaalta tekemistä oli alusta asti kuitenkin niin paljon, ettei ikävää ehtinyt liikaa miettimään.

Lappeenranta osoittautui minulle juuri sopivaksi paikaksi. Kaupungilla riittää tekemistä, kuten kauppoja, joissa shoppailla ja kahviloita, joissa höpötellä kavereiden kanssa, mutta luonto on silti lähellä. Milloin vain voi lähteä esimerkiksi lenkkipolulle Saimaan rantaan tyhjentämään mielen. Minulle on tärkeää, että täällä on myös mahdollisuus rauhoittua ja olla yksin.

Itse yliopistoon oli helppo sopeutua, vaikka muutos pienestä lukiosta olikin melkoinen. Olin aivan innoissani, kun pääsin tutustumaan niin moniin uusiin ihmisiin, ja tapahtumia riitti jokaiselle päivälle.

Vaikka LUT tuntuikin aluksi todella suurelta paikalta, rakennukset tulivat nopeasti tutuiksi ja kavereita muodostui nopeasti. Sopeutuminen olikin helppoa, sillä aina näkyi jossain tuttuja kasvoja – yksin jäämistä luennolla, kirjastolla tai ruokalassa ei tarvinnut pelätä.

Timo, 21v.

Helsinki

Muutin Lappeenrantaan kotikaupungistani Helsingistä kaksi vuotta sitten. Sain heti LOAS:n kautta soluasunnon keskustasta, jossa asun vieläkin. Kaupungista tiesin jonkin verran jo etukäteen, sillä perheelläni on kesämökki lähistöllä. Täysin uutena tuttavuutena tulivat tosin Skinnarilan yliopistoalue ja sen mukanaan tuoma huikea opiskelijakulttuuri.

Odotin muuttoa innokkaana, sillä oli mukava päästä asumaan omilleen vanhempien luota ja nähdä vähän kotimaata Kehä ykkösen ulkopuoleltakin. Suurin jännityksen aihe muutossa oli tulevan kämppiksen tapaaminen. Hän osoittautui kuitenkin todella mukavaksi ja yhteiselo sujui ongelmitta. Muutto sujui muutenkin helposti, sillä asunto oli valmiiksi kalustettu perustarpeiden, kuten kaappien, pöytien ja sängyn osalta.

Jos koti-ikävä nyt kuitenkin pääsee yllättämään, on pääkaupunkiseutu vain kahden tunnin junamatkan päässä.

Itselleni keskustassa asuminen on ollut hyvä vaihtoehto, sillä tykkään palveluiden läheisyydestä ja akateemisen vapauden ansiosta yliopistolle ei tarvitse mennä joka päivä. Nämä palvelut ovatkin itse asiassa helpommin saatavilla kuin ne olivat asuessani Helsingin Haagassa.

Alle kymmenen minuutin kävelymatkan sisään mahtuu jo esimerkiksi kaksi kauppakeskusta, kuntosali, elokuvateatteri ja oikeastaan kaikki mitä tarvitsee. Yliopistolle pääsee bussilla noin 15 minuutissa, mikä sekin on vähemmän kuin mitä esimerkiksi meni koulumatkaani lukiossa.

Kaiken kaikkiaan muutto Lappeenrantaan on itselleni ollut positiivinen kokemus. Luonnon ja varsinkin Saimaan läheisyys on mukavaa vaihtelua Helsingin betoniviidakkoon.

Vähän pienempänä yliopistokaupunkina yhteishenki on hyvä ja kaikista pidetään huolta. Jos koti-ikävä nyt kuitenkin pääsee yllättämään, on pääkaupunkiseutu vain kahden tunnin junamatkan päässä.

Ronja, 21v.

Lappeenranta

Kaupunkina Lappeenranta oli minulle ennestään todella tuttu, sillä olen asunut täällä koko ikäni. En kuitenkaan ollut aiemmin havainnut opiskelijaelämää Lappeenrannassa vapun approtapahtumaa Willimiehen Wipellystä lukuun ottamatta. Tämä johtui kuitenkin varmasti siitä, että opiskelijat viihtyvät niin hyvin Skinnarilassa, ettei heillä ole tarvetta lähteä sieltä mihinkään. Muutama tuttu kuitenkin kehui Lappeenrannan opiskelijameininkiä, joten päätin hakea LUTiin pienistä ennakkoluuloista huolimatta.

Mielipiteeni Lappeenrannasta opiskelijakaupunkina on muuttunut nyt täysin. Opiskelijameininki on vahvasti läsnä arkipäiväisessä tekemisessä ja minusta tuntuu kuin olisin muuttanut kokonaan uuteen kaupunkiin.

En siis todellakaan kadu valintaani jäädä Lappeenrantaan opiskelemaan, sillä olen tutustunut ihan huipputyyppeihin ja löytänyt Lappeenrannasta uusia puolia. Minulle ei myöskään jäänyt sellaista oloa, että olisin ”jämähtänyt” kotikaupunkiini, vaikka hieman sitä aluksi pelkäsinkin.

Lappeenranta opiskelijakaupunkina yllätti minut positiivisesti, ja olen todella iloinen siitä, että päätin jäädä tänne opiskelemaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *